Edifici de la Universitat de Barcelona (ACN/Aina Martí)

Totes les universitats catalanes vulneren les condicions laborals del professorat

El Ministeri d'Universitats vol ampliar als requisits actuals a la recerca, molt escassa als centres privats
Redacció Actualitzat
TEMA:
Universitat

Cap de les 12 universitats catalanes compleix tots els requisits que la normativa espanyola els exigeix actualment, ni tampoc els que el Ministeri d'Universitats vol implantar en el futur.

Ho denuncia un informe de l'Observatori del Sistema Universitari, l'OSU, dedicat a analitzar el funcionament de les universitats, informe que han titulat "A què es pot anomenar universitat?".

El principal escull són les condicions laborals del professorat: fa anys que la llei diu que almenys un 60% ha de tenir un contracte indefinit i a temps complet.


"No és només un problema laboral"

La xifra, però, és inferior a tots els centres i, en alguns, no arriba al 40%, cosa que, segons la presidenta de l'OSU, Vera Sacristán, frena la investigació:

"No és només un problema laboral: si no hi ha prou personal a temps complet que pugui dedicar-se a la investigació, això pot ser pa per a avui i fam per a demà: pa per a avui perquè surt més barat, i fam per a demà perquè no estem construint i realimentant el sistema d'investigació del país."

Tots els 5 requisits actuals es refereixen al professorat:  el primer, tenir una docència mínima, el compleixen totes les universitats, però no els altres 4.

Els que es vulneren més són el percentatge de professors temporals, que totes en tenen massa, i de professors a temps complet, que en tenen massa pocs.

Dues universitats privades, l'Abat Oliva i la UOC, tampoc assoleixen la meitat de la ràtio de professorat per nombre d'estudiants.

Una classe de primer de grau a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida (ACN)


"Autèntics mínims" en recerca

En la nova llei que impulsa el Ministeri d'Universitats es demanaran més requisits i en més àmbits, sobretot en la recerca, que ara no s'avalua.

Sacristán afirma que no seran pas uns requisits molt alts, però que, malgrat això, bona part de les universitats privades espanyoles no hi arriben:

"Estem parlant d'autèntics mínims. Si tu mires les universitats públiques, la que en té menys, té desenes de doctorats, i el requisit que estableix el decret són 3 programes de doctorat. I, malgrat això, la meitat de les universitats espanyoles privades no en tenen ni 3."

L'Observatori insisteix que, en teoria, molts d'aquests requisits s'exigeixen des de fa dècades però que, fins que no s'estableixin mecanismes de control i sanció, els incompliments se seguiran produint.

Segons l'OSU a nivell de tot Espanya sí que hi ha unes quantes universitats que compleixen els requisits actuals, però no gaires: 18 de 81.

I l'entrada en vigor dels nous requisits si finalment s'aproven tal com estan previstes ara, aquesta xifra serà encara més baixa: només 12 de 81.

Algunes d'aquestes universitats són d'Andalusia, les de Sevilla, Almeria, Còrdova i Granada, i de Galícia, les de Vigo i Santiago de Compostel·la.

A Madrid només compleixen la d'Alcalá i la Politècnica, i també aproven la Politècnica de València i les universitats de Lleó, La Laguna, Oviedo i Cartagena.

 

ARXIVAT A:
Universitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut