Batet i Illa han assenyalat la feblesa del govern Aragonès, amb 33 dels 135 diputats (EFE/Quique García)

Junts demana eleccions a Aragonès si no "canvia de rumb" i el PSC evita parlar de referèndum i amnistia

Els grups polítics han respost a Aragonès en la segona sessió del debat de política general
Redacció Actualitzat
TEMA:
Parlament de Catalunya

Els grups parlamentaris han respost aquest dimecres a Pere Aragonès en la segona sessió del debat de política general, després de l'extensa intervenció del president de la Generalitat de dimarts.

Una jornada que ha servit per fer evident que el Govern trobarà poques mans esteses de cara a la segona part del seu mandat. Els partits de l'oposició han aprofitat el cara a cara per criticar la gestió feta fins ara, posant sobre la taula l'escenari d'eleccions.


Junts demana eleccions si no hi ha un "cop de timó"

Junts ha aprofitat la sessió per posar contra les cordes Pere Aragonès, ara que fa un any que va destituir el vicepresident Puigneró i la militància de Junts va decidir sortir de l'executiu.

En un to molt dur, el portaveu parlamentari del partit, Albert Batet, ha instat Aragonès a "rectificar per patriotisme" i "fer un cop de timó", "canviar de rumb" o convocar eleccions. "És l'últim tren", ha advertit:

"O rectificació o eleccions, i no faci perdre més temps a la ciutadania de Catalunya."

Batet ha assegurat que el govern és "dèbil i insolvent en la gestió del dia a dia" i ha avisat Aragonès que, si no fa res, "d'aquí un any encara estarà pitjor, més aïllat, més dèbil i amb més agonia".

El portaveu parlamentari de Junts ha acusat el president de la Generalitat d'haver "prioritzat la falsa comoditat d'un govern en solitari".

Batet ha mostrat un to dur contra el govern Aragonès, un any després de la sortida de Junts de l'executiu (David Zorrakino/Europa Press)

"El govern està apagat i, en conseqüència, apaga el país", li ha retret, a més d'enumerar alguns dels projectes empresarials com el Hard Rock que, assegura, han quedat encallats.

Sobre les converses amb el PSOE, Junts ha reclamat una actitud d'"exigència i fermesa" i "no refiar-se'n", perquè "ja veiem què els han fet a vostès":

"Vostès han estat quatre anys dialogant, benvinguts a la negociació. S'ha fet més en quatre setmanes que en quatre anys."

"Seria una llàstima que vostè hagués canviat el seu discurs en funció de l'aritmètica a Madrid, perquè aquí no ha canviat res: el 52% independentista existeix, benvingut".

En la rèplica, el president de la Generalitat ha remarcat que ERC i Junts coincideixen en l'objectiu i en les formes per arribar a una resolució del conflicte català.

"Aprofitem-ho per fer la negociació amb tota la força" i "deixem de recrear-nos en les diferències del passat", ha reclamat, a més de retreure la falta d'entesa a l'hora de negociar amb Madrid.

En aquest sentit, ha recordat que els seus predecessors en el càrrec sí que van comptar amb "el suport del seu espai", en referència al sobiranisme, quan van voler anar a reclamar millores per a Catalunya.

Aragonès també ha retret a Batet que hagi fet un discurs "derrotista" i "dels anys 90" i li ha recordat el fet "insòlit" que Junts proposés, ara fa un any, una moció de confiança contra un govern del qual formava part.

El president de la Generalitat ha reclamat unitat a l'independentisme (David Zorrakino/Europa Press)

Illa acusa Aragonès de governar d'esquena als altres

Al seu torn, el cap de l'oposició, Salvador Illa, ha acusat Pere Aragonès de governar "d'esma, arrossegant els peus" i "tot sol", "sense comptar ni voler" el suport de ningú:

"Vostè ha volgut anar tot sol, ha dit no a la CUP, a Junts... ha agafat la pilota al mig del camp de futbol i l'ha fotut al pal sense que pugui dir que l'hem entrebancat."

En aquest sentit, Illa li ha retret al president de la Generalitat que "Catalunya, el país, la seva gent, no falla; falla el seu govern, president Aragonès", i li ha demanat "més autoexigència", "respecte" i "reconeixement" als altres partits i institucions.

"Haver oblidat el caràcter plural de Catalunya és l'arrel dels nostres mals recents", ha assegurat el cap de files del PSC, que creu que cal treballar per "unir en lloc de dividir, amb acords, pactes i diàleg i enfortint les institucions" i que "el seny no s'imposi a la rauxa".

Illa també ha reclamat que els departaments del govern siguin més curosos amb la despesa i, sense mencionar-la directament, ha fet referència a la negociació per a una possible investidura de Pedro Sánchez:

"No és moment de fer carreres a veure qui arriba abans i qui té més protagonisme, és moment de defensar el país. Poques fotos, les justes, i pensar en el resultat final".

En aquest punt, el líder del PSC ha aprofitat per reclamar calma i que no es vulgui "tirar pel dret, perquè ja hem vist què passa".

Salvador Illa ha criticat el govern per la falta d'acords amb l'oposició (David Zorrakino/Europa Press)

En la rèplica, Pere Aragonès ha insistit en la necessitat "que la ciutadania decideixi" i ha instat Illa a acceptar el resultat d'un referèndum:

"Jo ho faré. No sé si vostè estaria disposat a córrer el risc."

Aragonès ha assegurat que "el límit és Espanya" i ha demanat a Illa que no frivolitzi amb el finançament de Catalunya. El president de la Generalitat també li ha retret a Illa que el país només pugui avançar en aquest àmbit quan els partits catalans tenen la clau del govern a Madrid.

Així mateix, ha assegurat que sí que ha arribat a pactes amb altres formacions polítiques, també el PSC, i ha demanat que Illa no repeteixi la que el govern no té rumb:

"No hi ha manca de rumb, el nostre rumb és clar, volem un estat independent."


La CUP demana vincular amnistia i referèndum

En nom de la CUP, la diputada Laia Estrada ha assegurat que en l'actual marc de negociació "no hi ha recorregut per aconseguir el reconeixement del dret a l'autodeterminació".

Laia Estrada, de la CUP, s'ha referit a les converses d'ERC i Junts per formar govern a Espanya (David Zorrakino/Europa Press)

Així mateix, la portaveu de la CUP ha dit que "l'autèntic motor d'un procés d'alliberament nacional no és cap parlament autonòmic".

Un argument que no comparteix Aragonès, que li ha replicat que "la mobilització és important" però cal activar "totes les eines polítiques a l'abast" d'aquestes reclamacions, analitzant totes les vies possibles. Aragonès ha estès la mà als anticapitalistes per fer-ho conjuntament.

Posteriorment, Carles Riera ha assegurat que la CUP està "molt preocupada" pel paper de Junts i ERC en les negociacions a Madrid i ha acusat Aragonès de voler firmar un "acord de punt final" i "seguir l'estela del pujolisme, falcar l'estat a canvi de les molles".

En l'àmbit social, la CUP ha instat el govern a, entre altres mesures, apujar impostos als rics, regular els lloguers, augmentar el salari mínim, reduir les jornades laborals o acabar amb l'especulació urbanística.


Els Comuns demanen motius per continuar la legislatura

La portaveu dels Comuns, Jéssica Albiach, ha acusat Pere Aragonès d'haver-se convertit en un "expert en anunciar plans" davant d'una "obra de govern pràcticament inexistent", una afirmació que el president de la Generalitat ha insistit en negar durant el torn de rèplica.

"Pot dir alguna cosa que hagi fet i que no li hagi proposat la CUP, nosaltres o el PSC?", li ha etzibat Albiach.

Albiach ha instat Aragonès a "no donar per feta" l'amnistia (ACN/Jordi Borràs)

"Li demanen que demostri que el que va començar malament pot acabar mínimament bé, demostri que té sentit acabar aquesta legislatura", li ha reclamat al president. Si això passa, diu la cap de files dels Comuns, el seu grup estarà disposat a negociar els pressupostos de l'any vinent.

Pel que fa a l'amnistia, Albiach considera que és un "pas necessari i imprescindible" i ha demanat al president català "no donar coses per fetes, no parlar en nom dels altres i no convertir les negociacions en una competició".


"No destruirà Espanya" i "Catalunya no desapareixerà"

Al torn de Vox, Ignacio Garriga ha dit que Aragonès "no se sortirà amb la seva, no destruiran Espanya, perquè la unitat d'Espanya és anterior i molt més que qualsevol constitució". "L'amnistia és només una prioritat per als delinqüents, no per als catalans normals", ha assegurat.

El president de la Generalitat li ha retret al portaveu de l'extrema dreta la "lliçó de falsedats i d'odi" i ha assegurat que "Catalunya no desapareixerà" malgrat tots els que la voldrien "sotmesa".

Aragonès escolta una de les intervencions al Parlament d'aquest dimecres (Parlament de Cataluna/Jordi Garcia Monte)

Carrizosa se centra a atacar les negociacions a Madrid

Per Ciutadans i en castellà ha intervingut Carlos Carrizosa, que ha dedicat gran part del seu discurs a criticar les negociacions del PSOE amb els partits independentistes a Madrid.

També s'ha referit en to crític a la introducció de les llengües cooficials al Congrés dels Diputats, assegurant que és "una eina al servei de Carles Puigdemont", mentre que, ha dit, es persegueix el castellà al Parlament.

Carrizosa ha reivindicat el paper de Ciutadans i ha assegurat que el partit encara té corda, tot i haver perdut representació a la majoria de parlaments autonòmics i haver rebutjat presentar-se a les eleccions generals del juny. En aquest sentit, ha deixat entreveure que Ciutadans sí que es presentaria a una repetició electoral a Catalunya, en cas que es fes.

 

"Catalunya porta una dècada de decadència"

Alejandro Fernández, per part del PP (Grup Mixt), també ha començat la seva intervenció en castellà, tot i que després ha passat al català.

Ha assegurat que Catalunya "porta una dècada de decadència i que això no s'aguanta" i ha enumerat els problemes que, segons ell, té el país. Entre aquests, ha posat èmfasi en infraestructures paralitzades, referint-se a l'ampliació de l'aeroport del Prat, a la finalització de la Ronda Nord i al projecte del Hard Rock.

A més, ha atacat l'amnistia definint-la com un "viatge cap a enlloc" i com a "inconstitucional".  Segons Fernández, si el Tribunal Constitucional es pronuncia "amb efecte retardat" sobre la qüestió serà "tornar a començar el conflicte".


ERC reivindica l'acció de Govern

En el torn d'ERC, Josep Maria Jové, ha reivindicat l'acció de Govern, tot i reconèixer alguns errors, com, ha dit, ser "la dotzena comunitat en progrés social".  Un fet que ha atribuït al dèficit fiscal: "Treballem amb una mà lligada a l'esquena".

També ha tret pit de l'estratègia d'Esquerra en la negociació amb l'Estat, assegurant que el fet que la repressió hagi arribat al govern espanyol era "impensable" i s'ha atribuït el mèrit que ara es parli d'amnistia.

Segons Jové, les eleccions generals del juliol van donar a l'independentisme la clau de la investidura, però ha advertit al PSOE que la investidura de Sánchez no està feta: "Que ningú doni per descomptats els vots d'ERC; ja vam forçar eleccions l'any 2019".


Segona jornada de debat

En la segona jornada de debat de política general, cada grup ha tingut mitja hora per intervenir-hi. El primer de fer-ho a la sessió del matí ha estat el PSC, el grup amb més representació i l'últim, ERC, com a grup que ostenta la presidència de la Generalitat.

El ple es tancarà divendres amb un debat per discutir i votar les resolucions presentades (ACN/Jordi Borràs)

Els partits ja van aprofitar l'aturada d'ahir a la tarda per marcar posició des de la sala de premsa del Parlament, i van mostrar la soledat d'un executiu que compta amb 33 dels 135 diputats de la cambra.

La primera sessió del debat de política general va evidenciar un compàs d'espera: la cursa entre ERC i Junts, així com la voluntat del PSC de collar el govern --però sense ofegar-- en el que és el tercer debat de política general per a Aragonès i el primer des que governa en minoria.

En el seu discurs inicial, el president de la Generalitat va donar per feta l'amnistia i va reclamar al govern espanyol fixar les condicions per fer un referèndum abans del 2027.


El ple es tancarà divendres

En la sessió d'aquest dijous els partits presentaran les resolucions, un màxim de 20 per grup, i serà el dia en què negociaran per pactar les diferents propostes. Finalment, divendres es reprendrà el debat per discutir i votar les resolucions presentades.

Una de les claus del debat serà veure si ERC, Junts i la CUP pacten propostes de resolució de temes com l'amnistia i l'autodeterminació, que en ocasions anteriors han estat censurades a posteriori pel Tribunal Constitucional.

La presidenta del Parlament, Anna Erra, assegurava aquest dimarts a "Els matins" de TV3 que no li tremolaran les cames si té el suport dels grups.

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya Pere Aragonès Junts ERC PSC PP Cs Comuns
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut