Torra, investigat per desobediència per no retirar els llaços grocs
La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya admet a tràmit la querella de la Fiscalia contra el president de la Generalitat
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la querella contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per no complir el requeriment de la Junta Electoral de retirar les estelades i els llaços grocs dels edificis públics titularitat de la Generalitat. La Fiscalia acusa el president de la Generalitat de desobediència.
La Fiscalia acusa Torra de "desatendre" el mandat de la Junta Electoral. Considera que, de manera "conscient i deliberada", va decidir mantenir simbologia "partidista" en edificis públics dependents de la Generalitat, "encara que fos de forma encoberta".
Sala civil i penal @tsj_cat admet a tràmit la querella de la fiscalia contra el president @govern, @QuimTorraiPla, per un delicte de desobediència per l'incompliment dels acords de la #JEC
TSJCat (@tsj_cat) 2 April 2019
Torra va ordenar treure de la pancarta amb el llaç groc del balcó de la Generalitat el 22 de març, quan ja havia prescrit el segon termini, de 24 hores, que li havia donat la JEC. El dia abans, aquesta pancarta havia estat coberta amb una altra amb el mateix text de suport als "presos polítics", però amb un llaç blanc ratllat per un traç vermell com el del símbol de la llibertat d'expressió.
El pols entre la JEC i la Generalitat va arrencar l'11 de març, amb el primer requeriment de l'òrgan judicial que obligava el govern català a retirar dels edificis públics "les banderes no oficials i els símbols partidistes".
Torra va retardar el compliment de l'ordre de la JEC amb una petició d'explicacions i la presentació d'al·legacions, que van ser desestimades. El dia 18 de març hi va haver un segon requeriment, i el 21 arribava el tercer.
Finalment, el president de la Generalitat va decidir sotmetre la seva resposta a un informe del síndic de greuges, que va recomanar la retirada dels símbols durant el període electoral.
Torra: "Hem decidit viure sense por"
El president de la Generalitat ha rebut aquest dimarts a la tarda la notificació de la querella presentada contra ell per la Fiscalia. Torra ha fet una piulada al seu compte de Twitter on ha defensat una vegada més la llibertat d'expressió.
Acabo de signar la notificació de la querella per desobediència. Davant d'un estat autoritari, hem decidit viure sense por. Amb la llibertat d'expressió, fins a les últimes conseqüències. pic.twitter.com/uXXDuoCalq
Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) 2 d'abril de 2019
En canvi, la cap de l'oposició al Parlament, Inés Arrimadas, ha qualificat l'admissió a tràmit de la querella com un "bany de realitat per a Torra i el separatisme":
Nuevo baño de realidad para Torra y el separatismo. Por mucho que Sánchez les deba las llaves de La Moncloa, saltarse las leyes y las resoluciones judiciales tiene consecuencias. Su república imaginaria donde tendrían impunidad no existe, el Estado de Derecho y la justicia sí. https://t.co/JMLmCciPMO
Inés Arrimadas (@InesArrimadas) 2 April 2019
Multa i inhabilitació
La querella contra Torra es basa en l'article 410 del Codi Penal, que assenyala que:
"Les autoritats o funcionaris públics que es neguin obertament a donar compliment a resolucions judicials, decisions o ordres de l'autoritat superior, incorreran en la pena de multa de tres a dotze mesos i inhabilitació especial per a feina o càrrec públic per un termini d'entre sis mesos i dos anys."
Aquest mateix article va ser el que servir per condemnar l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, a sis mesos d'inhabilitació per haver-se negat a despenjar una estelada del balcó de l'Ajuntament durant dues campanyes electorals. Els sis mesos es van complir aquest dilluns.