Tot el que cal saber per entendre les eleccions al Regne Unit i què passarà
Totes les enquestes donen una clara victòria al Partit Laborista, després de 14 anys a l'oposició
Els col·legis electorals del Regne Unit han obert les portes puntualment, a les set del matí, les vuit del matí aquí, d'aquest dijous. Aquestes són unes eleccions anticipades convocades pel primer ministre Rishi Sunak. Tots els sondejos preveuen que perdrà davant el candidat laborista, Keir Starmer.
El dubte és com serà de gran la victòria del Partit Laborista, que no governa des del 2010.
Què voten els britànics en aquestes eleccions?
Són unes eleccions parlamentàries. El país es divideix en tantes demarcacions com escons. Els ciutadans de cada circumscripció electoral elegeixen un membre del parlament que representarà el seu districte a la Cambra dels Comuns.
En total són 650 escons repartits entre les quatre nacions del Regne Unit: Anglaterra (533), Escòcia (59), Gal·les (40) i Irlanda del Nord (18).
Es vota en dijous per tradició, des del 1935, no perquè sigui obligatori. Tècnicament es podria fer qualsevol altre dia.
Com s'elegeixen els diputats?
El Regne Unit té un sistema electoral majoritari uninominal. Això vol dir que a cada circumscripció electoral s'elegeix un diputat: el que té més vots ("first past the post", en anglès), i la resta no obtenen representació. És a dir, que bona part dels vots van directament a la paperera.
És un sistema, per tant, que afavoreix el vot útil i els dos grans partits, i castiga les minories, ja que no hi ha segona volta i sovint es vota pel que té més opcions de sortir.
També obliga els polítics a fer campanya porta a porta als seus districtes. Fomenta el contacte directe amb els votants perquè el voten a ell i no a una llista única i tancada del partit, tal com passa a casa nostra.
Es pot donar el cas que el candidat d'un partit a primer ministre no obtingui l'escó a la seva circumscripció. Ara bé, no ha passat mai.
Quins partits es presenten a aquestes eleccions?
El Partit Conservador, amb l'actual primer ministre, Rishi Sunak, que es presenta amb promeses de baixades d'impostos i mà dura amb la immigració.
El Partit Laborista, liderat per Keir Starmer, que encapçala totes les enquestes, i proposa reduir les llistes d'espera al sistema sanitari públic, augmentar el nombre de professors i reforçar el creixement econòmic.
El Partit Liberal Demòcrata, que encapçala Ed Davey, favorable al reingrés a la Unió Europea. Espera esgarrapar vots als conservadors i proposa la contractació de més metges.
Reform UK, el partit d'extrema dreta populista de Nigel Farage, que s'ha centrat a prometre mesures dràstiques per frenar l'arribada d'immigrants.
El Partit Verd, amb les cares de Carla Denyer i Adrian Ramsay. Espera atraure votants laboristes d'esquerres desencantats pel gir al centre de Starmer.
El Partit Nacional Escocès, ara amb John Swinney, que no ha aconseguit incidir en el debat sobre un segon referèndum d'independència a Westminster.
Plaid Cymru, el partit nacionalista de Gal·les, d'Adam Price. Són independentistes i busquen el reingrés al mercat únic europeu.
Què diuen les enquestes?
Les enquestes pronostiquen una gran victòria dels laboristes, que freguen el 40% dels vots, i amb un avantatge de 20 punts respecte als conservadors, que se situen al voltant del 20%. Rishi Sunak podria registrar el pitjor resultat històric del partit.
En canvi, la campanya ha donat ales al populista Nigel Farage, que s'estima que aconseguirà prop del 15% dels vots, i als liberaldemòcrates, que voregen l'11%.
Traduint aquestes estimacions en escons, a la Cambra dels Comuns --on la majoria absoluta es fixa en 326 diputats-- hi pot haver un gir de 180 graus. Els laboristes aconseguirien doblar escons i els conservadors en perdrien la meitat.
Quan se sabran els resultats?
Al Regne Unit, les urnes estan obertes des de les 7 del matí fins a les 10 de la nit, les 11 hora catalana. Això vol dir que els resultats electorals se sabran de matinada.
El divendres 5 de juliol, l'endemà de les eleccions, ja es farà la mudança a Downing Street si es confirma el gir laborista.
Aquell dia Carles III rebrà el nou primer ministre. No hi ha cap llei que prohibeixi votar al rei, però s'abstindrà com va fer la seva mare, Elisabet II, durant tot el seu regnat.
El dimarts 9 de juliol s'elegirà el president de la Cambra dels Comuns, més conegut com a "speaker", i prendran possessió els diputats.
El 17 de juliol tindrà lloc la primera sessió parlamentària amb el discurs del rei inaugurant la nova legislatura.
- ARXIVAT A:
- Regne Unit