Protesta a la plaça del Vi de Girona per la sentència del procés (ACN)
Sentència Procés

Totes les penes que el Suprem imposa als líders independentistes pel procés

RedaccióActualitzat

Cent anys de presó per als líders del procés. És el que sumen les penes per als líders independentistes. El Tribunal Suprem els condemna per sedició, i en alguns casos també per malversació. També els condemna a un total de 90 anys d'inhabilitació.

Sentencia que els fets del setembre i l'octubre del 2017 van ser una sedició: un aixecament públic i tumultuari, com defensava l'Advocacia de l'Estat; i desestima la rebel·lió, que demanava la Fiscalia.

La pena més alta, de 13 anys de presó, és per a Oriol Junqueras, perquè se'l considera el màxim responsable dels polítics i activistes jutjats.

 

El Suprem condemna a 12 anys Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa. Després de la de Junqueras, són les penes més altes, perquè el tribunal també els considera responsables, a més de sedició, de malversació de diners públics.

En concret, el tribunal aprecia "actuació sediciosa" en Romeva pel fet de buscar suport internacional, en Bassa per obrir les escoles l'1-O i en Turull per presentar les urnes.

 

Els magistrats veuen sedició però no malversació en Carme Forcadell, Joaquim Forn i Josep Rull. A ella li imposen una pena d'11 anys i mig i a ells, de 10 anys i mig.

De Forcadell, asseguren que "va tenir un paper decisiu" en la creació d'una "legalitat paral·lela" per mobilitzar la ciutadania perquè pressionés l'Estat.

Pel que fa a Joaquim Forn, el Suprem diu que no només no va impedir la votació de l'1-O, sinó que va garantir que es fes, i sobre Josep Rull, argumenta que va participar en la convocatòria i l'execució del referèndum.

 

També condemnen per sedició els activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i els imposen 9 anys de presó. El motiu? La sentència considera que tots dos van posar Òmnium i l'ANC al servei de "la maniobra de pressió política".

 

No entraran a la presó Meritxell Borràs, Carles Mundó ni Santi Vila. El tribunal absol de malversació els consellers que han deixat la política, però els condemna a multes per desobediència.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut