Torra torna a apel·lar a una mediació internacional en el missatge de Sant Jordi
- TEMA:
- Sant Jordi
El president de la Generalitat, Quim Torra, reclama a la comunitat internacional que faci de mediadora per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. Ho ha fet en anglès en el tradicional missatge de Sant Jordi.
"Els catalans vivim temps difícils. Després de donar veu als ciutadans perquè decidissin el futur polític de Catalunya, alguns membres d'aquell govern són a la presó o a l'exili per la repressió del regne d'Espanya. Per aquesta raó, el dia de Sant Jordi és diferent del dels altres anys i hem de reivindicar la seva llibertat.
Demanem de nou que Europa i la comunitat internacional s'involucrin per resoldre aquest conflicte de manera democràtica. No es poden tolerar els judicis polítics. La democràcia no pot tolerar que la veu de la gent sigui silenciada amb violència i amenaces. La solució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya és una oportunitat per a la democràcia arreu del món."
Amb l'estàtua de Sant Jordi i un ram de roses grogues al darrere, i llaç groc a la solapa, Torra ha reclamat la llibertat de "presos i exiliats" i ha acabat el seu discurs fent una crida a renovar "més que mai" la lluita "pel retorn i la victòria de la llibertat".
"No n'hi ha prou d'alegrar-se en la festa i la diada, ens cal renovar la lluita i la victòria."
"Renovem com cada any, però amb més força encara, la lluita pel retorn i la victòria de la llibertat.""Sant Jordi encarna l'esperit d'un poble que s'ha batut ja amb molts dracs, i que no s'ha deixat vèncer mai."
En aquest sentit ha fet dues cites. Una de Joan Maragall: "Quan un poble pren per patró un heroi, és que vol reviure constantment la seva heroïcitat". I la frase que resa un mosaic a la Casa de les Punxes de Josep Puig i Cadafalch: "Sant patró de Catalunya, torneu-nos la llibertat."
El president també ha denunciat la persecució de la llengua catalana al llarg de la història i també ara.
"La llengua que ha estat perseguida i prohibida al llarg dels segles i que encara avui té adversaris, lleis i institucions que la voldrien fer desaparèixer. Sant Jordi també és una jornada de reivindicació de la llengua, que és la nostra gran aportació a la riquesa cultural del món."
Torra ha recordat que la festivitat de Sant Jordi ve de lluny, del segle XV, però que és plenament "viva" per la seva "vocació immensa de futur".
Homenatge amb roses grogues
A la sala Tàpies de la Generalitat, escenari habitual de les reunions setmanals del govern, aquesta diada s'hi han posat roses grogues per homenatjar els exconsellers que ara són jutjats al Suprem o a l'estranger.
Roses grogues en homenatge als polítics empresonats i a l'estranger
Omplir les urnes com els carrers per Sant Jordi
El president del Parlament, Roger Torrent, ha fet aquest Sant Jordi una defensa del diàleg a través de "múltiples vies i actors", com a resposta a la crida del president Torra perquè la comunitat internacional s'impliqui en el procés sobiranista. Des de l'estand d'Òmnium Cultural, Torrent ha animat a votar diumenge i tornar a omplir els carrers:
"Avui en els carrers i les places de les ciutats i pobles d'aquest país, però diumenge també als col·legis electorals, hem de defensar els nostres drets i les nostres llibertats. Votarem pels presos, pels exiliats, pels que avui no poden celebrar Sant Jordi. Però sobretot votarem pel futur, pels nostres fills, per les nostres filles, per tots els que venen, pels drets i llibertats dels ciutadans d'aquest país."
Torrent ha lamentat que els dirigents independentistes empresonats i exiliats no puguin viure aquest Sant Jordi a Catalunya. Segons ell, és un dia de "cultura i civisme" per reivindicar també els drets fonamentals, a través, també, dels llibres d'autors que es volen censurar.
Torrent col·locant una rosa groga al mural "Llibertat" d'Òmnium Cultural (ACN)
- ARXIVAT A:
- Sant Jordi Quim Torra Procés català Govern empresonat