Torre Baró, un barri de Barcelona que vol sortir de l'oblit
Fa mesos que els veïns del barri de Torre Baró, a Nou Barris, es mobilitzen per reclamar que s'actuï per resoldre les moltes mancances i incerteses d'aquest barri. És un dels que tenen la renda més baixa de Barcelona i alguns dels problemes urbanístics més greus, per les deficiències del parc d'habitatges, la difícil mobilitat, i afectacions que es remunten a mig segle enrere.
Ara l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que Torre Baró serà una de les zones on es desplegarà el pla de barris municipal per millorar les condicions de vida en els barris amb nivell de renda més baixa, i que ara es definiran les actuacions que s'hi faran. Després de molts anys d'incerteses i propostes, els veïns ho veuen amb escepticisme. El barri ha perdut molta població, de 6.000 habitants a uns 1.000 actualment. Alguns pensen que va camí de l'extinció.
Torre Baró és a l'extrem nord de Barcelona, entre la serra de Collserola, les autopistes i el riu Besòs. Amb Ciutat Meridiana i Vallbona, forma el que s'anomena la Zona Nord. El barri, amb la meitat de la superfície en terreny forestal de Collserola, té una trama de carrers complexa que dóna una idea de la dificultat de resoldre problemes que s'arrosseguen des de fa quaranta anys.
Torre Baró és un dels barris més costeruts de Barcelona. Fragmentat en diverses zones de difícil comunicació, s'enfila fins al parc de Collserola. El barri va sorgir en un espai on havia fracassat un projecte de ciutat jardí de principis del segle XX. Als anys seixanta, al final de la gran allau migratòria, les parcel·les es venien a baix preu i es va crear un barri d'autoconstrucció, amb cases esglaonades sobre un terreny abrupte.
Luis Visdominez explica que la seva casa la van fer a pic i pala excavant la roca, i que moltes cases del barri es feien de nit per esquivar la vigilància.
"Vam lluitar molt per tenir aigua i llum, vam haver de tallar molts cops la Meridiana. Aleshores van començar a adonar-se que Torre Baró existia. Però ara fa anys que ens tenen oblidats del tot; aquí no es fa res."
A la part alta de Torre Baró, hi ha molts carrers estrets i sense voreres, sovint de doble sentit i amb revolts molt tancats. Hi ha autobusos, però, pel gran pendent, no comuniquen entre si la zona alta i la baixa del barri. Això obliga a fer grans rodejos per anar al metro, les escoles i els altres equipaments que són tots a la part de baix. A dalt, no hi ha cap comerç.
Torre Baró és un barri de difícil gestió, per la topografia, i també legalment. 150 cases arrosseguen afectacions urbanístiques des de fa dècades. Les cases són de propietat, però moltes estan fora de normativa.
Com explica Manuel Mercado sobre la casa en què viu:
"La vaig acabar de construir el 1981. Però mai he pogut escripturar el terreny, i per això tampoc he pogut fer l'escriptura de la casa."
Al barri hi ha molts edificis que necessiten actuacions urgents. El pla de reforma interior aprovat el 1985 preveia rehabilitacions a càrrec dels veïns, amb ajudes municipals. Però, en un dels barris amb el nivell de renda més baix de Barcelona, s'ha avançat poc, i el deteriorament continua.
El PERI pretenia eliminar la majoria d'edificis de la part alta. Se'n va enderrocar una seixantena. Als afectats, els van reallotjar en pisos construïts a la zona baixa, i van haver de contraure hipoteques. En alguns casos, els nous edificis, del Patronat Municipal de l'Habitatge, tenien deficiències de construcció que els veïns han denunciat repetidament.
A la part baixa de Torre Baró es va crear una nova zona central, al voltant de la plaça dels Eucaliptus, amb blocs construïts per Regesa que va adquirir l'Ajuntament per atendre necessitats d'habitatge social de tot Barcelona. Aquí hi ha el metro i l'estació de tren, i els equipaments educatius i sanitaris.
L'any 2007, la Llei de Barris va portar diverses actuacions, amb equipaments i millores urbanístiques i de comunicació amb altres barris. Però els veïns denuncien l'abandó de la part alta del barri, i que no s'han fet equipaments als solars de les cases enderrocades ni en els espais lliures, com el que anomenen el parc central, una de les entrades cap al parc de Collserola.
Com explica el veí Paco Villarrasa:
"Aquí a Torre Baró hi ha un dèficit històric perquè mai s'han complert els plans fets per les diferents administracions. I tampoc s'ha fet la inversió que calia."
Demanen que es regularitzin les 150 cases afectades per la planificació i posar fi a anys d'inseguretat, un dels factors pels quals Torre Baró ha perdut molta població, que ha passat de sis mil habitants a uns mil actualment.
Jesús Barragán, president de l'AV de Torre Baró, puntualitza:
"Aquests habitatges porten molts anys aquí, i els terrenys són de propietat, no són barraques que s'hagin fet al parc de Collserola, això cal respectar-lo, perquè som veïns."
L'Ajuntament de Barcelona afirma que els problemes de Torre Baró vénen de lluny i no es poden resoldre d'un dia per l'altre ni amb intervencions puntuals. I que es vol anar cap a la regularització dels habitatges d'una forma ordenada, dins l'actual mandat municipal, per poder garantir l'habitabilitat futura del barri.
Janet Sanz, tinent d'alcalde d'Urbanisme i regidora del Districte de Nou Barris afirma:
"Entenem que són barris de muntanya, que estan en un espai específic, però intentant garantir la màxima habitabilitat per les persones que hi resideixen. Per mi és un compromís de legislatura desenvolupar una proposta que permeti que aquests veïns sentin que el districte i que la ciutat també els reconeix. Perquè fa més de trenta anys que estan vivint allà, no em sento capaç de dir-los que ara marxin. Hem d'acabar de treballar i de concretar les condicions de les regularitzacions que fa tant de temps que s'esperen. Aquest, per mi, és el repte; decidir cada habitatge com queda ja de forma regularitzada i final, per poder també començar a parlar ja de com fem aquell barri."
L'Ajuntament hi està fent inversions, com el nou casal de barri de Torre Baró que s'està construint a la part baixa. La notícia que Torre Baró, juntament amb els veïns Ciutat Meridiana i Vallbona, s'inclou en la segona fase del Pla de Barris de Barcelona obre expectatives de més millores.
Els veïns afirmen que el barri té uns valors ambientals i socials que volen mantenir, i han anunciat que continuaran fent mobilitzacions, com els talls que han fet a la Meridiana, per reclamar que Torre Baró es posi al nivell dels altres barris de la ciutat.