Protesta a la plaça del Vi de Girona per la sentència del procés (ACN)

Totes les penes que el Suprem imposa als líders independentistes pel procés

Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Cent anys de presó per als líders del procés. És el que sumen les penes per als líders independentistes. El Tribunal Suprem els condemna per sedició, i en alguns casos també per malversació. També els condemna a un total de 90 anys d'inhabilitació.

Sentencia que els fets del setembre i l'octubre del 2017 van ser una sedició: un aixecament públic i tumultuari, com defensava l'Advocacia de l'Estat; i desestima la rebel·lió, que demanava la Fiscalia.

La pena més alta, de 13 anys de presó, és per a Oriol Junqueras, perquè se'l considera el màxim responsable dels polítics i activistes jutjats.

 

El Suprem condemna a 12 anys Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa. Després de la de Junqueras, són les penes més altes, perquè el tribunal també els considera responsables, a més de sedició, de malversació de diners públics.

En concret, el tribunal aprecia "actuació sediciosa" en Romeva pel fet de buscar suport internacional, en Bassa per obrir les escoles l'1-O i en Turull per presentar les urnes.

 

Els magistrats veuen sedició però no malversació en Carme Forcadell, Joaquim Forn i Josep Rull. A ella li imposen una pena d'11 anys i mig i a ells, de 10 anys i mig.

De Forcadell, asseguren que "va tenir un paper decisiu" en la creació d'una "legalitat paral·lela" per mobilitzar la ciutadania perquè pressionés l'Estat.

Pel que fa a Joaquim Forn, el Suprem diu que no només no va impedir la votació de l'1-O, sinó que va garantir que es fes, i sobre Josep Rull, argumenta que va participar en la convocatòria i l'execució del referèndum.

 

També condemnen per sedició els activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i els imposen 9 anys de presó. El motiu? La sentència considera que tots dos van posar Òmnium i l'ANC al servei de "la maniobra de pressió política".

 

No entraran a la presó Meritxell Borràs, Carles Mundó ni Santi Vila. El tribunal absol de malversació els consellers que han deixat la política, però els condemna a multes per desobediència.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut