Israel es defensa a la Haia per l'atac a Gaza: "Si hi ha víctimes de genocidi, són israelianes"
El representant israelià, que ha començat parlant de l'Holocaust, assegura que Sud-àfrica ha presentat una "imatge profundament distorsionada" de la guerra a Gaza
Ha arribat el torn d'Israel per defensar-se davant la Cort Internacional de Justícia, on Sud-àfrica l'acusa d'estar cometent un genocidi a Gaza i demana mesures cautelars per aturar els combats.
En aquesta segona i última jornada de la vista, Israel s'ha justificat davant del tribunal al·legant autodefensa, com ha fet des de l'inici de la guerra, després de l'atac de Hamas del 7 d'octubre passat, "el major assassinat en massa calculat de jueus en un sol dia des de l'Holocaust", en paraules del representant israelià a la vista, Tal Becker.
De fet, Becker ha començat justament el seu al·legat parlant de l'Holocaust i assegurant que l'estat d'Israel és el principial defensor de la Convenció contra el Genocidi "sense reserves" perquè, ha dit, sempre té en la "memòria col·lectiva la matança de sis milions de jueus" durant la Segona Guerra Mundial.
Becket ha argumentat que el que Israel està fent en aquesta guerra és "defensar els civils" contra els "terroristes de Hamas" i denuncia que Sud-àfrica ha dibuixat "una imatge fàctica i jurídica profundament distorsionada" de la guerra a Gaza.
"Si hi ha hagut actes que es puguin qualificar com a genocides, llavors han estat perpetrats contra Israel."
Israel ha apel·lat al dret a defensar-se, ha recordat que Hamas, en la seva carta fundacional, propugna l'eliminació de l'estat jueu i ha insistit que el passat 7 d'octubre centenars de terroristes "van atacar el territori israelià per terra, mar i aire" i van envair una vintena de comunitats israelianes i un festival de música.
També que van cometre "assassinats, mutilacions, violacions i segrestos sistemàtics". I que es van emportar infants i famílies senceres, alguns dels quals, han afegit, han estat assassinats o han patit violacions durant la captivitat.
Becker ha mostrat imatges dels ostatges capturats per Hamas i àudios dels atacs a comunitats israelianes, per provar la "brutalitat" i "crueltat" del grup terrorista, i ha dit que no es pot entendre aquest conflicte sense tenir en compte "l'abast de les amenaces" a la seguretat que afronta Israel.
La sessió es pot seguir en directe des de la web de la Cort Internacional de Justícia, on també queda enregistrada.
La presentació de la demanda ha provocat perplexitat entre els representants d'Israel, que consideren que Sud-àfrica s'ha convertit en l'arma legal de Hamas.
Netanyahu, que aquest dijous insistia que aquesta és una guerra contra els terroristes de Hamas, ha arribat a assegurar que s'està davant d'una gran hipocresia perquè, com recorden des del seu govern, Sud-àfrica no va fer res semblant en el cas de les guerres de Síria i el Iemen.
El delegat d'Israel ha assegurat que no busquen destruir els civils palestins, que compleixen les lleis de la guerra i que és Hamas qui utilitza sistemàticament els civils com a escuts humans. També que si els demanen que aturin els atacs, és com dir-los que deixin de defensar-se.
La vista també ha servit per evidenciar que part de la comunitat internacional fa costat a Israel, per exemple Ursula von der Leyen, de qui n'han posat declaracons de suport a Israel fetes l'octubre passat. Unes declaracions que després va matisar.
Acusacions duríssimes de Sud-àfrica
En la jornada d'aquest dijous Sud-àfrica va demanar mesures cautelars per aturar els combats a la Franja, i va acusar l'estat hebreu --directament-- de genocida, per la forma com està duent a terme l'ofensiva militar a la Franja.
La lletrada que representa Sud-àfrica va llançar duríssimes acusacions contra Israel, de qui va dir que ja té incorporat un patró genocida en la seva forma d'actuar.
La paraula "genocidi" també va ressonar amb força als voltants de la Cort Internacional de Justícia. Però en sentits oposats: en una banda del cordó policial, centenars de partidaris de la causa palestina denuncien que Israel n'està perpetrant un a Gaza i reclamen un alto el foc immediat.
Ben a prop, favorables a la posició israeliana el neguen, defensen el dret a l'autodefensa i mostren fotografies dels ostatges que continuen en mans de Hamas.
L'exaltació exterior contrastava amb la formalitat d'una sessió de gran transcendència política i judicial.
La decisió sobre si estem davant d'un genocidi podria trigar anys, mentre que la petició d'un cessament d'hostilitats podria ser més ràpida.
Faltaria, això sí, que fos efectiva. El 2022, Rússia ja va ignorar l'ordre d'aturar l'ofensiva contra Ucraïna.
- ARXIVAT A:
- IsraelPalestinaGuerra a Gaza