Tot el que hem fabricat els humans pesa tant com tots els éssers vius del planeta
- TEMA:
- Medi ambient
La massa total d'objectes i construccions fabricats per la humanitat ha superat aquest any 2020 tota la biomassa del planeta, és a dir, la de tots els éssers vius.
És la conclusió d'una recerca feta a l'Institut de Ciències Weizmann d'Israel, que ha calculat que aquesta massa és d'1,1 bilions de tones, és a dir, 1,1 teratones.
La recerca, publicada per la revista científica Nature, mostra que la immensa majoria d'aquesta massa s'ha creat durant el segle XX.
Així el 1900 tot allò fabricat pels humans només era del 3% del que hi ha ara, i s'ha accelerat en les últimes dècades, en què la massa total s'ha anat doblant cada 20 anys:
Segons els investigadors, l'objectiu d'aquesta recerca és oferir un punt de vista inèdit sobre el món humà per poder-ne apreciar millor les implicacions ecològiques:
"Tenint en compte les limitacions de la cognició humana davant la immensitat del món i l'aparent infinitat del món natural, és desitjable proporcionar una mesura rigorosa i objectiva de l'equilibri global entre els éssers vius i allò fabricat pels humans."
La majoria de la massa fabricada la componen edificis i carreteres, en forma de formigó ("concrete" en anglès) i graves i agregats, les dues franges blaves de la gràfica:
Segueixen els maons (bricks) i l'asfalt, i les dues franges més primes, la vermella i la groga, són els metalls i la resta de materials, entre els quals el vidre i els plàstics.
Sembla poc volum de plàstics, però el cert és que en les dècades que fa que existeixen ja se n'han fabricat 8 gigatones, el doble del que pesen tots els animals del planeta, 4 gigatones.
El 90% de la biomassa, les plantes
Per la banda de la biomassa, el 90% són les plantes, mentre el 10% es reparteix entre els animals i els fongs, a més dels microorganismes com els bacteris i els virus.
Els responsables de tot plegat, els 7.800 milions d'humans, només som un 0,01% del total d'aquesta biomassa.
La torre Eiffel i Nova York
Els autors de la recerca han creat una pàgina web en la qual mostren alguns exemples de comparacions cridaneres:
La torre Eiffel de París pesa tant com tots els rinoceronts que queden, uns 10.000.
La ciutat de Nova York pesa tant com tots els peixos que hi ha a tots els mars del món.
Cada setmana es fabrica l'equivalent a la massa de tots els humans junts.
La intenció dels investigadors, liderats per Ron Milo, és clarament i explícitament pedagògica:
"Cadascú pot valorar quin tipus de decisions pot prendre, potser sobre la mida de la casa que es construeix o quant consumeix, o si intenta reutilitzar les coses, o si gasta els seus diners d'una manera que fomenta la creació de més i més artefactes."
La recerca s'ha fet comptant la biomassa seca, és a dir, sense l'aigua que conté. Si s'hi incorpora l'aigua, augmenta al doble, 2,2 teratones.
Aparentment aquesta xifra quedaria lluny per a la producció humana, però el cert és que si continués al ritme actual, s'hi arribaria aviat, abans del 2040.
La conclusió final dels investigadors és que la recerca dona més arguments per considerar que el planeta ja ha canviat d'era geològica: ja no estem a l'holocè sinó a l'antropocè, és a dir, l'era dels humans.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Ciència Ecologia