Torna David Cameron: Sunak recupera l'exprimer ministre britànic, que encapçalarà Exteriors

El primer ministre, Rishi Sunak, ha iniciat una remodelació del govern després de destituir la ministra de l'Interior, Suella Braverman, la seva principal rival en el lideratge del partit

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'exprimer ministre britànic David Cameron ha tornat al 10 de Downing Street aquest dilluns per reunir-se amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, que li ha encarregat ocupar la cartera d'Exteriors.

D'aquesta manera, Cameron torna al govern britànic després d'abandonar el poder, l'any 2016, en no poder evitar la sortida del país de la Unió Europea. David Cameron va dimitir arran del referèndum del Brexit, que ell va impulsar i va perdre, i des de llavors havia deixat la vida política.

El nomenament de Cameron ha estat el tercer canvi anunciat aquest dilluns pel primer ministre britànic, que ha iniciat un "reajustament" important del seu govern després de destituir la ministra de l'Interior, Suella Braverman.

El segon anunci ha estat el relleu de Braverman, que serà el fins ara ministre d'Exteriors, James Cleverly, que canvia de cartera.

I el tercer, que David Cameron ha acceptat tornar al govern, aquest cop, com a ministre d'Exteriors.

Sunak, diumenge, davant de la ministra de l'Interior, durant els actes de commemoració del Dia de l'Armistici (Reuters)

Les crítiques a la policia, l'excusa per desfer-se d'una rival directa?

L'allau de canvis, l'ha provocat la destitució de Suella Braverman després de diverses polèmiques protagonitzades per la fins ara ministra de l'Interior. L'última, les crítiques a la policia per la seva actuació, massa tova per a Braverman, durant una manifestació en suport del poble palestí que hi va haver diumenge pels carrers de Londres. Braverman va acusar la política de doble vara de mesurar i d'afavorir els manifestants propalestins, a qui ella volia limitar el dret de protesta.

Al darrere d'aquesta decisió hi podria haver, però, el fet que Braverman, del sector més dretà dels conservadors i amb una actitud cada cop més radical, podria haver estat capaç de disputar-li el liderat a Sunak i fins i tot rellevar-lo, en un futur, al capdavant del govern.

A més, Braverman ha protagonitzat diverses polèmiques en els darrers mesos, l'última, fer pública la seva intenció de prohibir per llei que les ONG donin tendes a les prsones sense sostre que viuen als carrers. També una nova llei d'immigració que prohibeix les peticions d'asil al Regne Unit per als que entrin al país de manera irregular i que preveu deportacions immediates sense respectar el dret internacional.

La ministra de l'Interior destituïda, Suella Braverman, aquest dilluns, en sortir de casa seva (Reuters/Toby Melville)


Volia treure les tendes de les persones sense sostre

La setmana passada, Suella Braverman va assegurar que les persones sense sostre havien escollit aquest estil de vida, que perjudiquen la societat, que molts són estrangers i que calia posar ordre per treure'ls dels carrers. Per això, tenia previst fer canvis en la llei de vagància del 1824 (aprovada després de les guerres napoleòniques, fa 200 anys, que van deixar molta gent empobrida i als carrers), i que criminalitza demanar almoina o dormir al ras. Una llei que penalitza el sensellarisme i que havia de ser derogada en comptes de reforçada.

El ministre d'Exteriors, James Cleverly, que rellevarà Braverman, en arribar al 10 de Downing Street (Reuters/Suzanne Plunkett)

Crítiques a la policia

Aquest diumenge, milers de manifestants propalestins han participat en una marxa pel centre de Londres per exigir un alto el foc immediat a Gaza, malgrat la petició del govern d'ajornar la marxa. Ha estat la manifestació propalestina més nombrosa que s'ha fet al Regne Unit des de l'inici de la guerra entre Israel i Hamas i de la invasió israeliana a la Franja de Gaza.

El govern volia que s'ajornés la marxa perquè no coincidís amb el Dia de l'Armistici, que commemora el final de la primera Guerra Mundial. Per Sunak, la coincidència de les dues manifestacions podria ser "provocativa i irrespectuosa", però les entitats convocants es van negar a cancel·lar-la, i van assegurar que, al contrari, la coincidència era apropiada perquè justament demanaven el final de les hostilitats a Gaza.

Diversos homes detinguts per la policia aquest diumenge, en voler impedir la manifestació propalestina (Reuters/Yann Tessier)

La ministra de l'Interior va anar més enllà i va acusar la Policia Metropolitana de Londres de "parcialitat" per negar-se a prohibir l'entrada dels manifestants propalestins a l'entorn del Cenotafi, el monument als caiguts a la I Guerra Mundial. I va demanar accions més contundents.

Segons alguns mitjans britànics, les declaracions de l'exministra va donar ales a contramanifestants d'extrema dreta que van anar fins al centre de Londres i es van enfrontar a la policia, que va fer més d'un centenar de detencions.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut