Fira Tàrrega 2024 presenta 51 espectacles en 18 escenaris (ACN/Anna Berga i Fira Tàrrega/Claire Ducreux)

Tornar a Fira Tàrrega: guia per a un cap de setmana intens

Fins diumenge, 51 espectacles repartits en 18 escenaris de la capital de l'Urgell
Actualitzat
TEMA:
Teatre

Tornar a Fira Tàrrega i tornar-hi amb un desig: mantenir intacta la capacitat de sorpresa.

Passejar aquests quatre dies per la capital de l'Urgell vol dir alçar la mirada i, entre edificis, endevinar una carpa de circ; vol dir creuar-se pel carrer amb un munt de persones amb una acreditació penjada al coll: artistes, programadors, periodistes... I també vol dir apressar-se per arribar a temps a cada espectacle, aquest dijous n'hi havia set en menys de sis hores i només aquest divendres hi ha una cinquantena de funcions programades: la primera, a dos quarts de deu del matí i l'última, a tres quarts de dotze de la nit.

La companyia Campi qui Pugui ha estrenat "Matres" a Fira Tàrrega (ACN/Anna Berga)

Ni ho intenteu, impossible veure-ho tot. Aquí a Tàrrega, això sí, hi ha malalts escènics capaços d'anar a dormir havent vist, tranquil·lament, una desena de propostes en una sola jornada.

La jornada inaugural l'ha obert la companyia local Campi qui pugui, que ha estrenat l'espectacle "Matres", i l'ha tancat Sergi Estebanell amb una proposta singular: "Love for free", que desafia el públic preguntant-li si es faria o no un petó al carrer amb un desconegut.

Espectacle "Carrer 024", de Sol Picó (ACN/Anna Berga)

El plat fort del dia l'ha servit una artista veterana, la coreògrafa Sol Picó, amb un espectacle de gran format titulat "Carrer 024". Una celebració dels 30 anys de la companyia amb algunes escenes memorables i un final de comunió col·lectiva amb la cançó "Mañana", de Sílvia Pérez Cruz ("Cuando yo muera mañana, mañana, mañana/ habrá cesado el miedo de pensar que ya siempre estaré sola").

Un treball sobre la soledat contemporània amb diferents escenaris mòbils i cinc ballarines joves que no paren. Hi haurà noves funcions de "Carrer 024" aquest divendres i dissabte, a dos quarts d'onze de la nit.

Ernest Urtasun, ministre de Cultura, amb la consellera de Cultura, Sònia Hernández, i l'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, a la llotja de Fira Tàrrega, aquest dijous (ACN/Anna Berga)

La Llotja ha començat amb força la seva activitat professional. La marca Fira Tàrrega mai no oblida la seva condició de mercat de les arts escèniques. Només entrar-hi, ens ha vingut a trobar la companyia Kamchàtka per recordar-nos les funcions que el cap de setmana que ve faran a Sant Adrià de Besòs de "Fugit", un dels seus commovedors espectacles itinerants. Ho faran en una de les extensions de la cita d'art contemporani metropolità Manifesta, que ahir es va presentar i que s'inaugura formalment dissabte.

La comitiva oficial --directora artística de Fira Tàrrega, Anna Giribet; alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú; ministre de Cultura, Ernest Urtasun, o la nova consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar-- va recórrer diferents estands com el de la companyia Divinas, que celebra 20 anys de swing als escenaris, el del col·lectiu On el Teatre Batega dels teatres de proximitat o el de la plataforma d'espectacles familiars Viu el teatre, que repartien adhesius amb un lema ben oportú en temps de sequera: "Necessitem el teatre com l'aigua". Als qui els volien escoltar, els polítics van repetir que seguiran treballant per incrementar els respectius pressupostos de cultura.

Venir a jugar: la Fira en xifres

El leitmotiv d'aquest any de Fira Tàrrega és el joc, i onze de les propostes de la programació se centren en aquest concepte que anima l'espectador a activar-se, posicionar-se i prendre un rol. Són obres de les companyies Kolektiv Lapso Cirk, La Cresta, La Mecànica, Mama crea, Markas Liberman, Pau Palaus, Paula Quintas-cia, Toc de fusta, Tombs creatius, Trapu Zaharra i Yllana & Nacho Vilar Producciones que exploren peces amb la participació lúdica del públic com a eix central.

El cartell de Fira Tàrrega 2024 és obra de Mostassa Estudi (ACN/Anna Berga)

Aquest dijous ja s'havia assolit el 55% d'ocupació en els espectacles de pagament, més de 17.000 localitats disponibles entre la suma de venda d'entrades (5.732) i invitacions (3.458) per als professionals acreditats. Per als espectacles de pagament es poden adquirir les entrades a les taquilles de Fira Tàrrega i al web www.firatarrega.com, amb preus que oscil·len entre els 10 i els 20 euros, i també hi ha una àmplia programació d'espectacles gratuïts.

Durant els quatre dies de Fira es podran veure 51 espectacles, 20 dels quals seran estrenes, amb la participació de 353 artistes. Pel que fa a la procedència, 27 companyies són catalanes (7 de la demarcació de Lleida), 13 companyies de 8 comunitats autònomes (Andalusia, Castella i Lleó, Euskadi, Galícia, Illes Balears, Madrid, Múrcia i Navarra) i 10 companyies internacionals (Austràlia, Bèlgica, el Canadà, França, Lituània, la República Txeca i Ucraïna).

Claire Ducreux

El cartell de rostres emmascarats amb globus multicolor que anuncia la Fira d'aquest any és obra de Mostassa Estudi. A cara descoberta, veurem de nou actuar a Tàrrega, possiblement per última vegada, la ballarina i referent del teatre gestual francesa Claire Ducreux, establerta a Catalunya. Si no la coneixeu i encara trobeu alguna entrada lliure per veure-la, no ho dubteu.

Claire Ducreux presenta el muntatge "Fleurir les abîmes" (Fira Tàrrega/Claire Ducreux)

Els seus espectacles són breus i delicats i dels que queden en la memòria dels espectadors. A Tàrrega presentarà la peça "Fleurir les abîmes", amb la mirada còmplice de dos dels seus companys de viatge: el coreògraf Toni Mira i el clown Leandre. El programa de mà adverteix que l'espectacle de Ducreux dura només 30 minuts. Són pocs, però suficients per justificar, un any més, haver tornat a Fira Tàrrega.

ARXIVAT A:
Teatre
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut