Tornen els bombardejos a la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, la més gran d'Europa
Segons ha informat l'empresa estatal ucraïnesa Energoatom, s'han registrat cinc atacs a prop d'un dipòsit de substàncies radioactives i Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament de la responsabilitat dels bombardejos
La central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, ha tornat a ser bombardejada, i Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament de la responsabilitat de l'atac.
"S'ha informat de cinc nous atacs prop d'un dipòsit de substàncies radioactives", ha anunciat l'empresa estatal Energoatom aquest dijous, assenyalant amb el dit les forces russes.
Hauria afectat l'emmagatzematge de fonts de radiació i s'hauria incendiat una esplanada propera. Energoatom també ha informat d'un atac al parc de bombers de la planta.
"La situació empitjora, les substàncies radioactives són a prop i diversos sensors de radiació han patit danys", ha explicat l'empresa estatal ucraïnesa Energoatom després dels atacs. Tot i això, no s'han reportat ferits i la situació a la central estaria controlada.
Rússia i Ucraïna s'espolsen la responsabilitat
Tot i acusar "els combatents de Zelenski" de desestabilitzar les instal·lacions nuclears, Rússia nega que hi hagi perill. "Les estacions no han detectat cap contaminació a l'estació i el nivell de radioactivitat és normal", ha afirmat Ievgueni Balitski, cap de les forces russes a la regió de Zaporíjia.
Ucraïna diu que Rússia ha convertit Zaporíjia en una base militar, on les forces de Putin s'han atrinxerat, sabent que és poc probable que les forces ucraïneses prenguin represàlies pel perill d'explosió nuclear.
Al seu torn, Rússia acusa Kíiv del bombardeig i assegura que les forces ucraïneses utilitzen sistemes de coets de llançament múltiple i artilleria pesant des del riu Dniéper.
El cap de setmana passat ja es van produir diversos atacs a la central de Zaporíjia, dels quals Rússia i Ucraïna també s'espolsen la responsabilitat.
No s'ha pogut verificar de forma independent la responsabilitat dels atacs.
Guterres alerta de "conseqüències catastròfiques"
La possibilitat d'un desastre nuclear és molt real, i així ho ha alertat el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que fa uns dies titllava de suïcides els atacs a la central.
"Desafortunadament, enlloc d'una desescalada s'han reportat incidents encara més inquietants. Qualsevol dany a Zaporíjia o qualsevol instal·lació nuclear tindrà conseqüències catastròfiques, no només a la regió, sinó més enllà."
Guterres ha instat a "cessar immediatament" tota activitat militar prop de la planta i ha demanat la creació d'un "perímetre desmilitaritzat per garantir la seguretat de la zona".
L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) ha advertit en un comunicat que la situació del complex és "extremament greu" en matèria de seguretat nuclear i ha demanat garanties perquè una missió d'experts pugui avaluar-la sobre el terreny.
Davant d'aquest escenari, el Consell de Seguretat de l'ONU s'ha reunit aquest dijous per debatre la situació, a instàncies de Rússia.
Reclamen una zona desmilitaritzada a Zaporíjia
Els Estats Units han reclamat a Rússia que cessi les seves operacions militars al voltant de les centrals nuclears i en retorni el control a Ucraïna. Kíiv ha fet una crida per establir una "zona desmilitaritzada" a Zaporíjia i prevenir nous bombardejos, una proposta a què Washington dona suport.
Ucraïna sospita que Rússia vol desviar la producció elèctrica de la central. Segons va dir Petró Kotin, president d'Energogatom, a la televisió ucraïnesa: "Els militars russos presents a la planta estan implementant el programa de Rossatom [l'operador nuclear rus] per connectar la central a les xarxes elèctriques de Crimea."
Per aconseguir el seu propòsit, primer han de "destruir les línies elèctriques de la planta connectada al sistema energètic ucraïnès".
Del 7 al 9 d'agost els russos van fer malbé tres línies elèctriques, va afirmar, per la qual cosa la planta estaria operant només amb una línia.
"Quan es desconnecti l'última línia de producció, la planta l'alimentaran generadors dièsel. Tot dependrà llavors de la seva confiabilitat i de les existències de combustible", va advertir. En aquell moment, Zaporíjia deixarà d'estar connectada a la xarxa elèctrica ucraïnesa.
"Rússia fa xantatge amb el desastre nuclear"
"Rússia és un estat terrorista i ha pres la central nuclear com a ostatge. Fa xantatge amb el desastre nuclear", ha dit el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un discurs en una conferència de donants a Copenhaguen.
Les paraules de tots dos bàndols, però, no disminueixen la possibilitat d'un desastre que superaria inclús el de Txernòbil i pel qual ja es preparen des de Romania, país fronterer amb Ucraïna.
El govern romanès ha instat la població de menys de 40 anys --més susceptible de desenvolupar malalties derivades de la radiació-- a aprovisionar-se de pastilles de iode, útils per combatre aquesta possibilitat en cas que Zaporíjia compleixi el pitjor dels pronòstics.