Torra i Sánchez: voluntat de parlar de tot, però poques opcions d'acords immediats

Sense grans expectatives, la reunió a La Moncloa vol normalitzar unes relacions molt deteriorades després de l'1-O
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

A dos quarts d'onze del matí es reuneixen Quim Torra i Pedro Sánchez. I ho faran després dels plens del 6 i el 7 de setembre, de l'1 d'octubre, de la declaració d'independència, de la presó i l'exili, i del 155.

Quim Torra ha agafat a quarts de nou del matí un AVE a l'estació de Sants per anar cap cap a Madrid. Abans de pujar-hi, ha assegurat que confia que la trobada "anirà bé" i ha piulat que hi va amb "voluntat d'escoltar la solució que proposa" el govern espanyol.

 

Han passat dos anys i tres mesos des de l'última entrevista oficial entre un president de la Generalitat i un president del govern espanyol. L'abril del 2016 es van trobar Puigdemont i Rajoy a La Moncloa. L'arribada al govern espanyol de Pedro Sánchez, gairebé al mateix temps que Torra es convertia en president, ha permès que les relacions s'hagin destensat una mica.

Torra i Sánchez ja es van trobar el passat 22 de juny a la inauguració dels Jocs del Mediterrani. En aquella ocasió se'ls va veure parlar de manera distesa i en un to cordial.

 

El dret a l'autodeterminació, principal escull entre els dos governs

Torra acudirà per primera vegada a La Moncloa en una trobada que ha suscitat una gran expectació i davant la qual no hi ha vetos per parlar de cap tema. De fet, el president de la Generalitat ja ha avançat que exposarà com pretén culminar l'exercici del dret d'autodeterminació.

La trobada, però, arriba tres dies després que el consell de ministres iniciés els tràmits per impugnar davant el Tribunal Constitucional la moció aprovada aquesta setmana al Parlament en la qual es reafirmen els objectius polítics del 9N per avançar cap a la independència.

 

 

El mateix Torra va dir que la decisió d'acudir al Tribunal Constitucional és una "mala notícia" i es va preguntar si es trobarà amb un president amb voluntat de parlar de tot o prevaldrà la seva faceta en la qual va avalar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Optimisme a totes dues administracions

Tot i aquest antecedent, els governs català i espanyol encaren amb optimisme la reunió. Els delegats de totes dues administracions a Madrid i Catalunya, Ferran Mascarell i Teresa Cunillera, confien que la trobada al Palau de la Moncloa serveixi perquè hi hagi futures cites, i accepten que no s'arribarà a acords immediats.

En declaracions al Suplement de Catalunya Ràdio, el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, ha expressat el desig que la reunió de demà serveixi per fixar les bases.

 

"Jo crec que no hem de considerar que serà un fracàs. Jo espero que serveixi per obrir vies. Seria un fracàs si es tanquessin. Si s'obren i el diàleg es manté, podrem parlar probablement d'una reunió positiva."

Mascarell ha pronosticat que hi haurà un any de tempteig on les dues parts aniran posant solucions sobre la taula.

Per la seva banda, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, s'ha mostrat convençuda que les dues administracions han exhibit ja voluntat d'entesa. Ho ha dit en una entrevista a "El Periódico".  

"Ja tenim una primera notícia positiva, que és que la reunió se celebra. Hi ha tan bona voluntat que el president Torra ja ha parlat d'una segona reunió. Això és molt esperançador, perquè ara tenim dos governs disposats a parlar i a escoltar."

També sobre la reunió, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha avançat que Sánchez defensarà que no hi ha presos polítics ni existeix el dret a l'autodeterminació. Calvo considera que "el govern ha de mantenir la defensa constant de la Constitució" i afirma que no miren "cap a una altra banda".

"No existeix més marge que el compliment de la Constitució."

Per la seva banda, la consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, en una entrevista a l'"Ara", no ha descartat la desobediència com a estratègia del moviment independentista català, encara que creu que no es donarà aquesta via "en un futur molt pròxim".

Totes dues destaquen que l'important és "reprendre el diàleg". La trobada al Palau de La Moncloa té la intenció de normalitzar unes relacions molt deteriorades entre les dues administracions, encara que no hi ha grans expectatives que puguin arribar a acords de calat.

Encara que no hi hagi acords concrets, tant al govern català com a l'espanyol es confia a avançar en la convocatòria de la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat, que no es reuneix des de fa set anys.

 

Vídeo Relacionat: Del 2012 al 2017, les reunions de presidents catalans amb Mariano Rajoy

 

Torra proposa una segona trobada

A la sessió de control d'aquest dijous al Parlament, El president de la Generalitat, Quim Torra, va explicar que anirà a La Moncloa amb voluntat d'avançar en el diàleg i que hi hagi una altra entrevista amb Pedro Sánchez a la tardor i, aquest cop, al Palau de la Generalitat. També li va agrair al president del govern espanyol que puguin parlar de tot.

 

L'oposició li va demanar un cop més al president que aparqui el procés i baixi al terreny de la política real. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, va preguntar al president com pensa defensar els catalans que no són independentistes a la reunió a La Moncloa:

"Viuen en una gran bombolla d'un llaç groc. No se n'adona que, quan vostè pot parlar de tot, només parla del mateix, del monotema, senyor Torra? Està obsessionat! Als catalans els interessen moltes més coses. Vostè no vol ni pot representar els catalans. Com ho farà si ni tan sols ens considera catalans els que no som independentistes."

Expectatives de la trobada

Ciutadans ha criticat que Pedro Sánchez vulgui normalitzar les relacions amb el govern de la Generalitat. Albert Rivera ha advertit sobre els perills que ell creu que suposa mirar cap a una altra banda amb l'independentisme. El líder de Ciutadans diu que els nacionalismes són insaciables i que fa 40 anys que s'està seguint un camí equivocat.

L'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría exigeix a Pedro Sánchez que en la reunió d'aquest dilluns amb el president Torra no faci cap cessió als independentistes. La candidata a presidir el PP demana a Sánchez que sigui lleial amb el comunicat que va firmar conjuntament amb Mariano Rajoy on es comprometien, diu, a mantenir-se units contra l'independentisme.

La CUP nega que la reunió sigui útil. La diputada Maria Sirvent preveu que parlar amb un govern que no admet el dret a l'autodeterminació només servirà per tornar a l'autonomisme.

"Ens agradaria que hi pogués haver diàleg, però el diàleg d'ara no és real."

 

Sirvent ha reclamat a Quim Torra que prioritzi la voluntat popular a la imposició d'un estat que ha qualificat de repressiu, i ha alertat del risc que el govern vulgui tornar a una mal anomenada, ha dit, normalitat.

El diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà ha assegurat que confia "poquet" en el president espanyol, però que ja és "molt" que a Madrid "reconeguin que s'ha de parlar de tot". Tardà ha asegurat que és difícil refiar-se de qui "ha permès que hi hagi presos polítics i exiliats", però ha remarcat que els independentistes estan "obligats a trobar un marc de diàleg".

ARXIVAT A:
Procés català Quim Torra Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut