El llibre imprès l'any 1932
El llibre imprès l'any 1932 (Instagram Timberland Regional Library)

Torna a la biblioteca un llibre en préstec des de la Segona Guerra Mundial, fa 81 anys

Brad Bitar, veí d'Olympia, al mateix estat dels Estats Units on hi ha la biblioteca d'on va sortir el volum, el va trobar oblidat en un antic comerç familiar

Totes les biblioteques del món tenen usuaris "perillosos" a qui fan préstecs. De fet, els mateixos treballadors ja saben que molts lectors no compleixen els terminis de devolució dels llibres i que alguns volums acaben desapareixent.

I més quan les multes ja no existeixen o les penyores són mínimes. Malgrat tot, la molèstia dels bibliotecaris augmenta quan el llibre tarda setmanes, mesos, anys... o dècades, a tornar al prestatge de la biblioteca.

A alguns els pot arribar a fer fins i tot vergonya tornar el llibre després d'un temps abusiu. Potser va ser el cas d'un volum de "The Bounty trilogy", de Charles Bernard Nordhoff i James Norman Hall, publicat el 1932, que "ha tornat a casa" 81 anys després de sortir-ne, segons ha informat la CNN.

La biblioteca pública d'Aberdeen, que forma part d'una xarxa a l'estat de Washington, als Estats Units, ben segur que ja havia donat per perdut aquest exemplar, va voler projectar l'alegria per la troballa a Instagram amb una fotografia que mostra la fitxa amb els diferents tampons de préstecs del volum:

Entre les pàgines també hi havia un retall de diari esgrogueït que marcava el punt en què va quedar-se el despistat lector.

Al post a la xarxa, la biblioteca va explicar que, un cop calculades les multes endarrerides per no haver tornat el llibre quan tocava, la suma total ascendia a 480 dòlars.

La institució, però, des del 2020 ja no cobra pels endarreriments, amb l'objectiu d'eliminar barreres socials i no dissuadir la gent de visitar les biblioteques.
 

Trobat per casualitat

Qui ha fet la devolució no ha estat qui el va demanar en préstec, sinó un ciutadà honrat: Brad Bitar, veí d'Olympia, al mateix estat de Washington. Això sí, vuit dècades més tard.

El llibre s'hauria d'haver retornat el març de 1942, en plena Segona Guerra Mundial. Després del canvi de política del 2020, evidentment, Bitar no pagarà ni un cèntim a la institució, ja que el llibre va aparèixer, per casualitat, en una antiga botiga familiar del nucli de Hoquiam que ja fa anys que va tancar.

Un esquinç de diari per mancar el punt de lectura
Un esquinç de diari per mancar el punt de lectura (Timberland Regional Library)

Algun client se'l devia descuidar en una visita al comerç i Bitar, aficionat a les antiguitats, el va guardar. Quan finalment es va decidir a retornar-lo, va pensar que "la biblioteca ja no tindria gens d'interès perquè li retornessin el llibre".

Va adonar-se de seguida que estava ben equivocat. Anna Lisa Rasmussen, l'especialista en comunicació digital de la Xarxa Regional de Biblioteques de Timberland, va agrair-li molt sincerament el gest, que ha servit per promocionar la tasca de la xarxa de biblioteques durant molts anys.

 

ARXIVAT A:
LiteraturaEstats Units
Anar al contingut