Torra no vol eleccions el 2020, però admet que no depèn només d'ell
Quim Torra, aquest dimarts, en el consell de govern (EFE/Andreu Dalmau)

Torra no vol eleccions el 2020, però admet que no depèn només d'ell

En una entrevista a RAC1, demana que es respecti la privacitat de la seva família i lamenta la manca d'unitat de l'independentisme

Juli Rodés AlmerActualitzat

Quim Torra descarta "completament", ara per ara, qualsevol avançament electoral. Ara mateix, per tant, la intenció del president de la Generalitat és esgotar la legislatura i convocar eleccions l'any 2021, quan toca.

En una entrevista a RAC1, Torra ha afirmat que, si depèn d'ell, no hi haurà eleccions anticipades al Parlament el 2020, però ha reconegut que les coses poden canviar.

"Jo no tinc cap intenció de convocar eleccions. Vivim uns temps en què les coses tampoc depenen exclusivament del dit del president de la Generalitat, sinó dels entorns, de les situacions, etcètera. Avui descarto completament qualsevol avançament electoral."


Torra, en qualsevol cas, ha volgut deixar clar que quan hi torni a haver eleccions ell no serà candidat a la presidència de la Generalitat.

"Sempre he dit que no, que no em tornaré a presentar, perquè jo venia a fer una feina molt concreta, jo tenia un encàrrec: a partir d'on es va quedar el procés d'independència, avançar per culminar-lo."


El president de la Generalitat també ha explicat que en aquest any i mig que fa que està al capdavant de la màxima institució de Catalunya no s'ha plantejat mai dimitir.

 

Quim Torra, aquest diumenge, a Bescanó (EFE/David Borrat)

 

Preguntat sobre si el candidat ha de ser Carles Puigdemont, Torra ha respost: "No l'hi sé contestar, de debò."

L'endemà d'haver-se reunit amb Puigdemont a Waterloo, Torra ha assegurat que no van parlar d'eleccions, i va aclarir que hi parla sovint per videoconferència.

"Parlem per videoconferència sovint, però aquesta vegada calia una conversa més llarga i detinguda per veure com cal afrontar l'estratègia que tenim al davant, com culminem el procés d'independència i, per descomptat, com continuem posant l'Estat contra les cordes de la democràcia i de la justícia, que és el que volem."


Votaria "no" a la investidura

Ara per ara, Quim Torra és contrari a donar suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Un suport que passaria perquè els governs català i espanyol tornin a seure, com fa onze mesos al palau de Pedralbes.

"Pedralbes va ser una foto amb unes ponsèties, però el que és important és el que hi ha després de Pedralbes, el que passa després de Pedralbes."


El president de la Generalitat, però, ha remarcat que hi ha una gran diferència: la sentència del Tribunal Suprem, que condemna a cent anys de presó polítics i líders independentistes.

Torra, en qualsevol cas, ha reiterat que el govern espanyol ha d'aclarir quina és la seva proposta per "resoldre el conflicte polític" i ha d'acceptar la figura d'un relator independent de les dues parts.


No coneixia els plans dels CDRs

Preguntat sobre les informacions que parlaven de la presència de la seva filla en una acció dels CDRs, Torra ha demanat que es respecti la privacitat de la seva família.

Crec que hi ha una línia, que és la línia de la privacitat. Per què es filtra que el cotxe és de la meva filla, si és així, i no es filtren altres matrícules? Per què es filtren noms de casa i no dels altres?"

"Ni a la meva dona ni als meus fills els dic què han de fer. A casa, tothom és major d'edat i tothom defensa les seves idees polítiques. Només li puc dir que no puc estar més orgullós de la meva família."

"No hauria pogut resistir aquest any i mig a la presidència si no hagués comptat amb el suport no només de la meva dona i els meus fills, sinó també de la meva mare i els meus germans. Estic enormement orgullós de casa."


Ha tornat a assegurar que no coneixia els plans de cap CDR i, en aquest sentit, ha lamentat: "Em passo la vida negant coses, rumors, filtracions, etc."

 

Quim Torra, aquest diumenge, a l'Ajuntament de Maçanet de la Selva (ACN/Gerard Vilà)

 

Sí que és partidari que la ciutadania protesti quan ho consideri oportú. I ha reivindicat el dret a la desobediència civil.

"Estic a favor del dret a la protesta. Hem de ser capaços de conciliar --i és difícil-- la seguretat, la lliure circulació de persones i béns, i el dret a la protesta, inclosa la desobediència civil."

"El poble de Catalunya té un sentit molt arrelat de la justícia i la democràcia. A mi m'hauria preocupat que la ciutadania no s'hagués manifestat en contra d'aquestes sentències [del judici del procés]. I em preocuparia que no es continués manifestant per exigir la llibertat dels Jordis amb un informe demolidor com el d'Amnistia."


Un horitzó "gris"

Torra ha lamentat la manca d'unitat independentista després de la sentència del procés, que dibuixa un horitzó "gris", i se n'ha responsabilitzat parcialment.

"No hem estat capaços, més d'un mes després que sortissin les sentències dels nostres companys, que els tres grups independentistes de la cambra aprovéssim un document que ens permetés exhibir a la ciutadania la unitat estratègica que ens demana."

"Jo ho he intentat [cosir l'independentisme], però potser no he tingut l'encert de trobar les complicitats, de trobar aquell fil conductor, aquell teixir-nos nosaltres mateixos per poder tenir aquest horitzó clar i net."


Encara en aquest sentit, Torra ha lamentat que "tothom es mira massa de reüll, en aquest país".


No compta a ser inhabilitat

Torra no ha volgut entrar en especulacions sobre què farà si és inhabilitat per no haver despenjat la pancarta de la façana de la Generalitat.

 

Quim Torra, dilluns, al TSJC, durant el judici per les pancartes del balcó de la Generalitat (EFE/Andreu Dalmau)

 

Assegura que preveu continuar en el càrrec fins a esgotar la legislatura, perquè, en el pitjor dels casos, confia que el procés judicial serà prou llarg.

"Jo no entro en el supòsit de pensar que m'han d'inhabilitar. A més, qui m'ha d'inhabilitar és el Parlament de Catalunya, que és on rau la sobirania dels catalans."


Quan se li pregunta per què aquesta segona vegada no va mantenir la pancarta al balcó de la Generalitat si n'és partidari, el president de la Generalitat argumenta: "Políticament, arribo on arribo", i afegeix que no va voler posar els Mossos "en cap mena de risc".

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàJudici procésGovern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut