Tornar a estudiar quan ja ho havies deixat: "Ara sento que no estic sola"

Educadors socials han trucat a més de 6.000 joves i s'ha aconseguit reincorporar en el sistema educatiu gairebé un 9% dels alumnes que havien abandonat

Carla Vilaseca VilarasauActualitzat

El Departament d'Educació i Formació Professional ha incorporat aquest curs 52 educadors socials a tot el territori català per abordar l'abandonament escolar prematur.

Aquests professionals han contactat, a través del Registre d'Alumnes de Catalunya (RALC), amb 6.145 persones joves d'entre 16 i 24 anys que no constava que estudiessin per assessorar-los i intentar que continuïn formant-se.

Fruit d'aquestes trucades, segons el departament, s'ha aconseguit reincorporar un 8,66% dels alumnes que havien abandonat. De la resta, n'hi ha un 28,5% que cursen altres estudis i un 8% que ja treballen.
 

Acompanyament personalitzat, cas a cas

Una de les educadores socials que fa aquest assessorament és l'Ares Benseny, que treballa al Centre de Recursos Pedagògics del Segrià. Contacta telefònicament i manté trobades presencials amb diversos joves de la comarca que han deixat d'estudiar.

Els assessora perquè puguin reprendre els estudis: "Perquè segueixin formant-se i que el seu nivell educatiu de cara a buscar feina més endavant sigui més alt i puguin tenir millors oportunitats laborals el dia de demà", explica.

Una d'aquestes joves és l'Helena Tudorescu, d'Alcarràs. Té 18 anys i en fa cinc que va arribar d'Ucraïna. Després de superar l'ESO no va obtenir plaça per cursar el cicle de grau mitjà de Cures Auxiliars d'Infermeria a què s'havia apuntat, ja que l'alta demanda havia fet pujar la nota de tall.

L'Ares Benseny assessora Helena Tudorescu perquè pugui tornar a estudiar
L'Ares Benseny assessora Helena Tudorescu perquè pugui tornar a estudiar (3Cat)

L'Ares va detectar que, un cop havia acabat l'ESO, l'Helena no havia continuat estudiant, i a través de les dades que havia cedit al RALC, li va trucar per interessar-se per la seva situació. Ara l'assessora i estan dissenyant un itinerari perquè l'Helena pugui seguir estudiant el curs que ve, un acompanyament que l'Helena agraeix:

"Ara sento que no estic sola, m'ha explicat moltes opcions que no coneixia i amb la seva ajuda podré continuar estudiant".


Catalunya, a la cua en abandonament escolar

Segons l'Enquesta de Població Activa, Catalunya té una taxa d'Abandonament Escolar Prematur d'un 13,7%. Una xifra que situa el país entre les pitjors dades d'Europa, darrere també de la mitjana de l'estat espanyol, que és d'un 13%. També està molt lluny de l'objectiu que ha marcat la Unió Europea per al 2030 d'un índex d'abandonament del 9% de l'alumnat, com a màxim.

L'objectiu del projecte que ha iniciat el Departament d'Educació és millorar aquestes xifres i reenganxar al sistema educatiu els alumnes que a partir dels 16 anys no continuen estudiant.

És el cas de la Maite i l'Emilia Suazo, dues germanes bessones de Lleida que fa poc més de dos anys que van arribar de Xile i no van poder aprovar l'ESO. Aquest mes de març, gràcies a l'acompanyament de l'Ares, han començat a l'Escola d'Adults per assolir el nivell i després poder accedir a cicles formatius d'Estètica i Perruqueria. "Hem estudiat català i ara ja ho entenem més. Ha estat una gran oportunitat per nosaltres", diu la Maite.

L'Emilia i la Maite Suazo són dues bessones que estan estudiant a l'escola d'adults
L'Emilia i la Maite Suazo són dues bessones que estudien a l'escola d'adults (3Cat)

A l'Escola d'Adults els dissenyen un itinerari personalitzat, segons explica el Xavier Hernàndez, director del Centre de Formació de Persones Adultes Victorina Vila de Lleida: "Cada alumne té la seva vida, mirem què és el que porten, el que volen, què és el que poden fer... i els acompanyem en el seu itinerari educatiu". Per l'Ares Benseny el projecte el que intenta és "obrir un altre cop les portes, que en algun moment han trobat tancades".

Gairebé la meitat dels joves que van abandonar va ser per desinterès en els estudis (42%), per motius personals o familiars (35%) o per absentisme continuat (15%).

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut