Toni Comín en una entrevista a l'ACN
Toni Comín en una entrevista a l'ACN
Lovaina

Toni Comín: "La decisió políticament responsable es diu exili"

Comín assegura que "l'exili era l'opció políticament coherent amb la declaració d'independència i el referèndum"

RedaccióActualitzat

El conseller de Salut del govern de Carles Puigdemont, Toni Comín, reivindica la decisió d'anar a l'exili i carrega contra Esquerra Republicana. Comín assegura assegura que ERC ha estat "massa centrada" en "l'estratègia de l'hegemonia". 

En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, Toni Comín reivindica que "la decisió políticament responsable es diu exili".

"Si volíem mantenir viu el que havíem començat l'1 d'octubre només es podia fer des de l'exili, perquè des de la presó és impossible."

Comín defensa que "l'exili" era l'única manera que hi havia de continuar "el combat" després de la declaració d'independència.

"No facis l'1-O ni la declaració si després no has de continuar."

El polític d'ERC creu que "admirar la resistència i coratge" dels líders independentistes en presó preventiva, així com la seva decisió personal de no marxar, no és "incompatible" amb el fet de dir que "l'opció políticament coherent" era "l'exili".
 

Presos com a ostatges

D'altra banda, Comín acusa les autoritats espanyoles d'intentar tractar els presos com a "ostatges".

"A nosaltres no ens podrà intentar fer xantatge amb el tercer grau."

L'exconseller veu "heroic" que els seus companys de govern, la presidenta del Parlament i els líders de l'ANC i Òmnium "s'hagin resistit a ser utilitzats com a ostatges".

"Reconeixement a l'actitud de resistència en una situació tan dura com la presó."


Crítiques a ERC

L'eurodiputat electe de Junts critica que ERC hagi estat "massa centrada en l'estratègia de l'hegemonia", perquè creu que s'ha d'aparcar quan "cal unitat" en la "dura confrontació amb l'estat espanyol".

Tot i això, Comín nega "cap distanciament" amb els republicans i defensa que sempre ha actuat amb "màxima lleialtat" al partit. Afirma, a més, que malgrat les "diferències estratègiques", el partit sempre ha debatut amb ell obertament:

"Com a mínim amb qui jo em relaciono d'ERC em segueix mirant com abans"

De fet, Comín assegura que ell i Puigdemont no estan "excessivament lluny" de la postura d'alguns dirigents republicans com Marta Rovira. Assegura que la "música" de la secretària general d'ERC "sona molt" com la seva.

 

 


Reacció a la sentència

Sobre la nova etapa política que s'obrirà després de la sentència del judici del procès, Comín creu que "l'independentisme ha de decidir si es rendeix o va a una confrontació".

"Cal enfortir les institucions, preparar la societat civil per tal que, en el moment que es consideri, poder desplegar una estratègia d'enfrontament institucional i civil amb l'Estat."

Malgrat no abandonar l'oferta de diàleg amb Madrid, Comín alerta que "un impàs crònic" un cop el Tribunal Suprem dicti sentència seria "una rendició".

"No té cap sentit que en nom del diàleg ens aturem."

El conseller de Puigdemont creu que "el pitjor que pot passar" és que l'independentisme "tiri la tovallola" fins i tot de manera "involuntària o inconscient". Ara bé, reconeix que per anar a una confrontació cal "assumir-ne els riscos". "La independència de baix cost no existirà mai", afirma.

Pel que fa al debat sobre la convocatòria d'eleccions com a reacció a la sentència, Comín s'oposa a uns nous comicis perquè no creu que enforteixin la posició de l'independentisme. En canvi, es mostra obert a la idea d'un govern de concentració, però alerta que "el preu" no pot ser la renúncia a "l'estratègia de confrontació democràtica".

Preguntat per un acostament als comuns després de la sentència, Comín diu que "aquells que estan en contra de la repressió de l'Estat" tenen "una certa obligació ètica d'ajudar a enfortir les institucions l'endemà de la sentència". Això sí, insisteix que això "no pot tenir com a contrapartida que l'independentisme renunciï al seu projecte polític".


Escó a l'Eurocambra

Toni Comín tampoc va poder assumir el mandat com a eurodiputat malgrat guanyar l'escó a les urnes per la negativa de la Junta Electoral Central que pogués fer els tràmits pertinents a distància. Ara el seu cas, com el de Puigdemont, està en mans dels tribunals de la Unió Europea.

Comín assegura que no prendran "cap decisió" sobre la renúncia a l'escó "abans de conèixer la decisió del tribunal per molt que es demori en el temps". Creu que tenen "moltes probabilitats que el tribunal resolgui" en favor seu.

ARXIVAT A:
Toni ComínProcés catalàERCJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut