A alguns presidents autonòmics no els convenç el pla de cogovernança de Pedro Sánchez (CCMA)

Torra diu a Sánchez que no n'hi ha prou amb la cogovernança i reivindica la gestió

Altres presidents com Urkullu i Feijóo reclamen que es retiri l'estat d'alarma, i Sánchez ofereix revisar l'objectiu de dèficit a les comunitats
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La proposta de cogovernança per al desconfinament del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no convenç els presidents autonòmics, que insisteixen en el retorn de competències. Sánchez, a banda dels 16.000 milions anunciats aquest dissabte, els ofereix relaxar l'objectiu de dèficit a la recerca de suports per allargar l'estat d'alarma.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit a Sánchez que no n'hi ha prou amb l'oferiment de cogovernança i reivindica la gestió de la desescalada amb el retorn de competències i posar fi a l'estat d'alarma. I no ha estat l'únic.

"Segueixo pensant que no és la millor manera de dialogar."

"Em sorprèn que parlem de cooperació, cogovernança i diàleg i no puguem tenir una simple conversa."

Reunió telemàtica del president del govern espanyol i els presidents autonòmics (CCMA)

 

El president català ha criticat que Sánchez no hagi contestat al seva carta, reiterant que no escolta ni presidents ni ciutadans. Torra va enviar dimecres passat la petició al president espanyol per concertar una entrevista. El govern ha explicat que la resposta va ser que ja es veurien a la reunió habitual de diumenge.

Carta del president de la Generalitat, Quim Torra al president espanyol Pedro Sánchez: 

 

A més, en la que ha estat la vuitena reunió de presidents, Torra ha expressat el seu parer de fer obligatori l'ús de mascaretes al carrer i a no fer la desescalada de manera massa ràpida.

Meritxell Budó, consellera de la Presidència, en l'entrevista al telenotícies de TV3 (CCMA)


La consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha reiterat, en una entrevista a TV3 que la cogovernança  "només serà real si es fa recuperant les competències" autonòmiques centralitzades amb l'estat d'alarma pel coronavirus.


"Des de la cogovernança, la col·laboració i la lleialtat entre governs: creiem que és important treballar així des del Govern, però amb les competències que ens són pròpies"

 "Vam començar sols aquesta reivindicació de competències, de certs canvis en la manera d'actuar, i per sort avui hi ha moltes comunitats autònomes i presidents que diuen el mateix i demanen el mateix."

Budó ha afegit que el grup de JuntxCat al Congrés no donarà suport a la prórroga de l'estat d'alarma sinó hi ha un retorn de lescompetències sigui "aixecant l'estat d'alarma, deixant Catalunya exempta, o nomenant a la Generalitat autoritat competent".
 

Crítiques a la cogovernança

A través d'ordres i decrets el president espanyol vol establir un mecanisme bilateral de codecisió entre el govern espanyol i els autonòmics per decidir en cada comunitat el pas a la següent fase de la desescalada. També per decidir si es poden canviar les àrees o unitat territorials, que Pedro Sánchez continua insistint que han de ser les províncies.

Torra no ha estat l'únic president autonòmic a qui no ha agradat la proposta de la cogovernança i que ha insistit en el retorn de competències. El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha dit que reunions com aquesta "no serveixen per a res", que "no tenen cap utilitat".
El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat la poca col·laboració i ha reclamat que siguin les comunitats les que gestionin el pròxim rebrot de l'epidèmia que està convençut que hi haurà. Feijóo ha afegit que més que un estat d'alarma estan en "un estat d'excepció".

A alguns presidents autonòmics no els convenç el pla de cogovernança de Pedro Sánchez (CCMA)

 

Regions sanitàries o provincies

Molts presidents autonòmics, fins i tot socialistes, demanen fer la desescalada per regions sanitàries i no per províncies.

En aquest sentit Budó ha explicat que la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, es reuneix aquest diumenge a la tarda amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per defensar el desconfinament per regions sanitàries. 
  

16.000 milions i relaxar l'ojectiu de dèficit

A la recerca de suports per allargar l'estat d'alarma i en un intent de rebaixar el malestar dels presidents autonòmics, Pedro Sánchez, a banda dels 16.000 milions, els ha ofert, sense concretar, relaxar l'objectiu de dèficit, que era del 0,2% per al 2020.

Sánchez els ha promès que la desescalada es faria de manera consensuada, tant pel que fa al canvi de fase com a la unitat territorial. El president espanyol també els ha assegurat que dels 16.000 milions d'euros que es destinaran a les comunitats, 10 milions seran per a sanitat, 5 milions per reactivar el sector econòmic i 1 milió per a polítiques socials. Sánchez ha dit que 6.000 ja els rebran ara. Així ho ha confirmat la ministra d'Hisenda Maria Jesús Montero que ha ha donat més detalls en una compareixença posterior.

Des del govern, Quim Torra ha demanat si dintre del paquet d'ajudes que els ha promès hi ha els 4.000 milions d'euros que la Generalitat calcula que costarà aquesta crisi a Catalunya.  

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma Finançament autonòmic Pedro Sánchez Quim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut