Llibres vells en un prestatge
Llibres vells en un prestatge (iStock)

Tornen un llibre a la biblioteca 113 anys després, a Anglaterra: "Estem honorats"

Van trobar en una casa de Gal·les l'exemplar de poesia de Byron que l'alumne d'una prestigiosa escola va agafar en préstec cinc anys abans de morir a la Primera Guerra Mundial

RedaccióActualitzat

Després de 113 anys, un llibre de les poesies de Lord Byron -"Poetry of Byron"- ha fet el camí de tornada a casa, la biblioteca d'on va sortir en préstec el 1911. Potser és un dels llibres que han trigat més a ser tornats, però també ha estat un motiu d'homenatge a Leonard Ewbank, un antic alumne de la prestigiosa escola St. Bees, de Whiteheaven, a Cúmbria, al Regne Unit.

Un home, que ha volgut quedar en l'anonimat, va trobar un antic exemplar folrat amb tela blava, lletres daurades i tapes dures entre la col·lecció dels seus pares a Carmarthenshire, al sud de Gal·les. Mirant a l'interior del llibre hi havia un nom, una ubicació: "School House - St Bees", i la data del 25 de setembre de 1911.

El llibre havia estat manllevat d'una biblioteca escolar abans de la Primera Guerra Mundial, i ara ha estat retornat, amb més d'un segle de retard.


Qui era Leonard Ewbank

El descobridor del llibre va decidir retornar-lo i saber més de l'alumne que no va tornar l'exemplar. En contacte amb St. Bees, un centre educatiu amb 430 anys d'història que compta amb escola de dia i internat per a famílies amb un cert poder adquisitiu, la restitució va ser rebuda com un "honor", va dir el director del centre el director, Andrew Keep:

"És increïble pensar que un tros de la història de St. Bees ha trobat el camí de tornada a nosaltres després de tots aquests anys. La història de Leonard Ewbank és una inspiració per als nostres estudiants actuals, i estem honrats de tenir aquest record del seu temps aquí en el nostre poder."

Aquesta escola de 430 anys d'història té alumnes il·lustres, entre els quals l'actor Rowan Atkinson i dos vicerectors de Cambridge (Wikimedia Commons/Dougsim)

En el quadre d'honor de l'escola de St. Bees es recorda Leonard Ewbank com "un anglès, valent, honest i lleial".

Leonard Ewbank va néixer el 1893 i va ser alumne de St. Bees entre 1902 i 1911. Segons la data del llibre, Leonard va agafar en préstec de la biblioteca el llibre de Byron just abans de traslladar-se a estudiar al Queen's College d'Oxford.

Mai va poder tornar el llibre

No se sap per què Leonard es va endur el llibre abans de marxar, o si tenia intenció de tornar-lo, però les dades que consten a la fitxa de l'escola expliquen per què han passat tants anys.

El descobridor del llibre va tornar-lo personalment a l'escola el setembre passat i va poder esbrinar que, tot i tenir mala vista, Leonard Ewbank va ser admès al 15è Regiment de Fronteres el 1915. El jove va morir el 23 de febrer del 1916 per una bala al cap en la batalla d'Ypres, durant la Primera Guerra Mundial. El seu cos està enterrat al cementeri de Railway Dugouts a Ypres, a Bèlgica.

Després, no se sap tampoc com, el llibre va arribar a formar part de la biblioteca particular de Gal·les.

 

ARXIVAT A:
Educació LiteraturaPrimera Guerra MundialRegne Unit
Anar al contingut