Tornado o esclafit?
Expliquem quines són les diferències entre aquests dos fenòmens meteorològics
Aquest diumenge hi ha hagut tornados o esclafits a l'Alt Empordà i al Bages. N'hem parlat sempre dient la paraula "possible". Per què? Doncs perquè fins que no es tingui un document gràfic -fotografia o vídeo- del fenomen i fins que els tècnics no hagin estat sobre el terreny per analitzar els estralls que han causat no es podrà afirmar amb certesa si han estat tornados o esclafits.
Les fortes tempestes d'aquesta matinada i matí de diumenge han generat fenòmens violents més propis de tronades típicament de l'estiu, com llampegades, pedregades i intenses ràfegues de vent. Les comarques de Girona, el Bages i punts de la Catalunya Nord n'han sigut les més afectades i els danys materials, molt importants i espectaculars. Molta gent s'ha espantat al sentir molta fressa i veure's engolits per una mena d'huracà de vent o remolins molt potents, ni que fos durant dos minuts.
El que ha passat a Cistella o Terrades, ben a prop de Navata, o a Cardona no compta amb cap material gràfic (fotografia o vídeo) que hagi deixat constància del fenomen meteorològic. En canvi, a Morellàs i les Illes, al Vallespir, sí que hi ha constància d'imatges d'un tornado, que també ha fet força mal.
Diferències entre tornado i esclafit
En general, s'acostuma a parlar de tornados, però hi ha un fenomen que s'anomena esclafit i que acostuma a produir provocar semblants. Estrictament són coses diferents.
El tornado és com un gran embut o remolí ascendent que penja del núvol de tempesta i trinxa tot el que es troba al davant en una zona generalment estreta i reduïda, però amb molta violència. Els vents giratoris poden assolir de 100 a 300 km/h i el seu poder destructiu és màxim dins dels fenòmens meteorològics. Els objectes, arbres, teulades o cotxes que es troba al seu pas poden ser xuclats cap amunt i ser transportats uns centenars de metres.
L'esclafit, en canvi, consisteix en una ventada molt forta que baixa del núvol de tempesta (no és giratori) a gran velocitat, impacta amb el terra i s'expandeix produint com una ona expansiva, molt destructiva. Acostuma a tenir més abast sobre el territori i afectar més metres o quilòmetres quadrats. Normalment comporta ràfegues de 100 a 180 km/h.
Efectes diferents
Els senyals que deixen sobre el terreny els tornados i els esclafits són sensiblement diferents, fet que estudien els experts i pèrits quan es donen aquests estralls.
Per exemple, un esclafit pot tombar molts arbres d'un bosc i deixar-los a terra en una direcció molt semblant. En canvi, un tornado passaria pel mateix bosc i tombaria només alguns arbres, mentre a prop altres quedarien intactes. Els arbres estarien estirats a terra en sentits variats i caòtics. Fins i tot, podria enlairar-ne algun i deixar-lo caure força metres més lluny.
El que ha passat al nord de Catalunya està sent estudiat pels experts, però, tenint en compte que el del Vallespir ha estat realment un tornado, agafa força que també ho hagin sigut a l'Empordà i al Bages.
El més estrany és que s'hagin donat ara a ple hivern, al gener, quan aquestes potents tempestes a casa nostra s'acostumen a presentar entre març i novembre, molt poques vegades al gener.