Torrent nega al TSJC que desobeís el TC i diu que va ser "políticament neutral"

Segons l'expresident del Parlament, els lletrats van qualificar de "vagues" i "inconcretes" les resolucions del TC que l'instaven a impedir un debat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Parlament de Catalunya

L'expresident del Parlament i actual conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha declarat aquest dimecres al matí com a acusat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC. A la tarda ho ha fet l'exsecretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós.

A la sortida, Torrent ha confirmat que només ha respost a les preguntes del seu advocat, i que ha rebutjat l'acusació d'haver desobeït les resolucions del Tribunal Constitucional el 2019.

Torrent ha defensat que l'únic que va fer com a president del Parlament va ser garantir els drets fonamentals d'expressió i de participació política a la cambra:

"Si això acaba amb condemna és un precedent nefast des d'un punt de vista democràtic, perquè limita la llibertat d'expressió al Parlament i no només en circumstàncies concretes del passat, sinó que es projecta cap al futur."

L'expresident del Parlament ha assegurat que els lletrats de la cambra mateixos van qualificar de "vagues" i "inconcretes" les resolucions del Constitucional:

"Òbviament, els serveis jurídics ens feien notar l'existència d'aquestes resolucions, d'aquestes decisions, però al mateix temps les titllaven de vagues, d'inconcretes, i en cap moment ens recomanaven la paralització de les tramitacions."


Neutralitat política

Segons ha explicat, ha defensat davant del tribunal que es va limitar a tramitar iniciatives parlamentàries, i ha reivindicat que això és el que ha fet "històricament" sempre la cambra:

"El nostre paper és de neutralitat política, com a president, com a membres de la mesa no ens correspon la iniciativa parlamentària, però sí defensar que aquesta es pugui tramitar, que les iniciatives parlamentàries es puguin produir i per tant es puguin fer els debats que creguin oportuns els 135 diputats i diputades."

Roger Torrent arribant al TSJC en presència d'Oriol Junqueras, aquest dimecres a Barcelona (ACN)
 


Campdepadrós diu que la resolució del Constitucional era "ambigua"

L'exsecretari primer de la Mesa del Parlament Eusebi Campdepadrós ha assegurat que els debats parlamentaris del novembre del 2019 sobre monarquia i autodeterminació no desenvolupaven la resolució del 2015 anul·lada pel Tribunal Constitucional. Segons ha declarat, no tenien valor jurídic i eren merament declaratives.

Per Campdepadrós, la resolució del Tribunal Constitucional era "ambigua" i els lletrats de la cambra van considerar que havia de predominar la llibertat d'expressió.

 

Autodeterminació i monarquia

Torrent està acusat d'haver propiciat el 12 de novembre del 2019 el debat i l'aprovació de mocions parlamentàries a favor de l'autodeterminació i en contra de la monarquia.

Comparteix acusació amb els membres independentistes de la mesa de llavors, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado.

Aquell dia el ple del Parlament estava previst a la tarda, però Torrent va decidir avançar-lo al matí per intentar impedir que el TC el suspengués.

L'acusació surt d'una querella de la Fiscalia del març, l'exerceix la mateixa Fiscalia, i també, com a acusació popular, el partit polític d'extrema dreta Vox.

Torrent i Delgado han declarat aquest dimecres al matí i Campdepadrós ho fa a la tarda. Josep Costa, vicepresident de la cambra en el moment dels fets, també estava citat a la tarda, però ha anunciat a través d'un vídeo la decisió de no presentar-s'hi. Assegura que no reconeix el tribunal.

Es dona la circumstància que Torrent ha declarat com a acusat davant el TSJC al matí, i a la tarda s'asseurà a la taula de diàleg per negociar amb el govern espanyol la resolució del conflicte Espanya-Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Roger Torrent Parlament de Catalunya Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut