El rei defensa la democràcia espanyola i Torra lamenta l'absència de Puigdemont
Torra reivindica els principis de Pau Casals de "cultura, talent i llibertat" i afirma que té confiança en el futur perquè sap "on volem anar"
El sopar inaugural del Mobile World Congress s'ha convertit en un nou escenari de tensió entre el rei d'Espanya i el president de la Generalitat. En els seus discursos, el rei ha fet una defensa d'Espanya com a país amb una democràcia plena, reconeguda internacionalment. El president Torra ha reivindicat el govern de Carles Puigdemont, la democràcia i els drets humans.
El president de la Generalitat ha omplert el buit que l'any passat va viure el Mobile World Congress. Llavors, el govern català encara estava sota l'apliació del 155 i no hi havia president de la Generalitat a Barcelona per fer el dicurs en el sopar inaugural i va ser el president del Parlament el que va representar l'autogovern català.
En un discurs en anglès, Torra ha reivindicat el talent i la creativitat de personalitats catalanes com Gaudí, Miró, Dali, el doctor Trueta i Pau Casals, especialment Pau Casals, de qui ha dit que representa els principis de "cultura, talent i llibertat".
"Un país que ha fet de la seva voluntat d'existir una senyal d'identitat. Catalunya és un lloc on estimem la democràcia per sobre de tot. La defensa dels drets humans, civils i col·lectius ha estat una lluita constant en el passat, en el present i en el futur. No reunciarem als princips de Pau Casals."
Davant del rei, Torra ha començat el seu discurs recordant el president Carles Puigdemont i el seu govern, de qui ha dit "que no poden ser avui amb nosaltres".
"Tenim confiança en el futur, perquè sabem d'on venim i, a les arrels d'aquesta terra, sabem on volem anar."
El rei, en un discurs més llarg, en català, castellà i anglès, ha defensat la democràcia espanyola:
"Fa tan sols dos mesos, el 6 de desembre, a Espanya vam celebrar el 40 aniversari de la constitució de 1978. El seu naixement va tenir un ampli consens -durant el període conegut com la Transició Democràtica- i la seva aprovació final per una immensa majoria d'espanyols, va ser un èxit polític sense precedents en la història del nostre país. Al llarg d'aquests anys, Espanya s'ha convertit, per dret propi, en una de les 20 democràcies plenes reconegudes internacionalment."
El rei ha definit Barcelona com una de les ciutats "més preparades" per al negoci tecnològic i com un "important centre d'operacions d'innovació arreu d'Europa".
El monarca ha donat la benvinguda "a Barcelona, a Catalunya i a Espanya" als participants del congrés en català, una llengua d'Espanya, ha dit, de la qual se sent orgullós.
La primera a parlar ha estat l'alcaldessa Ada Colau, que ha defensat que el Mobile World Congress i Barcelona no s'entenen l'una sense l'altre.
"En un món amenaçat pel creixement de la por i dels populismes d'extrema dreta, necessitem una nova oportunitat per a l'esperança i per als valors republicans: llibertat, igualtat i fraternitat. La tecnologia tindrà un paper crucial en el futur. Pot ser una oportunitat per a nous llocs de treball, però també per construir un segle XXI més inclusiu, més democràtic i més feminista."
Enguany, les institucions catalanes han tornat a evitar la recepció del rei Felip VI, el conegut com besamans. Torra ha marxat de la recepció del MNAC abans de l'arribada del monarca.
- ARXIVAT A:
- Mobile World CongressProcés català