"Tot a la vegada a tot arreu" triomfa amb 7 Oscars: consulta tots els premiats
- TEMA:
- Premis Oscar
La pel·lícula "Tot a la vegada a tot arreu" ha fet bons els pronòstics i s'ha endut 7 dels 11 Oscars a què estava nominada, entre els quals millor pel·lícula, millor direcció, millor guió original i millor actriu protagonista.
La segona guanyadora de la nit ha estat "Res de nou a l'oest", que ha marxat a casa amb 4 de les 9 estatuetes a què aspirava. Ha guanyat l'Oscar a la millor pel·lícula internacional, i també els de millor fotografia i millor banda sonora.
És una producció d'Alemanya, país que no guanyava un Oscar des del 2007, amb "La vida de los otros". Tercera adaptació al cinema de la novel·la d'Erich Maria Remarque, ha estat criticada per no ser-hi fidel.
Al darrere queden dos dels grans èxits de taquilla, "Top Gun: Maverick" i "Avatar: El sentit de l'aigua", que han guanyat un Oscar cadascuna.
La pel·lícula protagonitzada per Tom Cruise més de 30 anys després de "Top Gun" ha guanyat el premi al millor so; i la continuació d'"Avatar", de James Cameron, l'Oscar als millors efectes visuals.
Es dona la circumstància que ni Cruise ni Cameron han assistit a la gala celebrada al Dolby Theatre de Los Angeles, i el presentador, Jimmy Kimmel, s'hi ha referit: "Els dos tios que han insistit que anéssim al cine no han vingut", ha fet broma.
L'Oscar a millor actriu ha estat per Michelle Yeoh, que ha deixat sense premi, per exemple, la directora d'orquestra interpretada per Cate Blanchett a "Tár" i la Marilyn Monroe encarnada per Ana de Armas a "Blonde".
"Per a tots els nens i nenes que s'assemblen a mi i estan mirant això aquesta nit, aquest és un far d'esperança i de possibilitats", ha dit Yeoh en referència al fet que ella és la primera actriu asiàtica que guanya un Oscar.
"I, senyores, no deixeu que ningú us digui mai que ha passat el vostre millor moment", ha afegit per remarcar que el premi li ha arribat als 60 anys. Es dona la circumstància que l'altra actriu premiada, Jamie Lee Curtis, en té 64; aquest any l'Acadèmia ha reconegut actrius veteranes.
L'Oscar al millor actor ha estat per a Brendan Fraser, pel seu paper de professor de llengua amb obesistat mòrbida a "La ballena". Competia amb Austin Butler, per "Elvis", i amb Colin Farrell, per "Almas en pena de Inisherin", dues de les pel·lícules nominades que han marxat del Dolby Theatre sense premi.
Nominada a tres Oscars, "La ballena", de Darren Aronofsky, n'ha guanyat dos perquè també s'ha endut l'Oscar a millor maquillatge i perruqueria.
"Mama, he guanyat un Oscar"
El premi a la millor actriu de repartiment ha estat per a Jamie Lee Curtis, que ha deixat sense estatueta Angela Bassett, que era l'altra candidata ferma pel seu paper a "Black Panther: Wakanda forever".
El reconeixement de l'Acadèmia a la protagonista, entre d'altres, de "Halloween" i "Un peix anomenat Wanda" ha trigat una mica: ha guanyat el seu primer Oscar als 64 anys.
Mirant amunt, i adreçant-se als seus pares, ja morts, els actors Tony Curtis i Janet Leigh, Curtis, entre llàgrimes, ha dit: "Acabo de guanyar un Oscar."
El premi al millor actor de repartiment ha estat per al vietnamita Ke Huy Quan, també per "Tot a la vegada a tot arreu". Molts el deuen recordar encara com el nen d'"Indiana Jones i el temple maleït" i potser per "Els goonies".
Després de triomfar de molt jovenet, Huy Quan va seguir en el cinema, però no davant les càmeres, perquè no li oferien papers.
"El meu viatge va començar en un vaixell. Vaig passar un any en un camp de refugiats", ha recordat, emocionat, en recollir l'Oscar. "D'alguna manera vaig acabar en el més gran escenari de Hollywood", ha afegit, abans de confessar que no es podia creure el que li estava passant.
"Mama, acabo de guanyar un Oscar!", ha dit, emocionat. "Diuen que històries com aquesta només passen a les pel·lícules, però m'ha passat a mi", ha reblat Huy Quan.
La nit dels artistes asiàtics
Aquesta 95 edició ha estat marcada pel reconeixement als artistes d'origen asiàtic.
Yeoh, malàisia d'origen xinès, protagonista de "Tot a la vegada a tot arreu", és la primera actriu asiàtica que guanya un Oscar. L'havíem vist a "El demà no mor mai", de la saga James Bond. Als 60 anys, aquesta era la primera vegada que estava nominada.
Huy Quan, també intèrpret de "Tot a la vegada a tot arreu", és vietnamita.
També és asiàtic Daniel Kwan, director, juntament amb Daniel Scheinert, de "Tot a la vegada a tot arreu".
Voluntat d'arribar a nous públics
La pel·lícula dirigida pels "Daniels" no és una guanyadora habitual dels Oscars: és de gènere fantàstic i té un pressupost baix, d'uns 14 milions.
Això sí, arriba als Oscars després d'haver-ne recaptat més de 100 i força premiada en la temporada de guardons que condueix fins als premis de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood.
Alguns veuen en els 7 Oscars de "Tot a la vegada a tot arreu" una voluntat de l'Acadèmia de connectar millor amb nous públics que puguin omplir les sales de cinema.
De la Bordeta a Hollywood
La nit dels Oscars ha estat també la del reconeixement a l'estudi Grangel, del barri de la Bordeta de Barcelona, que continua demostrant que és un referent de l'animació.
A l'estudi Grangel va néixer el Pinotxo que ha donat el seu tercer Oscar a Guillermo del Toro, un titella gòtic pensat i dissenyat artesanalment a partir de "les notes de Guillermo del Toro de fer-lo molt humà, però amb molta fragilitat", explica Carlos Grangel.
Un record per a la bufetada de Will Smith
La gala ha transcorregut sense grans sorpreses, tant pel que fa als premis que s'hi han atorgat com pel que fa al desenvolupament de la cerimònia.
S'ha recordat, això sí, l'incident que fa un any va eclipsar qualsevol altre aspecte de l'edició 94, la bufetada de Will Smith a Chris Rock arran d'una broma del presentador sobre Jada Pinkett Smith, la dona de Smith.
Kimmel s'hi ha referit d'aquesta manera en el monòleg inicial: "Si passa res imprevist o violent, feu el mateix que vau fer l'any passat: res."
Celebrada al Dolby Theatre de Los Angeles, ha tingut una durada de 3,5 hores. Lídia Heredia, corresponsal de TV3 als Estats Units, l'ha poguda seguir en directe entre estrictes mesures de seguretat.
Abans, com és habitual, les estrelles han desfilat per la tradicional catifa, que aquest any, però, ha canviat el color vermell habitual per un beix que els organitzadors anomenen xampany.
A casa sense cap Oscar
Steven Spielberg ha marxat de la gala sense cap premi per a ell ni per a la seva pel·lícula més personal, "Los Fabelman", sobre la família i l'amor al cinema.
Tampoc han recollit cap premi, tot i estar força nominades, "Almas en pena de Inisherin", "Elvis" i "Tár".
Totes les premiades
Millor pel·lícula
- "Res de nou a l'oest"
- "Avatar: El sentit de l'aigua"
- "Almas en pena de Inisherin"
- "Elvis"
- "Tot a la vegada a tot arreu"
- "Los Fabelman"
- "Tár"
- "Top Gun: Maverick"
- "El triángulo de la tristeza"
- "Ellas hablan"
Millor direcció
- Martin McDonagh ("Almas en pena de Inisherin")
- Daniel Kwan i Daniel Scheinert ("Tot a la vegada a tot arreu")
- Steven Spielberg ("Los Fabelman")
- Todd Field ("Tár")
- Ruben Östlund ("El triángulo de la tristeza")
Millor actriu protagonista
- Cate Blanchett ("Tár")
- Ana de Armas ("Blonde")
- Andrea Riseborough ("To Leslie")
- Michelle Williams ("Los Fabelmans")
- Michelle Yeoh ("Tot a la vegada a tot arreu")
Millor actor protagonista
- Austin Butler ("Elvis")
- Colin Farrell ("Almas en pena de Inisherin")
- Brendan Fraser ("La ballena")
- Paul Mescal ("Aftersun")
- Bill Nighy ("Living")
Millor actriu de repartiment
- Angela Bassett ("Black Panther: Wakanda forever")
- Hong Chau ("La ballena")
- Jamie Lee Curtis ("Tot a la vegada a tot arreu")
- Kerry Condon ("Almas en pena de Inisherin")
- Stephanie Hsu ("Tot a la vegada a tot arreu")
Millor actor de repartiment
- Brendan Gleeson ("Almas en pena de Inisherin")
- Barry Keoghan ("Almas en pena de Inisherin")
- Brian Tyree Henry ("Causeway")
- Ke Huy Quan ("Tot a la vegada a tot arreu")
- Judd Hirsch ("Los Fabelman")
Millor guió original
- "Almas en pena de Inisherin": Martin McDonagh
- "Tot a la vegada a tot arreu": Daniel Kwan & Daniel Scheinert
- "Los Fabelman": Steven Spielberg & Tony Kushner
- "Tár": Todd Field
- "El triángulo de la tristeza": Ruben Östlund
Millor guió adaptat
- "Res de nou a l'oest": Edward Berger, Lesley Paterson i Ian Stokell
- "Punyals per l'esquena: El misteri de Glass Onion": Rian Johnson
- "Living": Kazuo Ishiguro
- "Top Gun: Maverick": Ehren Kruger, Eric Warren Singer, Christopher McQuarrie, Peter Craig, Justin Marks
- "Ellas hablan": Sarah Polley
Millor pel·lícula internacional
- "Res de nou a l'oest", Alemanya
- "Argentina, 1985", Argentina
- "EO", Polònia
- "Close", Bèlgica
- "The quiet girl", Irlanda
Millor disseny de vestuari
- "Babylon": Mary Zophres
- "Black Panther: Wakanda forever": Ruth Carter
- "Elvis": Catherine Martin
- "Tot a la vegada a tot arreu": Shirley Kurata
- "El viaje a París de la señora Harris": Jenny Beavan
Millor disseny de producció
- "Babylon": Florencia Martin, Anthony Carlino
- "The Fabelmans": Rick Carter, Karen O'Hara
- "Res de nou a l'oest": Christian M. Goldbeck, Ernestine Hipper
- "Avatar: El sentit de l'aigua": Dylan Cole, Ben Procter, Vanessa Cole
- "Elvis": Catherine Martin, Karen Murphy, Beverley Dunn
Maquillatge i perruqueria
- "Res de nou a l'oest": Heike Merker i Linda Eisenhamerová
- "The Batman": Naomi Donne, Mike Marino i Mike Fontaine
- "Black Panther: Wakanda forever": Camille Friend i Joel Harlow
- "Elvis": Mark Coulier, Jason Baird i Aldo Signoretti
- "La ballena": Adrien Morot, Judy Chin i Anne Marie Bradley
Millor muntatge
- "Almas en pena de Inisherin": Mikkel E.G. Nielsen
- "Elvis": Matt Villa i Jonathan Redmond
- "Tot a la vegada a tot arreu": Paul Rogers
- "Tár": Monika Willi
- "Top Gun: Maverick": Eddie Hamilton
Millor fotografia
- "Res de nou a l'oest": James Friend
- "Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades": Darius Khondji
- "Elvis": Mandy Walker
- "El imperio de la luz": Roger Deakins
- "Tár": Florian Hoffmeister
Millors efectes visuals
- "Res de nou a l'oest": Frank Petzold, Viktor Müller, Markus Frank i Kamil Jafar
- "Avatar: El sentit de l'aigua": Joe Letteri, Richard Baneham, Eric Saindon i Daniel Barrett
- "The Batman": Dan Lemmon, Russell Earl, Anders Langlands i Dominic Tuohy
- "Black Panther: Wakanda forever": Geoffrey Baumann, Craig Hammack, R. Christopher White i Dan Sudick
- "Top Gun: Maverick": Ryan Tudhope, Seth Hill, Bryan Litson i Scott R. Fisher
Millor so
- "Res de nou a l'oest": Viktor Prásil, Frank Kruse, Markus Stemler, Lars Ginzel i Stefan Korte
- "Avatar: El sentit de l'aigua": Julian Howarth, Gwendolyn Yates Whittle, Dick Bernstein, Christopher Boyes, Gary Summers i Michael Hedges
- "The Batman": Stuart Wilson, William Files, Douglas Murray i Andy Nelson
- "Elvis": David Lee, Wayne Pashley, i Nelson i Michael Keller
- "Top Gun: Maverick": Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon i Mark Taylor
Millor banda sonora original
- Volker Bertelmann ("Res de nou a l'oest")
- Justin Hurwitz ("Babylon")
- Carter Burwell ("Almas en pena de Inisherin")
- Son Lux ("Tot a la vegada a tot arreu")
- John Williams ("Los Fabelman")
Millor cançó original
- "Applause", de Diane Warren ("Tell it like a woman")
- "Hold My Hand", de Lady Gaga i BloodPopfrom ("Top Gun: Maverick")
- "Lift Me Up", de Tems, Rihanna, Ryan Coogler i Ludwig Goransson ("Black Panther: Wakanda forever")
- "Naatu Naatu", de M.M. Keeravaani i Chandrabose ("Rise Roar Revolt")
- "This Is A Life" de Ryan Lott, David Byrne i Mitski ("Tot a la vegada a tot arreu")
Millor pel·lícula documental
- "All that breathes"
- "La belleza y el dolor"
- "Fire of love"
- "A house made of splinters"
- "Navalny"
Millor pel·lícula d'animació
- "Pinotxo de Guillermo del Toro"
- "Marcel the Shell with shoes on"
- "El gat amb botes: L'últim desig"
- "El monstre marí"
- "Red"
Millor curtmetratge de ficció
- "An Irish goodbye"
- "Ivalu"
- "Le pupille"
- "Night ride"
- "The red suitcase"
Millor curtmetratge documental
- "The elephant whisperers"
- "Haulout"
- "How do you measure a year?"
- "El efecto Martha Mitchell"
- "Stranger at the gate"
Millor curtmetratge d'animació
- "El niño, el topo, el zorro y el caballo"
- "The flying sailor"
- "Ice merchants"
- "My year of dicks"
- "An ostrich told me the world is fake and I think I believe it"
- ARXIVAT A:
- Cinema Premis Oscar