Un home camina davant d'un plafó amb els cartells dels principals partits que concorren a les eleccions espanyoles / Jon Nazca (Reuters)

"Tornar 50 anys enrere": la premsa internacional es fixa en les eleccions del 23J

La majoria de capçaleres adverteixen del retorn de l'extrema dreta al govern espanyol, 50 anys després de la fi de la dictadura

RedaccióActualitzat

La premsa internacional es fixa en un dels escenaris que es podrien obrir a Espanya després de les eleccions d'aquest diumenge: un govern de coalició entre PP i Vox.

The New York Times titula "Els partits d'extrema dreta estan assolint el poder a tot Europa. Espanya és la següent?". El reportatge adverteix que, per primera vegada des de la dictadura de Francisco Franco, un partit d'extrema dreta (Vox) pot tenir pes al govern espanyol.

"Els dos partits tenen diferències, però tots dos temen les conseqüències econòmiques de la globalització i diuen que els seus països perdran la identitat nacional per culpa de la immigració, però també temen una Unió Europea enfortida que creuen que només es preocupa de les elits. El seu avanç constant ha afegit urgència a un debat, ara urgent, entre els liberals sobre com flanquejar una dreta sobtadament més influent".

Un simpatitzant de Vox en un míting de la formació d'extrema dreta a Madrid (REUTERS/Juan Medina)


"Gir dramàtic en un bastió de progrés insòlit"

The Washington Post apunta a la mateixa direcció amb el titular següent: "Espanya ha estat un model progressista. Ara l'extrema dreta de Vox té una oportunitat per al poder".

 

El reportatge descriu com l'extrema dreta ha guanyat posicions en debats socials i culturals clau com la identitat de gènere o la llibertat d'ensenyament a les aules. Una batalla, recorda el Washington Post, que el trumpisme ha lliurat als Estats Units.

I alerta sobre l'impacte d'aquesta possible coalició a escala europea:

"Una aliança entre PP i Vox donaria a Espanya el govern més conservador des de la mort del seu dictador, el 1975. Faria girar dramàticament el pèndol en un país que s'ha convertit en un bastió de progrés insòlit. També podria canviar notablement l'equilibri polític a Europa, on una marca conservadora més fervent ha començat a prendre posicions desafiant des del gènere fins a l'escalfament global".

 

"A Espanya, les velles ferides encara supuren"

Els mitjans públics britànics també posen el focus en la possibilitat que l'extrema dreta torni al govern cinquanta anys després de Franco. A la seva versió digital, la BBC descriu una Espanya polaritzada per les ferides encara obertes de la dictadura i la guerra civil.

"La retòrica d'aquesta campanya electoral ha estat tòxica, amb uns votants cada cop més polaritzats. És una lluita pels valors, les tradicions i sobre què hauria de significar ser espanyol el 2023. Aquests debats acalorats sobre la identitat no són propis d'Espanya. Penseu en Itàlia, França, el Brasil o el debat post-trumpià als EUA. Però Espanya ja estava dividida. Ho ha estat des de la guerra civil dels anys 30 i en les quatre dècades següents de dictadura del general Franco. Fins avui, mai hi ha hagut un debat obert sobre víctimes i agressors. Les velles ferides encara supuren."

Santiago Abascal, durant un míting de Vox (REUTERS/Juan Medina)

La cadena nord-americana CNN titula al web: "El partit espanyol d'extrema dreta Vox apunta contra els drets de les dones". I adverteix del possible retrocés en els drets de les dones si Vox i PP governen en coalició, bloquejant l'accés a l'avortament, derogant les lleis de protecció contra la violència masclista o tancant el Ministeri d'Igualtat.


"Buscaven recuperar el centre; ara segellen acords amb Vox"

El diari britànic The Guardian assenyala Feijóo com a artífex de l'aliança amb Vox

El diari britànic The Guardian situa els pactes autonòmics de PP i Vox com el laboratori d'assaig d'una futura coalició al govern espanyol. El reportatge "Com els conservadors espanyols han unit forces amb Vox" assenyala el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, com a artífex d'aquesta aliança.

"Tot i que suposadament buscaven recuperar el centre des que va esdevenir líder del partit l'any passat, Feijóo i part del seu entorn s'han mostrat més que disposats a segellar acords amb Vox i a utilitzar tàctiques més apreciades pels líders populistes que pels autoproclamats moderats. La setmana passada, Feijóo també va posar en dubte la imparcialitat del servei postal quan va demanar als treballadors de correus "que entreguessin tots els vots, independentment del que diguin els seus caps."


Mentrestant, el també britànic The Independent titula "Mig segle després d'enterrar el franquisme i el feixisme, Espanya torna a girar cap a l'extrema dreta".

I el diari francès Libération apunta: "Espanya: l'extrema dreta, reforçada; els drets de les dones, amenaçats".

 

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut