(Daniel Rodriguez Struve/Parc Astronòmic del Montse)

Tornen les aurores boreals a Catalunya: imatges des de diversos punts del país

Les primeres fotografies han arribat poc després de les nou del vespre
Redacció Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Aquest dijous hi havia una nova oportunitat de veure aurores boreals a Catalunya, i no s'han fet esperar.

Malgrat que amb menys intensitat que durant l'episodi del maig, les aurores es poden veure a ull nu o bé a través de les càmeres des de diversos punts del país.

"Va a estones, però amb la càmera és espectacular", comenta Sergi Boixader, un fotògraf que ho està seguint amb les muntanyes de de Montserrat com a teló de fons.

L'aurora boreal, a Montserrat (Sergi Boixader)

És una incògnita saber si l'episodi perdrà o guanyarà força durant la nit. Les primeres imatges han començat a arribar minuts després de les 9 del vespre des d'observatoris com el de Pujalt, el Parc Astronòmic de Prades, el Parc Astronòmic del Montsec, o des de l'Alt i el Baix Camp, el Pallars o el Berguedà, com podeu veure a continuació:


Segons els observadors del Montsec, el punt àlgid d'observació ha estat cap a les 21.00, quan es veien les aurores a ull nu.

Després, expliquen, ha baixat la intensitat i això ha desmoralitzat una mica els observadors, però confien que el nivell torni a pujar durant la nit. A més, destaquen que les aurores s'hagin pogut veure malgrat que la lluna es troba en la fase de quart creixent, gairebé il·luminada al 50%.

Des de Prades, els observadors expliquen que en un primer moment el fenomen l'han pogut veure les dones, que tenen una sensibilitat visual més aguda, mentre que els homes no ho veien.


Explosió d'una massa coronal

Malgrat que les aurores són molt difícils de veure a latituds de 40º com la nostra, una explosió de massa coronal de la taca solar AR3848 ha propiciat una tempesta geomagnètica de categoria G4, o severa, que possibilita que se'n vegin aquesta nit de dijous a divendres, i potser també la nit de divendres a dissabte.

En casos com aquest, el més freqüent és que es vegi un acoloriment vermell, en forma de cortines, als llocs amb cel molt fosc, fora de ciutats i en zones una mica elevades.

Així es poden captar imatges com les que molts van fer el dia 11 de maig d'aquest any, quan hi havia una situació molt similar a la que tenim ara. 

La setmana passada, ja va arribar a la Terra un fenomen semblant quan aquí era de dia, per la qual cosa no vam poder gaudir de les aurores però sí que ho van fer des de latituds tan baixes com Califòrnia o Texas, als Estats Units.

Ara, la previsió és que les aurores es puguin veure a les illes britàniques i bona part del nord d'Europa. Hi ha molts avisos d'aquesta situació, que també comportarà fallades en els sistemes de navegació per satèl·lit.

En aquest article del mes de maig podreu entendre per què fenòmens així d'extraordinaris s'han pogut observar des del nostre país.

ARXIVAT A:
Medi ambient Meteorologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut