Ciutadans ucraïnesos passegen davant l'ambaixada d'Alemanya a Kíev (Reuters/Valentyn Ogirenko)

"Tot està tranquil", la reacció dels ucraïnesos als avisos per evacuar el país

Als carrers de Kíev ciutadans i autoritats rebaixen la tensió, tot i que reconeixen que s'estan preparant per al que pugui passar
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Davant dels pocs avenços diplomàtics, cada cop són més els països que demanen als seus ciutadans residents a Ucraïna que abandonin el país. Els vols Kíev-Barcelona van plens, però de ciutadans que venen a fer turisme o a visitar familiars. Pocs segueixen la recomanació d'evacuar Ucraïna.

Més d'una dotzena de països han demanat als seus ciutadans que abandonin Ucraïna, inclosa Espanya, i també els Estats Units, el Regne Unit i Alemanya. Els esforços diplomàtics per rebaixar la tensió a la crisi d'Ucraïna s'han accelerat en les últimes hores, però de moment no han estat capaços de donar resultats. Biden i Macron van parlar aquest dissabte directament amb Putin, però les posicions continuen enrocades.

Els Estats Units també estan evacuant part del personal de la seva ambaixada. Rússia qualifica aquests moviments d'"histèria", i el cert és que als carrers de Kíev ciutadans i autoritats també rebaixen la tensió, tot i que reconeixen que s'estan preparant per al que pugui passar.

Aquest dissabte hi ha hagut una marxa per la unitat a Ucraïna contra la posició russa (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Des del govern ucraïnès consideren que els països aliats n'estan fent un gra massa amb les advertències d'una invasió imminent. El president, Volodímir Zelenski, afirma que estan preparats per a qualsevol escenari, però es mostra molest amb les advertències d'invasió imminent que arriben des dels Estats Units i que considera massa alarmistes.


De turisme a Barcelona

A Barcelona, els vols que arriben d'Ucraïna van plens, però la sensació és de tranquil·litat. La majoria dels passatgers que han arribat en els últims vols a l'aeroport del Prat venien per fer turisme i, de moment, pràcticament ningú fa cas de la recomanació del govern espanyol d'abandonar Ucraïna.

Hem parlat amb els passatgers que van arribar aquest dissabte de Kíev i fins i tot amb una parella que viu a Khàrkiv, prop de la frontera russa:


Tot i la calma que transmeten, molts confessen que, per si de cas, hi ha contactes amb familiars que viuen fora d'Ucraïna.


Trucada de líders mundials

Aquest dissabte, el president dels Estats Units, Joe Biden, i el president rus, Vladímir Putin, van parlar més d'una hora. Segons ha explicat la Casa Blanca, Biden li va transmetre a Putin que han de trobar una solució perquè si Rússia envaeix Ucraïna les conseqüències seran, diu, "devastadores".

Tropes russes continuen fent exercicis militars a Bielorússia (Reuters/BelTA/Leonid Scheglov)

Per la part russa, el Kremlin qualifica d'"absurds" els nivells d'alerta als quals s'ha arribat per una possible incursió russa.

Abans d'aquest contacte, el president rus, Vladímir Putin, havia parlat amb el francès, Emmanuel Macron, que ha intentat aplanar el terreny. Segons fonts franceses, no hi ha indicis d'una operació imminent per part de Rússia a Ucraïna.

En un comunicat, l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat que les missions diplomàtiques a Ucraïna no s'aturen i que continuaran donant suport als ciutadans ucraïnesos i cooperant amb les autoritats del país.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut