Un treballador de l'empresa Carmelo, de Sant Martí de Tous, aquest dimarts (ACN)

Tornada a la feina: reticències dels treballadors, urgència per a les empreses

S'acaben els 15 dies de permís retribuït que han permès aturar el gruix de l'activitat econòmica per frenar el coronavirus
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La decisió de reprendre bona part de l'activitat econòmica s'ha qualificat des de diferents àmbits de "precipitada", però el cert és que el pròxim dia laborable és el que passarà.

Això afecta gran part dels treballadors de la indústria i de la construcció, que des del 30 de març s'han estat a casa amb un permís retribuït que hauran de recuperat treballant més hores abans que acabi l'any.

Temor a no poder evitar el risc de contagi

El retorn serà aquest dilluns a la major part d'Espanya, i aquest dimarts a Catalunya, i els sindicats exigeixen a govern i empresaris que garanteixin les mesures de seguretat dels treballadors.

Des del col·legi d'aparelladors, el seu president, Celestí Ventura, s'afegeix al parer de considerar-ho un retorn precipitat:

"Buscarem la manera de resoldre i de minimitzar els riscos. Minimitzar, una altra cosa seria evitar-los del tot, i en la construcció serà pràcticament impossible."

Estaran preparades les empreses?

Es calcula que a Catalunya han de tornar a la feina un milió de persones. Els grans sindicats, però, asseguren que no totes es reincorporaran al lloc de feina:

Javier Pacheco, secretari general CCOO: "Hi ha moltes empreses que no estaran preparades encara per poder reprendre la feina. Per tant, a aquestes els demanem sentit comú, i que busquin alternatives, que n'hi ha, per poder recuperar l'activitat en un altre moment."

Camil Ros, secretari general UGT: "És imprescindible que la tornada sigui respectant de manera escrupolosa les condicions de seguretat i els EPI. Fins ara els llocs de treball no han estat un punt de contagi del coronavirus, i per tant, no podem fer que ara ho siguin."

En aquestes dues setmanes, 120.000 treballadors s'han afegit als afectats per un ERTO, i altres optaran per fer teletreball.

Un treballador de la bugaderia Núria, plegant tovalloles a màquina (ACN)

"Les empreses no poden resistir més temps"

Molt a contrari, els empresaris són partidaris del retorn a la feina: ho demana Josep González, president de la PIMEC:

"Per una banda sembla que començar a treballar dona inseguretat, però per una altra si no comencem a treballar, podem tenir la possibilitat que tanquin moltes empreses o autònoms que no poden resistir més temps aquesta situació."

També Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, s'ha expressat en termes similars: considera que cal reprendre l'activitat econòmica «com més aviat millor» fent un "desconfinament progressiu".

Segons Sánchez Llibre, "la que ens ve a sobre és grossa", i ha afegit que "cal escoltar la veu dels empresaris" perquè, ha dit, no busquen només "salvar les seves empreses, sinó l'ocupació".

Aquesta setmana, però, continuaran tancats la majoria de comerços, i també bars i restaurants, hotels, a més de les escoles i les universitats, i de les activitats culturals i d'oci.

Un treballador de Nissan munta una caixa de canvis (ACN)
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut