Tornen les dificultats per poder votar des de l'estranger amb l'anomenat vot pregat
Des que l'any 2011 es va modificar la llei i es va establir el conegut com a vot pregat, un sistema que obliga els residents a registrar-se en el cens i posteriorment tramitar la petició de l'activitat electoral
Demà acaba la pròrroga perquè els residents a l'estranger puguin demanar el vot per a les eleccions del 28 d'abril. La Junta Electoral Central va decidir prorrogar el termini tres dies pels problemes tècnics per sol·licitar-lo a través del web de l'Institut Nacional d'Estadística. L'ampliació del termini s'ha fet de forma excepcional a petició de la Direcció General d'Espanyols a l'Exterior i també del Partit Popular.
Els problemes per demanar el vot des de l'estranger són habituals des que, l'any 2011, es va modificar la llei i es va establir el conegut com a vot pregat, un sistema que obliga els residents a registrar-se en el cens i posteriorment tramitar la petició de l'activitat electoral.
L'economista David Ros, autor d'un informe sobre frau electoral el 21D, assegura que el vot pregat s'ha convertit en un greuge que atempta contra els drets dels residents a l'estranger:
"O per bona fe o per mala fe, és una obstaculització que impedeix la igualtat dels ciutadans a votar. Realment se'ls posa moltes dificultats als que estan a l'estranger".
Així ho han explicat els oients que han participat aquest matí a "El Suplement de Catalunya Ràdio" des de diversos països europeus. Asseguren que, tot i els esforços per fer els tràmits, continuen sense tenir garanties de poder participar-hi. La majoria ja van viure aquesta experiència el 21D, on només va poder participar un 12% del cens. Explicaven la seva experiència des de França, Anglaterra i Grècia.
És el cas de Josep Maria Barbarà, que és metge i viu al nord de França des de fa 15 anys, qui denuncia els problemes per fer els tràmits per internet:
"Em vaig connectar al web de l'Institut Nacional d'Estadística i, com en les eleccions anteriors, allò no va funcionar. Vaig anar a correus i ho vaig fer per correu certificat".
Tània Guillen, resident a prop de Manchester, al Regne Unit, ha pogut fer tots els tràmits requerits, però té el temor que no li arribin un altre cop les paperetes a temps:
"He fet la sol·licitud del vot per correu dintre del termini, però no sé si podré votar perquè el 21 de desembre del 2017 vaig fer la mateixa tramitació. Però no em van arribar les paperetes i no vaig poder votar".
Josep, resident a Grècia des de fa 10 anys, només ha pogut votar una de les cinc últimes convocatòries:
"O arriben molt justos de temps o no arriben".
- ARXIVAT A:
- Eleccions 28A