Cartells amb les fotografies dels ostatges israelians de Hamas, a Tel-Aviv, aquest dissabte (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Tornen les negociacions per a una treva a Gaza mentre familiars d'ostatges pressionen per l'acord

Hamas proposa un alto el foc de sis setmanes, i l'intercanvi de 35 ostatges israelians per 350 presos palestins

RedaccióActualitzat

Es reprenen a Qatar les negociacions per a una possible treva a la Franja de Gaza. Una delegació israeliana viatjarà a Doha aquesta tarda després que Hamas hagi renunciat a bona part de les seves demandes per arribar a un acord.

La milícia palestina ja no exigeix immediatament una treva indefinida, i es conforma establint un alto el foc temporal a canvi que Israel abandoni durant aquest temps les zones urbanes.

Això facilitaria l'alliberament dels ostatges i presoners de guerra en mans de Hamas. En les negociacions, hi participaran els serveis secrets exteriors (Mossad) i també les delegacions egípcies i qatarianes.

La proposta de Hamas contempla tres fases. En la primera, s'establiria un alto el foc de sis setmanes, i s'intercanviarien 35 ostatges israelians --dones i infants-- per 350 presos palestins. A més, l'exèrcit israelià hauria de permetre el retorn de la població desplaçada cap al nord de la Franja i la distribució d'ajuda humanitària.

La policia s'enfronta als manifestants a Tel-Aviv que demanen la dimissió de Netanyahu (Reuters/Carlos Garcia Rawlins)

En la segona fase, els palestins proposen l'establiment d'un alto el foc permanent i l'alliberament de la resta dels 134 ostatges israelians que es creu que encara hi ha a la Franja. La tercera correspondria a la retirada definitiva de l'exèrcit israelià i a la reconstrucció de l'enclavament palestí.

Israel manté que només negociarà un alto el foc temporal. Aquest divendres, el gabinet de guerra del primer ministre Benjamin Netanyahu va qualificar les demandes de Hamas d'"encara poc realistes". Es preveu que avui es reuneixi el seu comitè de seguretat per preparar la delegació negociadora, que estarà encapçalada pel director del Mossad, David Barnea.

No van servir de res els esforços dels negociadors per establir un alto el foc temporal abans de l'inici del ramadà, ara fa una setmana. A més, Israel ha anunciat una ofensiva sobre Rafah, la ciutat al sud de la Franja amb més de dos milions de desplaçats, un fet que podria entorpir les converses d'aquest diumenge.

Expectatives de treva

Les expectatives d'una treva augmenten la pressió ciutadana sobre Netanyahu. Aquesta nit, amb la fi del sàbat, les protestes han tornat a desbordar els carrers de Tel-Aviv i Jerusalem, exigint la dimissió del primer ministre israelià i la convocatòria d'eleccions anticipades per la gestió de la guerra a Gaza. Un cop més, han tallat la principal autopista de Tel-Aviv i hi ha tornat a haver enfrontaments amb la policia.

Alguns dels familiars dels 134 israelians captius a Gaza també han demanat que s'estableixi l'alto el foc per salvar la vida dels ostatges.  

Un home mostra un grapat de pasta en un magatzem d'ajuda humanitària bombardejat a Gaza aquest divendres (Reuters/Carlos Garcia Rawlins)

La fam, disparada

A falta d'una treva, i després de sis mesos de guerra, a Gaza ja se supera la xifra de 31.500 morts i més de 74.500 ferits, segons el recompte del Ministeri de Salut. Aquesta nit, 36 persones han mort en el bombardeig d'un edifici al camp de refugiats de Nuseirat, al centre de la Franja.

L'UNRWA adverteix que la fam s'està disparant al nord de la Franja: un de cada tres infants menor de dos anys ja pateix desnutrició. Per això pressionen Israel perquè permeti l'entrada de més ajuda humanitària.

 

ARXIVAT A:
Guerra a GazaIsraelHamas
Anar al contingut