Tot el grup municipal de Rita Barberá i el PP, processats per blanqueig en el cas Taula
Regidors, assessors i membres del PP haurien ingressat 1.000 euros al grup municipal que, segons el jutge, els eren retornats de fons de presumptes comissions il·legals
El jutge d'instrucció número 18 de València ha obert, després de 5 anys d'investigació, els tràmits legals per processar de tot l'equip municipal del govern de Rita Barberá i el PP de València per blanqueig de capitals, en el marc del cas Taula.
En concret, 49 regidors i assessors del grup municipal popular de l'Ajuntament de València durant l'última legislatura de Barberá, del 2011 al 2015, entre els quals hi ha el vicealcalde i mà dreta de Barberá, Alfonso Grau. Com Barberà, ell també estava implicat en el cas Imelsa, a partir del qual es va començar investigar el blanqueig de diners i finançament il·legal del grup municipal en la campanya electoral del 2015 i les anteriors.
Entre els processats també hi ha Luís Salom i Cristóbal Grau, que encara formen part del grup popular municipal actual encapçalat per María José Catalá.
El magistrat reobre les actuacions contra l'exregidor Miquel Domínguez, que s'havien traslladat al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià TSJPV, per la seva condició de diputat i ordena el sobreseïment per la mort dels regidors María José Alcón i Emilio del Toro, mentre que retira la causa per malversació contra la regidora Beatriz Simón.
Després de la mort de Rita Barberá, el novembre del 2016, quan era a Madrid per declarar per aquestes causes davant del Tribunal Suprem, per la seva condició de senadora, aquest tribunal va arxivar el cas contra ella. L'exalcaldessa s'havia enfrontat a tres fronts judicials: "Ritaleaks", la llei de memòria històrica i l'operació Taula.
Amb l'esclat del cas per les filtracions del sumari, el PP va obrir un expedient a Rita Barberá i els seus regidors, mentre que les Corts valencianes instaven l'alcaldessa a renunciar al seu escó al Senat, una resolució aprovada amb el vot dels diputats del PP.
Del finançament al blanqueig
La instrucció del magistrat ha investigat el finançament de les campanyes electorals municipals del 2007, 2011 i 2015, de les quals es desprèn, diu, "de manera diàfana", que "el PP de la ciutat de València va ingressar i destinar a les campanyes electorals una quantitat de diners i recursos molt superior a la que estableix la llei (...) mitjançant procediments clandestins de finançament" que vulneren la llei electoral, LOREG i la de Finançament de Partits Polítics, LFPP.
El jutge considera que es tractava d'una "activitat opaca" duta a terme per "poques persones" en el cercle més "estret i de confiança" de Rita Barberá, i cita Alfonso Grau, que, segons l'escrit, "recaptava els recursos econòmics fora de la regularitat i la transparència comptable". També cita la secretaria del grup municipal popular, María del Carmen García Fuster, que administrava els recursos.
Durant les eleccions del 2007, el magistrat observa indicis del delicte de malversació de cabals públics i suborn per part de Grau. A les del 2011, apunta a un delicte de suborn contra Grau i blanqueig de capitals, juntament amb García Fuster.
Però és en la investigació de les eleccions del 2015 que el jutge implica tot el grup municipal del PP, regidors assessors i membres del partit, acusats de blanqueig. Haurien fet un ingrés de 1.000 euros a requeriment de García Fuster, abans de les eleccions. Suposadament, la quantitat se'ls tornava en dos bitllets de 500 euros per fer aflorar, segons la investigació, uns 50.000 euros que podrien tenir l'origen en el cobrament de comissions il·legals. Només una de les assessores va tornar els diners.
El cas Taula es desprèn de la investigació del cas Imelsa, sobre una trama de corrupció a diversos nivells de l'administració pública valenciana i el possible finançament irregular del PP valencià. El president del PP valencià expresident de la Diputació, Alfonso Rus, va ser detingut, amb 24 persones més relacionades amb l'empresa pública de promoció econòmica Imelsa. El PP va suspendre Rus de militància.
La resolució no és ferma i es pot recórrer en un termini de 3 dies. La Fiscalia i les acusacions tenen 20 dies per presentar les acusacions, sol·licitar l'obertura del judici o l'arxiu del cas.
- ARXIVAT A:
- País ValenciàPPJudicialCorrupció