Torra s'oposa a prorrogar l'estat d'alarma: "Que s'acabi demà mateix"
- TEMA:
- Quim Torra
El president de la Generalitat, Quim Torra, rebutja la pròrroga de l'estat d'alarma que pretén l'executiu espanyol i així ho ha traslladat aquest diumenge a la reunió telemàtica de presidents amb Pedro Sánchez per fer seguiment de la pandèmia.
En una piulada a Twitter, Torra assegura que el seu no és "per respecte" a les competències de totes les conselleries del govern, i sobretot la de Salut, ja que la pròrroga les "anul·la i centralitza".
El president rebutja així també l'acord entre ERC i el govern espanyol per tirar endavant aquesta pròrroga.
"Que s'acabi demà mateix"
Segons fonts del govern de la Generalitat, Torra ha deixat clar a la reunió que cal recuperar "de manera immediata les competències pròpies i la capacitat de gestionar la situació". Recorda que l'estat d'alarma s'acaba en la fase 3, però reclama que s'acabi "demà mateix".
El president Torra denuncia que "no ha existit en absolut la cogovernança" i que la centralització ha tingut efectes negatius en la gestió àgil i efectiva de la pandèmia.
Recursos econòmics
Com ja ha fet en altres trobades i compareixences, Torra ha reclamat que la Generalitat pugui disposar dels recursos espanyols i europeus per fer front a una "situació econòmica i social gravíssima".
El govern calcula que la Covid-19 ha comportat una despesa de 5.000 milions per la gestió sanitària i assistencial. I situa l'impacte en els diversos sectors econòmics i productius del país: la cultura, amb pèrdues de 1.000 milions; el comerç, de 9.200 milions, i el turisme, de 15.000 milions.
Torra s'ha referit a la gestió dels fons europeus, que apareixen a l'acord d'ERC amb el PSOE. Recorda que no arribaran fins al 2021 i reclama que "cal actuar ja". El president també demana la participació de la Generalitat al MEDE (Mecanisme Europeu d'Estabilitat), que podria comportar uns ingressos de 5.000 milions per a Catalunya.
La Generalitat també ha traslladat a Sánchez que vol ocupar-se de la gestió de l'ingrés mínim vital, que ha assenyalat que s'hauria d'aplicar com més aviat millor.
Per últim, Torra ha insistit a flexibilitzar el topall de dèficit de les administracions i a permetre als ajuntaments gastar els superàvits i romanents en la gestió de la crisi.
Divisió al govern
La pròrroga de l'estat d'alarma ha evidenciat, un cop més, les relacions complicades entre ERC i JxCat al govern de la Generalitat. Els republicans han pactat directament amb el PSOE l'abstenció que facilitarà allargar l'estat d'alarma 15 dies. Després de fer-se públic el pacte, el president Torra va fer saber que s'hi oposava i que no vinculava la Generalitat.
No és el primer cop que ERC i JxCat topen al govern i al Parlament. La divisió s'ha anat repetint al llarg de la legislatura, fins que a finals de gener va desembocar en l'anunci de noves eleccions un cop s'aprovessin els pressupostos. Torra llavors va reconèixer el "deteriorament de la confiança mútua" entre els socis de govern per la seva inhabilitació com a diputat. Quatre mesos després, la crisi del coronavirus ha aparcat les eleccions, però no els desacords.
- ARXIVAT A:
- Quim Torra Estat d'alarma Coronavirus Pedro Sánchez