El president Torra amb l'exlehendakari Ibarretxe, a la Marxa per la Llibertat
El president Torra amb l'exlehendakari Ibarretxe, a la Marxa per la Llibertat
Caldes de Malavella

Torra es nega a parlar sobre els aldarulls

Després d'una reunió d'urgència, el president se'n va a participar en una de les Marxes per la Llibertat i allà ha dit que la violència "no ens representa"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha negat a parlar sobre els aldarulls que hi va haver aquest dimarts en diverses ciutats de Catalunya. Ha estat a Caldes de Malavella, on participava, juntament amb l'exlehendakari Ibarretxe, en una de les Marxes per la Llibertat que han començat aquest dimecres i que culminaran divendres a Barcelona.

"Avui és molt important donar tot el focus a la manifestació, perquè això és el més important: veure que estem aquí rebutjant les sentències."

Torra no ha acceptat les preguntes sobre aquesta qüestió dels periodistes que cobrien la seva participació en una de les Marxes per la Llibertat convocades per Òmnium i l'ANC.

El president s'ha mostrat emocionat de veure tantes persones mobilitzades: "És fantàstic veure el poble mobilitzat", ha dit. I ha afegit:

"Aquestes marxes que s'estan produint arreu del país demostren el millor de la manera en què el poble català sol expressar-se. Que no tingui cap dubte que aquest president i el seu govern estan al costat de la gent."

Després, en unes declaracions a Sils, en un altre punt de la marxa, Torra ha afirmat que "la violència no ens representa":

"Jo estic orgullosíssim una vegada més d'aquest esperit de civisme amb el qual s'està sortint, perquè la violència no ens representa ni ens representarà mai, al moviment independentista català."

 

Reunió d'urgència

A primera hora del matí, el president Torra ha convocat una reunió d'urgència al Palau de la Generalitat per analitzar els aldarulls al carrer de les últimes hores i la situació postsentència.

A la trobada hi han assistit el vicepresident de l'executiu, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, la consellera de Justícia, Ester Capella, i el conseller d'Interior, Miquel Buch.

 

Després de la reunió a la Generalitat, el conseller Buch ha desconvocat una compareixença de premsa prevista inicialment per a les 10.30. A les 13.30 n'ha convocat una de nova per a les 17.00.

Buch ha defensat l'actuació dels Mossos i ha demanat aïllar els "provocadors i agitadors" que, segons ha dit, s'ha detectat que intervenen al final de les manifestacions pacífiques. El conseller ha afirmat que no hi ha "cap motiu" perquè s'hagi d'aplicar la Llei de Seguretat Nacional i ha destacat la "confiança plena". 

Fonts del govern asseguren que en la reunió no s'ha qüestionat la continuïtat del conseller Buch ni se n'ha demanat la dimissió, però reconeixen que "les actuacions policials tensionen el goven i es viuen amb sensibilitat".

També asseguren que estan convençuts el govern espanyol no es planteja l'aplicació del 155 ni de la llei de seguretat nacional.

De fet, aquest extrem l'ha confirmat en una entrevista a "Els matins" el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha dit que seria irresponsable plantejar-s'ho ara, perquè la coordinació entre Mossos i policia espanyola està funcionant.


Nit d'aldarulls i càrregues policials

La segona jornada de protestes per la sentència del Tribunal Suprem ha acabat amb trenta detinguts en diferents punts de Catalunya i 43 mossos ferits, després de nombroses càrregues policials.

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha atès 125 persones durant la jornada de protestes de dimarts, 74 de les quals a Barcelona.

A través de Twitter, aquest dimarts a la nit el vicepresident Aragonès va demanar no regalar "allò que busquen", un "155 encobert". En aquest sentit, va instar a "allunyar-se de totes les actituds violentes i depurar les accions no justificades".


Per la seva banda, la portaveu del govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en una entrevista a TVE, va lamentar els "aldarulls de grups violents" i va demanar "aïllar-los" de les manifestacions.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésQuim TorraMiquel BuchMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut