Tornada a l'escola: qui farà quarantena, quan es faran tests i qui té dret a baixa
Educació cobrirà totes les baixes de curta durada del professorat l'endemà que es comuniquin, una "mesura excepcional" per fer front a les baixes
Mestres i alumnat van marxar de vacances amb una preocupant incidència del coronavirus entre els infants. Ara, però, la frenada de contagis en aquesta franja d'edat i el canvi en les quarantenes anunciat aquest divendres fan esperar una represa del curs més tranquil·la o, si més no, amb menys classes confinades.
Entre els menors de fins a 9 anys se superen els 2.500 casos de covid per cada 100.000 habitants i els de 10 a 19 anys en tenen uns 3.400, segons la incidència acumulada a 14 dies de divendres. Però no són ni de bon tros els grups més afectats: els de 20 a 29 anys i els de 40 a 49 superen els 4.000 casos.
Els departaments de Salut i Educació ja han fet públiques les novetats més destacades del protocol, que ja han enviat als centres educatius i que inclou els nous criteris sobre les quarantenes per contactes dins l'aula.
Aquest segon trimestre comença dilluns, 10 de gener, i les classes seran presencials tant en escoles de primària com en instituts de secundària.
Qui haurà de fer quarantena?
Els alumnes d'infantil i primària no hauran de fer quarantena si només hi ha un cas de covid a l'aula.
N'hauran de fer si a la classe hi ha 5 positius o més, detectats en un període de 7 dies. O bé, en grups poc nombrosos, si el nombre de contagiats suposa el 20% o més del total d'alumnes. En el cas de les escoles bressol funcionarà igual que a infantil i primària.
Quatre casos o menys es consideraran esporàdics i, tret dels estudiants malalts, la resta continuaran amb l'activitat presencial.
Tampoc hauran de fer quarantena els infants que hagin passat el virus fa menys de tres mesos o que estiguin vacunats amb la pauta completa.
La gran majoria dels infants menors d'11 anys encara no tenen les dues dosis de la vacuna, perquè la primera se'ls va començar a administrar al desembre i per tant les segones no es començaran a posar fins al febrer.
Pel que fa a secundària i FP es mantenen els protocols establerts el primer trimestre: es confinaran durant 7 dies els alumnes que donin positiu i els seus companys de classe que no estigui vacunats.
Com funcionen ara els tests per a la classe?
Si hi ha un positiu a la classe, els companys no s'hauran de confinar, però sí que s'hauran de fer una prova gratuïta de detecció de la covid.
Les proves es faran a les farmàcies de manera supervisada, als infants de 5 a 11 anys. També es faran a les farmàcies les proves als alumnes immunitzats de secundària, com ja es feia en el primer trimestre.
Als grups d'edats inferiors, de menys de 5 anys, les proves es faran als centres d'atenció primària.
Els testos es faran el mateix dia que s'hagi comunicat el positiu o l'endemà.
Aquest punt, que no està recollit en les recomanacions que l'Agència de Salut Pública va fer públiques divendres al migdia, és important per l'autoritat sanitària catalana "per afavorir el control de la pandèmia".
Com es cobriran les baixes del professorat?
I si el que dona positiu és el mestre? El Departament d'Educació preveu "mesures excepcionals" per garantir l'obertura dels centres amb normalitat a partir de dilluns.
Es cobriran totes les baixes de curta durada, que són les iguals o inferiors a 5 dies, des de l'endemà que es comuniquin. Segons ha explicat el conseller d'Educació a TV3, Josep Gonzàlez-Cambray, es faran nomenaments cada dia.
Divendres passat es van fer 571 nomenaments d'interins i substituts nous, amb les baixes comunicades fins aquell dia.
Com tenir cura dels infants confinats?
Tenir una criatura que no pot anar a l'escola perquè és positiva per covid o bé perquè ha de fer quarantena a casa és un problema per als pares i mares que treballen i no poden tenir-ne cura. Amb el canvi en els criteris per confinar grups escolars, afectarà menys famílies, però continua sense haver-hi una solució clara.
Fins fa poc, quan tots els contactes estrets -també els adults- havien de fer quarantena, si el fill o filla donava positiu, els pares i mares també s'havien de quedar a casa i per tant podien tenir-ne cura. Però ara que els vacunats ja no s'han de confinar, es dona la situació que només els adults no vacunats poden quedar-se a casa amb baixa remunerada en cas de tenir fills contagiats.
Ho explicava la directora general d'Ordenació i Regulació Sanitària, Azucena Carranzo, amb un exemple gràfic:
"Si tu tens un fill que ha donat positiu a l'escola, tu ets contacte estret. El contacte estret que està vacunat se'n va a treballar i ha de deixar el fill a casa i el contacte estret no vacunat es queda amb ell. El protocol ho diu."
En canvi, si el nen o nena no té la covid, però és contacte estret i s'ha de quedar a casa perquè a la seva classe hi ha 5 casos o més, ni pares vacunats ni no vacunats tenen dret a baixa.
Ara per ara, les alternatives per tenir cura de nens i nenes confinats són gastar dies de vacances o de permisos personals, fer teletreball si la feina ho permet -tot i que tenir cura de nens petits i treballar alhora pot ser a la pràctica impossible-, deixar-los amb els avis, que sovint són població de risc, o bé pagar cangur o buscar altres persones que se'n facin càrrec.
Es manté la quarantena per als contactes de positius fora de l'escola
Pel que fa als infants que siguin contacte d'un positiu notificat fora de l'àmbit escolar, hauran de fer quarantena segons el protocol establert per al conjunt de la població.
Així, els nens i nenes que no tinguin la pauta completa de vacunació hauran de quedar-se a casa set dies, en aplicació de la reducció proposada per la Comissió de Salut Pública i aprovada el 29 de desembre pel Consell Interterritorial de Salut, que integren el govern espanyol i les autonomies.
A més, passat aquest termini, podran tornar a l'escola sense haver de fer-se cap prova.
Els menors que siguin contactes estrets d'un positiu i sí que mostrin símptomes, en canvi, hauran de fer una quarantena de deu dies, com va establir-se el setembre de 2020.
A les extraescolars, quarantena si hi ha un positiu
El protocol aprovat per a escoles i instituts no s'aplica a les activitats que els nens i nenes fan després de classe.
Així, quan un nen o una nena doni positiu en activitats extraescolars, els contactes estrets -la resta de nens que fan l'activitat amb ell o ella- han de fer quarantena de set dies, si no tenen la pauta completa i no desenvolupen símptomes. Això s'aplica tant a les extraescolars que es fan als centres com a fora.
Quan s'ha de portar mascareta? I ventilar?
Pel que fa a les mascaretes, continuen sent obligatòries a classe, ja sigui a escoles, a partir dels sis anys, o a instituts i universitats.
En el cas de les escoles, els nens i nenes només se la poden treure a l'hora del pati, sempre que estiguin només amb el grup bombolla de la classe.
Així mateix, continuen vigents les mesures d'higiene i prevenció que es van aplicar a principi de curs. Les persones amb símptomes no poden entrar als centres i cal ventilar les aules obrint portes i finestres.
I a les universitats?
El gener és època d'exàmens a la majoria d'universitats i les classes no començaran fins al febrer.
El ministre d'Universitats, Joan Subirats, va dir que s'està treballant per poder oferir una segona oportunitat d'examinar-se als estudiants que no puguin anar-hi perquè siguin positius i estiguin fent quarantena.
Què passa amb les extraescolars?
No hi ha canvis en els protocols. Per tant, en els grups d'infantil i primària, quan hi hagi un positiu s'haurà de confinar tot el grup.
Gestió de casos covid als centres educatius 2021-2022 by Moderador Noticies Web on Scribd
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Educació