Tots els detinguts de l'operació Pika, en llibertat
Tots els detinguts en l'operació Pika contra el finançament irregular de l'antiga CDC, relacionada amb el cas del 3%, han quedat en llibertat.
Han declarat a la comandància de la Guàrdia Civil. Dels vuit detinguts, quatre han declarat i els altres han preferit no contestar les preguntes de la policia.
Ara queden a l'espera que el jutge el citi a declarar.
Sanchez: "No tinc res a amagar"
El primer que ha quedat en llibertat ha estat l'exresponsable d'Organització de CDC Francesc Sanchez. Quan ha sortit de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, on ha passat la nit juntament amb set detinguts més, s'ha mostrat tranquil i ha explicat que ha rebut un tracte excel·lent per part dels agents, i ha decidit no declarar perquè no té prou informació sobre la detenció:
"No tinc res a amagar i, per tant, em poden investigar de dalt a baix. Estic absolutament tranquil en la meva actuació com a polític i ara com a advocat, que és el que sóc, i advocat de Convergència."
Sanchez ha explicat que l'escorcoll va ser molt ràpid i que es van entretenir a fer còpies dels ordinadors.
Abans, la seva advocada, Judit Gené, que també ho és del tresorer de CDC Andreu Viloca, ha explicat que els seus clients s'han acollit al seu dret a no declarar davant la Guàrdia Civil. Gené ha justificat el silenci dels seus clients perquè s'ha decretat secret de sumari i ha qualificat d'"injustificada" la detenció de tots dos.
Al llarg de la tarda de divendres han anat quedant en lliberat tots els detinguts: l'extresorer de CDC Andreu Viloca, el número dos d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell, l'exregidor de l'Ajuntament de Barcelona Antoni Vives i tres empresaris: Manel Bassols i Sergio Lerma -directius de la constructora Oproler- i Fèlix Pasquina.
Vives ha explicat les sensacions de molts dels detinguts:
"Tinc una gran sensació de perplexitat. No entenc com se'm pot privar de llibertat d'aquesta manera. Estem esperant que s'aixequi el secret de sumari per poder-nos defensar amb tranquil·litat."
Tres dels detinguts en l'operació -Sanchez, Viloca i Xavier Tauler - ja van estar en presó preventiva pel mateix cas l'any 2015.
Tauler, pendent de l'"habeas corpus"
Un dels detinguts, Xavier Tauler, que va ser conseller delegat de Copisa, una de les empreses investigades i una de les adjudicatàries del túnel de les Glòries, ha presentat un "habeas corpus".
L'advocat de Tauler creu que la detenció no es va ajustar a la llei i que no hi havia motius per detenir-lo. Ara aquest jutge haurà de resoldre aquest procediment jurídic aviat. En un primer moment hi havia set detinguts, però finalment en van ser vuit, amb la detenció de l'empresari provinent de Madrid Sergio Lerma, directiu de la constructora Oproler, com Bassols.
Cambra, en llibertat, creu que la clau és política
L'escorcoll al Port de Barcelona va durar dotze hores i es va acabar més enllà de les nou del vespre. El seu president, Sixte Cambra, va quedar en llibertat. Cambra ha denunciat que aquestes diligències judicials "formen part d'una operació programada amb una clara intencionalitat política, ja que els procediments de contractació de licitacions del Port són impecables". A Cambra, aquesta situació el sorprèn:
"Sorpresa, indignació i incomprensió pel que ha passat aquest dijous en aquesta casa. Sorpresa perquè jo com a president no tinc cap participació en un procés d'aquestes característiques. L'única explicació a aquesta actuació de la fiscalia només la puc veure en clau política. A més a més, d'aquí pocs dies hi ha un fet jurídic, judicial i polític que... no ho sé, és molta casualitat, i a mi em costa molt creure en les casualitats."
Prop de les deu de la nit, la Guàrdia Civil va acabar l'escorcoll a la seu de l'empresa pública Barcelona d'Infraestructures Municipals (BIMSA), al barri del Poblenou. Tant el director general de BIMSA, Àngel Sánchez, com el seu director d'Infraestructures, Ernesto Santolaria, van quedar en llibertat al llarg del dia.
També van quedar en llibertat els empresaris Ramon Anglada, José María Zaragoza de Pedro, Joan Albert Arqués, Josep Miarnau i Pedro Javier de Llano Vivancos. L'exgerent de l'Ajuntament de Barcelona i actual director general de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, també va poder marxar.
Escorcolls a empreses adjudicatàries d'obra pública
En el marc d'aquesta operació, on han participat més de 200 agents, hi ha hagut escorcolls a l'Autoritat Portuària, a Infraestructures.cat i a BIMSA, totes tres empreses adjudicatàries d'obra pública. El cas investiga si les empreses adjudicatàries d'obres com els túnels de les Glòries de Barcelona o el dic est del Port haurien derivat un 3% del pressupost de l'obra a les fundacions de CDC per finançar el partit.