Torra està inhabilitat? La JEC li ha aplicat bé la llei? I a Junqueras? L'opinió dels experts
Quim Torra i Oriol Junqueras

Torra està inhabilitat? La JEC li ha aplicat bé la llei? I a Junqueras? L'opinió dels experts

RedaccióActualitzat

Torra està inhabilitat?

Quim Torra no serà inhabilitat, segons alguns experts en Dret Constitucional, fins que el Tribunal Suprem no digui si accepta o no les mesures cautelaríssimes que ha anunciat que presentarà el president de la Generalitat.

Joaquín Urías, jurista i exlletrat del Tribunal Constitucional, creu que la Junta Electoral Central s'ha extralimitat en la seva interpretació de la llei inhabilitant Quim Torra. En declaracions a "El suplement", de Catalunya Ràdio, ha dit que cal esperar que el Suprem prengui una decisió i la sentència sigui ferma:

"És una interpretació jo crec que massa rigorista i enfront d'això es pot utilitzar l'Estatut d'Autonomia i fer una interpretació conforme al dret de participació política."

Ho veu igual Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional.

"El president continua sent president fins que no es resolguin les mesures cautelars la sala contenciosa del Tribunal Suprem."

No ho veu així José Antonio Bermúdez de Castro, un dels ponents de la reforma de la llei electoral del 2011, també en una entrevista a "El suplement".

"La JEC no ha inhabilitat ningú, el que ha dit és que la inhabilitació és automàtica en aplicació de la reforma que es va fer. Qui ha inhabilitat el senyor Torra és el TSJC, que és qui ha considerat que va cometre un delicte de desobediència i qui l'ha inhabilitat un any i mig."

"La llei considera que a determinats tipus de delictes es considera inelegible i, per tant, no pot continuar amb l'ostentació del càrrec representatiu els que hagin estat condemnats encara que la sentència no fos ferma."

 

S'ha aplicat correctament la llei electoral?

Urías i Arbós posen en dubte la interpretació de la llei electoral per part de la Junta Electoral. Urías assegura que la JEC pot inhabilitar Torra, però que la llei que aplica estava pensada per evitar que alcaldes condemnats per corrupció mantiguin el càrrec mentre continuen presentant recursos, no per una acusació de desobediència.

"Per inhabilitar Torra com a diputat, la JEC ha aplicat una llei pensada perquè no hi hagi corruptes a les institucions, no per a delictes de desobediència."

"El que ha fet la JEC és anar més enllà del que diu la llei i estendre aquesta interpretació de manera restrictiva dels drets. El que ha fet la JEC és inconstitucional."

Per Arbós, la llei s'està aplicant a casos que "res tenen a veure amb la corrupció ni el terrorisme, que és per al que està pensada".

No ho comparteix José Antonio Bermúdez de Castro, que considera que la JEC "ha aplicat correctament la llei electoral".

Bermúdez de Castro, que és diputat del PP des de 1996, ha dit que l'objectiu preferent d'aquella reforma era evitar que "les marques blanques de Batasuna es poguessin presentar a les eleccions". Ara bé, també ha apuntat que es van incloure preceptes pensats per si algú cometia un delicte contra l'administració pública.

"També vam reformar la llei electoral per si algú cometia un delicte contra l'Administració Pública, com és el cas del senyor Torra."

 

Si es rebutja el recurs de Torra, què?

En cas que no s'acceptessin les mesures cautelars que el president Torra ja ha anunciat que demanarà a la sala del contenciós administratiu del Suprem, hi ha discrepàncies sobre si hauria de deixar de ser president.

Per Arbós perdia automàticament la presidència de la Generalitat.

"Sé que aquesta és una qüestió molt discutida i que hi ha veus molt raonables que diuen al contrari, però tant la Constitució en relació a les comunitats autònomes com el mateix Estatut de Catalunya, estableixen que per accedir a la presidència la condició és ser diputat. Al meu parer si es perd aquesta condició també es perd el càrrec i seria automàtic."

 

Què passa amb la inhabilitació de Junqueras?

Pel que fa a la inhabilitació d'Oriol Junqueras, Urías i Arbós consideren que després de la sentència europea només el Parlament Europeu té la potestat per inhabilitar-lo i no la Junta Electoral.

Arbós: "Aquí la JEC s'ha precipitat. En el seu moment el Suprem es va precipitar dictant sentència sense esperar que ho fes el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, ara resulta que la JEC fa la seva resolució sense esperar la del Suprem sobre l'aplicació de la sentència europea."

Arbós: "És diputat electe al Parlament Europeu i aquesta condició només li pot ser retirada, d'acord amb això, el Parlament Europeu. Mentre el Suprem no s'hi dirigeixi, i si ho fes eventualment en aquest sentit, és diputat electe, això no ho pot retirar la JEC."

Urías: "El que no pot dir la JEC és que aquesta sentència no serveix per res i que el senyor Junqueras ha passat de no ser eurodiputat a ser suspès sense haver estat ni un minut de la seva vida com eurodiputat. És una resolució que està mancada de tota lògica evident."

Per Bermúdez de Castro, és el Suprem qui l'ha inhabilitat i no la Junta Electoral, que "ha actuat d'acord a llei".

Bermúdez de Castro: "En el cas de Junqueras tampoc l'ha condemnat la JEC sinó el Suprem pels delictes de sedició i malversació que li ha imposat la pena de 13 anys de presó i inhabilitació absoluta. La llei electoral també contempla que els que han estat condemnats a penes privatives de llibertat no poden estar tampoc en càrrecs públics. El que ha fet la JEC és actuar d'acord a llei."

ARXIVAT A:
Quim TorraOriol Junqueras
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut