Quim Torra, acompanyat de la seva dona i els seus advocats, en entrar al TSJC el 2019 (Reuters/Enrique Calvo)

Acaba el judici contra Torra, que no hi ha anat: "No legitimaré un nou judici polític"

La Fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació per desobediència
Carles Costa / Paula Florit Actualitzat
TEMA:
Quim Torra

El segon judici per desobediència al president Quim Torra, per no retirar a temps la pancarta que demanava la llibertat dels presos independentistes del Palau de la Generalitat --ara, el setembre del 2019--, s'ha celebrat aquest dijous en absència seva.

Torra ha anunciat aquest matí que no hi assistiria per no legitimar "una nova farsa" i que no reconeix la justícia espanyola:

"No reconec la legitimitat de la justícia espanyola, que no respecta ni els tractats internacionals ni els drets fonamentals."

En un comunicat emès per l'oficina de l'expresident, també ha agraït les mostres de suport rebudes durant tot aquest procés de persecució judicial i ha demanat empara als tribunals internacionals. Arguments que el mateix Torra explicava en aquest tuit:

 

Segon judici per la pancarta de la Generalitat

Malgrat la seva absència, el judici s'ha celebrat, sense acusat i sense concentracions de suport a la Ciutat de la Justícia.

El president Quim Torra, en el mateix vídeo en què comunicava que no aniria al judici, ha reconegut que també va desobeir al Tribunal Superior quan el 2019 no va retirar a temps, per segon cop i fora de període electoral, la pancarta en què es llegia: "Llibertat presos polítics i exiliats". En català i en anglès. I amb un llaç groc al costat.

L'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye, ha avisat en el judici: "No ens trobem un dia asseguts al costat de Putin. Només dic això perquè se sap on comencen aquestes coses, però no on acaben".

Així mateix, ha augurat que els tribunals europeus li donaran la raó: "Quan Estrasburg digui que això és Polònia o Turquia veurem com n'és d'anecdòtic", en referència al fet que la Fiscalia ha qualificat d'anecdòtic que el Consell d'Europa emetés una resolució a favor de la llibertat dels presos de l'1-O.


La Fiscalia demana 20 mesos d'inhabilitació

El ministeri públic, que demana 20 mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros, ha acusat Torra d'haver-se instal·lat en la "insubmissió institucional" i ha insistit en els seus informes que en cap moment s'ha "conculcat" el dret de l'expresident a la llibertat ideològica i d'expressió.

Per la seva banda, l'acusació popular que exerceix Impulso Ciudadano reclama 24 mesos d'inhabilitació i 108.000 euros de multa.

Això s'afegiria a la condemna que Torra ja va complir al gener. No retirar a temps la pancarta de la façana de la plaça de Sant Jaume quan l'hi va ordenar la Junta Electoral Central (JEC) el març del 2019 va suposar al president Quim Torra un primer judici, que va acabar amb una condemna de 18 mesos d'inhabilitació per desobediència i la pèrdua del càrrec.

Segon judici per la mateixa pancarta

Els fets jutjats aquest dijous ens porten al 27 de maig del 2019.

Era l'endemà de les eleccions municipals i europees. S'acabava, per tant, el període durant el qual la JEC havia ordenat a l'aleshores president Quim Torra treure les pancartes a favor dels presos i dels exiliats del balcó de la Generalitat i de les façanes de tots els altres edificis que depenen del govern.

L'argument de la JEC era que, en període electoral, les institucions han de mantenir la neutralitat.

Pancarta del balcó de la Generalitat que va portar Quim Torra als tribunals (CCMA)

L'endemà de les eleccions, el president Torra torna a penjar la pancarta al balcó de Palau. I un mes després, l'associació a favor de la Constitució i de la unitat d'Espanya Impulso Ciudadano presenta un recurs contenciós administratiu en contra al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Al·lega que les institucions s'han de mantenir neutrals sempre, i no només en període electoral.

Finalment, aquest tribunal dona un termini de 48 hores perquè Torra torni a retirar la pancarta de la Generalitat. Però, una altra vegada, l'expresident no la retira a temps. I, com a conseqüència, s'obre un segon procés penal per suposada desobediència a una ordre judicial, que aquest dijous ha arribat a judici.

El segon judici per desobediència de Torra no s'ha fet al TSJC com el primer, el 18 de novembre del 2019. Ara ja no és ni diputat ni president de la Generalitat. Per tant, se l'ha jutjat a la Ciutat de la Justícia, al jutjat penal número 6. Ha quedat vist per a sentència.

 

ARXIVAT A:
Quim Torra Procés català Judicial
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut