Frances McDormand i Chloé Zhao, Oscar a la millor actriu i a la millor direcció per "Nomadland" (Reuters/Chris Pizzello)

"Nomadland", triomfadora en una nit de premis molt repartits: tots els Oscars 2021

Frances McDormand i Anthony Hopkins, millor actriu per "Nomadland" i millor actor per "El pare"
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Premis Oscars

"Nomadland", la pel·lícula que retrata les vides nòmades de milers de nord-americans, és la guanyadora d'una nit dels Oscars diferent, amb una cerimònia més austera en què les estatuetes han quedat molt repartides.

Amb tres estatuetes, "Nomadland" és la producció més premiada: millor pel·lícula, millor direcció, per a Chloé Zhao, i millor actriu, per a Frances McDormand.

Zhao s'ha convertit en la segona dona de la història --en l'edició 93 dels premis de l'Acadèmia-- en guanyar l'Oscar a la millor direcció. La primera va ser Kathryn Bigelow, fa tretze anys, amb "En tierra hostil".

 

Chloé Zhao, segona dona a guanyar l'Oscar a la millor direcció, per 'Nomadland' (Reuters)


McDormand, per la seva banda, s'ha convertit, als 63 anys, en la setena integrant del selecte club d'actrius amb tres Oscars, on hi ha, entre d'altres, Meryl Streep, Ingrid Bergman i Katharine Hepburn.

A més, suma una quarta estatueta, com a productora, també per "Nomadland".

 

Frances McDormand, millor actriu per 'Nomadland' (Reuters/Todd Wawrychuk)


Quan ha recollit aquest premi, McDormand, a més d'udolar, ha estat l'única persona, en tota la cerimònia, que ha fet una crida a anar al cinema a veure les pel·lícules.

"Sisplau, mireu la nostra pel·lícula en la pantalla més gran possible. I no trigueu a portar tothom que coneixeu a aquell espai fosc i mireu totes les pel·lícules que estan representades aquí aquesta nit."

L'actriu, de 63 anys, que ha treballat sovint en cinema independent i allunyada de les grans produccions, ja n'havia guanya per "Fargo", el 1996, i per "Tres anuncios en las afueras", fa quatre anys.

"On era, senyor Pitt?"

A l'altre extrem hi podem situar Glenn Close, que continua sense tenir-ne cap després d'haver estat nominada per vuitena vegada. L'actriu ha demostrat que s'ho ha pres amb bon humor, més tard, fent un "twerking".

 

 

Aquest any, Close optava al premi a millor actriu de repartiment per "Hillbilly, una elegía rural", categoria en què ha guanyat la veterana actriu sud-coreana Youn Yuh-jung, pel seu paper a "Minari. Història de la meva família".

 

Youn Yuh-jung, Oscar a la millor actriu de repartiment per 'Minari. Història de la meva família' (Reuters)


Yuh-jung s'ha referit a Close quan ha recollit el premi: "No crec en la competència... Com he de guanyar jo a Glenn Close? Només he tingut més sort".

També ha tingut paraules per Brad Pitt, productor de "Minari. Història de la meva família", que també ha estat el presentador del premi.

"Encantada de coneixe'l, senyor Pitt", ha dit, abans de preguntar-li: "On era vostè quan rodàvem la pel·lícula?"


Anthony Hopkins, millor actor

El premi al millor actor se l'ha endut un altre veterà, Anthony Hopkins, per la pel·lícula "El Pare". Amb 83 anys, és l'actor de més edat que guanya un Oscar en aquesta categoria.

Es dona la circumstància que Hopkins ha estat l'únic guanyador de la nit a qui no s'ha vist durant la cerimònia, perquè era al seu Gal·les natal i ja s'havia anunciat que no hi hauria cap connexió telemàtica per Zoom ni cap altre sistema.

Aquest és el segon Oscar per Hopkins, que va guanyar el primer ara fa trenta anys per la seva interpretació de Hannibal Lecter a "El silenci dels anyells".

 

Imatge d'Anthony Hopkins, Oscar al millor actor, que no ha intervingut en la cerimònia (Reuters/Caitlin Ochs)


El premi a Hopkins ha estat la sorpresa de la nit i ha deixat sense Oscar pòstum a Chadwick Boseman, mort de càncer aquest any passat, nominat per "La madre del blues".

El premi al millor actor de repartiment ha estat per Daniel Kaluuya, per la seva interpretació del líder dels Panteres Negres de "Judas y el mesías negro".

 

Daniel Kaluuya, millor actor de repartiment per "Judas y el mesías negro" (Reuters)


"El pare" i "Judas y el mesías negro" són dues de les sis pel·lícules que s'han endut dos Oscars. Les altres quatre són "La madre del blues", "Sound of metal", "Soul", de Disney, i "Mank", que acaparava deu nominacions.

"El pare" també ha guanyat l'Oscar al millor guió adaptat, per Florian Zeller, també director, i Christopher Hampton.

L'Oscar al millor guió original, d'altra banda, ha estat l'únic premi que s'ha endut "Una joven prometedora".

 

Emerald Fennell, Oscar al millor guió original per 'Una joven prometedora' (Reuters/Todd Wawrychuk)


L'ha guanyat Emerald Fennell, també directora d'aquesta pel·lícula que tenia cinc nominacions, entre les quals millor direcció, també per a Fennell, i millor actriu, per a Carey Mullygan.

A més del premi a l'actor de repartiment, "Judas y el mesías negro" s'ha endut l'Oscar a la millor cançó, "Fight for you", de H.E.R.

 

La cantant H.E.R., Oscar a la millor cançó amb 'Fight for you' (Reuters/Chris Pizzello)

 

"La madre del blues" ha guanyat els Oscars al millor vestuari, d'Ann Roth, i al millor maquillatge i perruqueria, d'un equip integrat per Mia Neal, Jamika Wilson i l'espanyol Sergio Lopez-Rivera, nascut a Sevilla el 1967, criat a Santander i establert a Los Angeles des de fa 35 anys, quan en tenia 19.

 

Mia Neal, Jamika Wilson i l'espanyol Sergio Lopez-Rivera, Oscar pel maquillatge i la perruqueria de 'La madre del blues' (Reuters/Matt Petit)


"Sound of metal", protagonitzada per un bateria de heavy-metal que comença a perdre l'oïda, ha guanyat els Oscars al millor muntatge, per a Mikkel E. G. Nielsen, i al millor so, per a Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortés i Phillip Bladh.

 

Els guanyadors de l'Oscar al millor so per 'The sound of metal' (Reuters/Chris Pizzello)


"Soul", de Disney, s'ha coronat com la millor pel·lícula d'animació i també ha guanyat l'Oscar a la millor banda sonora, de Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste.

 

Els tres autors de la banda sonora de 'Soul', guanyadora d'un Oscar (Reuters/ Chris Pizzello)


"Mank" va acaparar els titulars quan es van conèixer les nominacions, perquè optava a deu Oscars.

Rodada en blanc i negre i dirigida per David Fincher, està protagonitzada per Gary Oldman en el paper del guionista Herman Mankiewicz, que el 1941 va guanyar l'Oscar al millor guió original per "Ciutadà Kane", d'Orson Welles.

Al final s'ha endut el premi a la millor fotografia, per a Erik Messerschmidt, i al millor disseny de producció, per a Donald Graham Burt i Jan Pascale.

 

El responsable de la fotografia i els responsables del disseny de producció de Mank, els dos Oscars aconseguits per la pel·lícula (Reuters/Chris Pizzello)


"Mank" està produïda per Netflix, "Judas y el mesías negro", per HBO, i "Sound of metal", per Amazon Prime. Aquest Oscars 2021, tanmateix, no han estat la nit de les plataformes digitals.

L'Oscar als millors efectes visuals d'aquesta 93 edició ha estat per "Tenet", l'enrevessada trama dirigida per Christopher Nolan, que també estava nominada al millor disseny de producció però no optava a cap dels premis considerats principals.


"Otra ronda", millor pel·lícula internacional

El premi a la millor pel·lícula internacional (com s'anomena ara la categoria abans coneguda com a millor pel·lícula de parla no anglesa) ha estat per la danesa "Otra ronda", del danès Thomas Vinterberg, que explica l'experiment d'un grup de professors a partir de la teoria que és bo mantenir un nivell d'alcohol a la sang.

 

Thomas Vinterberg, director d''Otra ronda', amb la seva dona, l'actriu Helene Reingaard Neumann (Reuters/Chris Pizzello)


Vinterberg, que va perdre una filla en un accident de trànsit poc abans de començar a rodar la pel·lícula, ha fet el discurs més emotiu de la nit:

"És un miracle, el que ha passat, i ella en forma part. Aquest Oscar és un monument per a ella."


L'edició número 93 dels Oscars ha estat diferent a causa de la pandèmia, però no hi ha hagut connexions amb Zoom ni amb cap programa de videoconferència.

Aquest ha estat el motiu que ha deixat sense intervenció l'actor Anthony Hopkins, guanyador de l'Oscar al millor actor, que no era a cap dels escenaris previstos, i que ha fet acabar la cerimònia de manera una mica abrupta, perquè era l'últim premi de la nit.

I és que una altra novetat ha estat el canvi de l'ordre dels premis: no s'ha acabat, com era tradicional, amb els Oscars a la millor direcció i a la millor pel·lícula.

 

L'Oscar a Anthony Hopkins ha estat la sorpresa de la nit (Reuters/Todd Wawrychuk)


Sí que hi ha hagut connexions -televisives- amb seus instal·lades en ciutats com París i Londres, i s'hi han fet actuacions musicals enregistrades prèviament.

Els Oscars 2021 han estat presencials, per bé que amb força menys convidats, que, prèviament, havien passat proves i havien fet aïllament.

A Los Angeles s'ha repartit entre dos escenaris. El Dolby Theatre ha quedat en segon terme i la cerimònia s'ha desenvolupat, principalment, a l'estació de tren Union Station, reconvertida en un local nocturn clàssic amb els participants repartits en tauletes amb llums.

La relació de la Union Station amb el cinema no és nova, perquè s'hi han rodat desenes de pel·lícules, com ara "Blade Runner".

També ha tingut una versió reduïda de la catifa vermella, menys concorreguda i també amb menys periodistes.

El director i productor Steven Soderbergh, responsable de la gala, havia anunciat que seria com una pel·lícula, però al final, superat l'inici, uns títols de crèdit rodats en pla seqüència que conduïen l'espectador fins a l'escenari, ha estat austera i poc dinàmica tot i ser més breu.

TOTS ELS OSCARS 2021

Millor pel·lícula

"El pare"
"Judas y el mesías negro"
"Mank"
"Minari. Història de la meva família"
"Nomadland"
"Una joven prometedora"
"Sound of metal"
"El juicio de los 7 de Chicago"


Millor direcció

Thomas Vinterberg, "Otra ronda"
David Fincher, "Mank"
Lee Isaac Chung, "Minari. Història de la meva família"
Chloé Zhao, "Nomadland"
Emerald Fennell, "Una joven prometedora"


Millor actriu

Viola Davis, "La madre del blues"
Andra Day, "Los Estados Unidos contra Billie Holiday"
Vanessa Kirby, "Fragmentos de una mujer"
Frances McDormand, "Nomadland"
Carey Mulligan "Una joven prometedora"

Millor actor

Riz Ahmed, "Sound of metal"
Chadwick Boseman, "La madre del blues"
Anthony Hopkins, "El pare"
Gary OIdman, "Mank"
Steven Yeung, "Minari. Història de la meva família"


Millor actriu de repartiment

Maria Bakalova, "Borat 2 (Borat, película film secuela)"
Glenn Close, "Hillbilly, una elegía rural"
Olivia Colman, "El pare"
Amanda Seyfried, "Mank"
Yuh-Jung Youn, "Minari. Història de la meva família"

Millor actor de repartiment

Sacha Baron Cohen, "El juicio de los 7 de Chicago"
Daniel Kaluuya, "Judas y el mesías negro"
Leslie Odom Jr, "Una noche en Miami"
Paul Raci, "Sound of metal"
Lakeith Stanfield, "Judas y el mesías negro"


Millor pel·lícula internacional

"Otra ronda", Dinamarca
"Better days", Hong Kong
"Collective", Romania
"The man who sold his skin", Tunísia
"Quo vadis, Aida?", Bòsnia i Hercegovina


Millor pel·lícula d'animació

"Onward" (Pixar)
"Más allá de la luna" (Netflix)
"La oveja Shaun. La película: Granjaguedon" (Netflix)
"Soul" (Pixar)
"Wolfwalkers" (Apple TV Plus/GKIDS)


Millor curtmetratge d'animació

"Madriguera", Disney Plus/Pixar
"Genius Loci", Kazak Productions
"If Anything Happens I Love You", Netflix
"Opera", Beasts and Natives Alike
"Yes-People", CAOZ hf. Hólamói


Millor curtmetratge

"Feeling through"
"The letter room"
"The present"
"Two distant strangers"
"White eye"


Millor pel·lícula documental

"Collective"
"Crip Camp: A disability revolution"
"El agente topo"
"Lo que el pulpo me enseñó"
"Time"


Millor curtmetratge documental

"Colette" (Time Travel Unlimited)
"A concerto is a conversation" (Breakwater Studios)
"Do not split" (Field of Vision)
"Hunger ward" (MTV Documentary Films)
"Una canción de amor para Latasha" (Netflix)

Millor guió original

"Judas y el mesías negro", Will Berson, Shaka King, Kenny Lucas, Keith Lucas
"Minari. Història de la meva família", Lee Isaac Chung
"Una joven prometedora", Emerald Fennell
"Sound of metal", Darius Marder, Abraham Marder, Derek Cianfrance
"El juicio de los 7 de Chicago", Aaron Sorkin


Millor guió adaptat

"Borat 2 (Borat, película film secuela)", Peter Baynham, Sacha Baron Cohen, Jena Friedman, Anthony Hines, Lee Kern, Dan Mazer, Nina Pedrad, Erica Rivinoja, Dan Swimer
"El pare", Christopher Hampton, Florian Zeller
"Nomadland," Chloé Zhao
"Una noche en Miami" Kemp Powers
"Tigre blanco," Ramin Bahrani

Millor disseny de producció

"El pare", Peter Francis, Cathy Featherstone
"La madre del blues", Mark Ricker, Karen O'Hara, Diana Stoughton
"Mank", Donald Graham Burt, Jan Pascale
"Noticias del gran mundo", David Crank, Elizabeth Keenan
"Tenet," Nathan Crowley, Kathy Lucas


Millor disseny de vestuari

"Emma", Alexandra Byrne
"Mank", Trish Summerville
"La madre del blues", Ann Roth
"Mulán", Bina Daigeler
"Pinocho", Massimo Cantini Parrini


Millor maquillatge i perruqueria

"Emma", Marese Langan
"Hillbilly, una elegía rural", Eryn Krueger Mekash, Patricia Dehaney, Matthew Mungle
"La madre del blues", Sergio Lopez-Rivera, Mia Neal y Jamika Wilson
"Mank", Kimberley Spiteri, Gigi Williams
"Pinocho", Dalia Colli, Anna Kieber, Sebastian Lochmann, Stephen Murphy


Millor fotografia

"Judas y el mesías negro", Sean Bobbitt
"Mank", Erik Messerschmidt
"Noticias del gran mundo", Dariusz Wolski
"Nomadland", Joshua James Richards
"El juicio de los 7 de Chicago", Phedon Papamichael


Millors efectes visuals

"Love and monsters", Matt Sloan, Genevieve Camilleri, Matt Everitt, Brian Cox
"Cielo de medianoche", Matt Kasmir, Chris Lawrence, Dave Watkins, Max Solomon
"Mulán", Sean Faden, Anders Langlands, Seth Maury, Steve Ingram
"El magnífico Iván," Nick Davis, Greg Fisher, Ben Jones, Santiago Colomo Martinez
"Tenet," Andrew Jackson, Andrew Lockley, Scott R. Fisher, Mike Chambers


Millor muntatge

"El pare", Yorgos Lamprinos
"Nomadland", Chloé Zhao
"Una joven prometedora", Frédéric Thoraval
"Sound of metal", Mikkel E.G. Nielsen
"El juicio a los 7 de Chicago" Alan Baumgarten


Millor so

"Greyhound: enemigos bajo el mar", Odin Benitez, Jason King, Christian P. Minkler, Michael Minkler, Jeff Sawyer
"Mank", Ren Klyce, Jeremy Molod, David Parker, Nathan Nance, Drew Kunin
"Noticias del gran mundo", John Pritchett, Mike Prestwood Smith, William Miller, Oliver Tarney, Michael Fentum
"Soul", Coya Elliott, Ren Klyce, David Parker, Vince Caro
"Sound of metal", Phillip Bladh, Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortés, Carolina Santana

Millor banda sonora

"Da 5 Bloods: Hermanos de armas", Terence Blanchard
"Mank", Trent Reznor, Atticus Ross
"Minari. Història de la meva família", Emile Mosseri
"Noticias del gran mundo", James Newton Howard
"Soul", Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste


Millor cançó original

"Fight for You", "Judas y el mesías negro"
"Hear My Voice", "El juicio de los 7 de Chicago"
"Húsavík", "Festival de la canción de Eurovisión: La historia de Fire Saga"
"Io Si (Seen)", "La vida por delante"
"Speak Now", "Una noche en Miami"

ARXIVAT A:
Cinema Premis Oscars
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut