Torra instal·la "El desconsol", de Llimona, al Palau de la Generalitat
L'escultura original es va retirar el 1985 del llac davant del Parlament on ara hi ha una còpia, i fins ara ha estat en un magatzem del MNAC
"El desconsol", l'obra de l'escultor Josep Llimona, que ha estat durant 33 anys en un magatzem del MNAC, ara torna a lluir i ho fa al Palau de la Generalitat.
TV3 ha estat testimoni del trasllat de la peça escultòrica molt especial al Palau de la Generalitat on ha quedat instal·lada. Després de Nadal es podrà visitar durant tres jornades de portes obertes al Palau.
Una operació delicada
Un camió amb un gran paquet al remolc arriba a la plaça de Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat. Poc després, circula pel carrer del Bisbe i s'atura davant la porta que dona al Pati de Carruatges del Palau. Comença una operació molt delicada per descarregar el paquet, de dues tones i mitja.
El valor del que penja de la grua és enorme, ni més ni menys que l'escultura de marbre "El desconsol", de Josep Llimona, considerat el millor escultor del modernisme català i el preferit del president de la Generalitat, Quim Torra.
"Aquesta és una segona versió de "El desconsol" que es va fer l'any 1917 i que estava al llac davant del parlament i que l'any 85 es va recollir per un problema que s'estava deteriorant molt per culpa de la pluja i la contaminació. I ha estat tots aquest anys tancada en un magatzem del museu."
Al Parc de la Ciutadella ara hi ha una còpia d'"El desconsol", i l'original ha passat dels magatzems del MNAC, a Montjuïc, a la zona coberta del Pati de Carruatges, on comença la part gòtica del Palau de la Generalitat.
De fet, "el desconsol" és el primer que veuran els visitants que hi entrin des de la plaça de Sant Jaume, un cop superat el vestíbul. I la primera oportunitat serà durant la jornada de portes obertes que es farà, per primer cop, els dies 27, 28 i 29, de desembre, després de Nadal.
Museïtzar el Palau
Tot plegat, respon a una doble voluntat del president Torra: potenciar el valor artístic i patrimonial del Palau i obrir-lo a la ciutadania. L'objectiu final és museïtzar el Palau de la Generalitat per explicar els seus 600 anys d'història com a casa de govern de Catalunya.
Un Palau que no deixarà de ser, en cap cas, la seu del govern. En aquests últims mesos s'ha restaurat el terra de ceràmica original de la Sala dels Tarongers. O el terra del saló Mare de Déu de Montserrat, on el MNAC també podria cedir un parell de retaules gòtics.
Just al costat, s'ha restaurat el sostre de fusta amb escultures policromades del segle XVI de l'antiga Cambra Daurada. Però el gran repte continua sent restituir els murals de Torres i Garcia al seu emplaçament original, el Saló Sant Jordi.
- ARXIVAT A:
- PatrimoniQuim Torra