Torna a caure el preu del lloguer: consulta quant costa al teu municipi o districte
A Barcelona el preu del lloguer ha caigut un 7%, amb un preu mitjà de 904 euros, i a Catalunya ha caigut un 2,7%, amb 713 euros de mitjana
El preu dels lloguers va tornar a baixar aquesta primavera amb força en ciutats com Barcelona. Segons les dades de les fiances dipositades a l'Incasòl, la mitjana de la renda dels nous contractes a Barcelona va ser de 904 euros, gairebé 60 menys que en el segon trimestre de l'any passat (-7%).
A Catalunya, la renda mitjana és de 713,22 euros, un 2,7% menys que el mateix període de l'any anterior. En la següent taula es pot consultar el preu mitjà aquest segon trimestre de l'any en tots els municipis amb més de 5 contractes registrats:
A Barcelona, el preu varia segons els districtes. Els més turístics, com Ciutat Vella, noten especialment la caiguda de preus.
D'altres municipis segueixen una tendència similar a Barcelona, amb baixades significatives a l'Hospitalet, Tarragona o Lleida.
Un any després de la llei del lloguer
Són dades que se saben just quan es compleix un any de l'entrada en vigor de la llei per contenir els preus del lloguer, que limita els augments i en alguns casos els rebaixa. El debat és viu, entre els que defensen que la caiguda de preus és resultat de la regulació i els qui ho atribueixen als efectes de la pandèmia.
Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogateres, assegura que no ha estat fins que la llei ha entrat en vigor que s'ha vist una moderació de preus: "Encara és insuficient, perquè són molt alts en comparació amb els ingressos. Però hem millorat, és clar."
Òscar Gorgues, president de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, en canvi, creu que aquesta nova regulació i la "inseguretat jurídica" a Catalunya en l'àmbit de l'habitatge fa que els inversors es continguin: "No estan posant nou producte en el mercat".
Segons el secretari d'Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, s'haurà d'esperar encara uns mesos per valorar l'impacte de les mesures, perquè la pandèmia ha afectat el mercat immobiliari i els números poden estar distorsionats. És cert que després de la frenada en sec del 2020, la signatura de contractes ha recuperat el ritme anterior a la pandèmia, i durant el segon trimestre a Catalunya se n'han firmat 85.423.
L'experiència catalana es volia traslladar a l'àmbit espanyol, però la preparació va quedar estroncada amb la remodelació del govern i fins ara no hi ha notícies de represa dels treballs. De fet, el Partit Socialista es va mostrar reticent a aquesta regulació. No va votar-hi a favor al Parlament de Catalunya, i va impulsar la presentació d'un recurs al Tribunal Constitucional, que està pendent de resolució.
- ARXIVAT A:
- Habitatge