May ha anunciat el suport de tot el govern britànic al preacord del Brexit davant de Downing Street (Reuters)

El govern de May dona suport al principi d'acord per al Brexit

El 25 de novembre els líders europeus faran una cimera extraordinària per tancar i formalitzar la sortida del Regne Unit de la UE
Actualitzat
TEMA:
Brexit

El govern britànic ha donat suport aquest dimecres a l'esborrany de l'acord sobre el Brexit a què van arribar l'executiu del Regne Unit i la Unió Europea. La reunió extraordinària del gabinet de Theresa May s'ha allargat durant cinc hores i May l'ha definida com a "llarga, detallada i apassionada". Finalment, el govern ha donat el vistiplau a l'acord tècnic sobre el Brexit.

Davant el 10 de Downing Street, May ha fet una declaració en què ha comunicat el suport dels seus ministres a aquest principi d'acord, que arriba després de mesos de complexes negociacions sobre la retirada britànica de la UE, que es concretarà el 29 de març del 2019. La "premier" ha definit així l'acord a què s'ha arribat:

"És el millor que es podia negociar"


Cimera extraordinària

Ara és el torn dels líders europeus, que es trobaran el 25 de novembre en una cimera extraordinària per tancar i formalitzar la sortida del Regne Unit de la UE.



Un acord de més de 500 pàgines

L'acord s'ha assolit després de milers d'hores de reunions entre els negociadors fins a salvar l'escull principal: la frontera entre la República d'Irlanda i Irlanda del Nord. L'objectiu de totes les parts és que la frontera continuï sent invisible per no perjudicar l'economia ni el procés de pau en aquest territori.

L'executiu ha conclòs de "forma col·lectiva" que l'esborrany s'havia d'aprovar i ha pres la decisió, segons May, anteposant l'interès nacional del Regne Unit.

May ha assegurat: "Amb l'acord, el Regne Unit recuperarà el control dels nostres diners, les nostres lleis i fronteres, posarà fi al lliure moviment, protegirà els llocs de treball, la seguretat i la unió" de les quatre regions: Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord.

Aquest dijous, May farà una declaració a la Cambra dels Comuns per explicar l'esborrany del pacte, que la Comissió Europea ha divulgat poc després de la compareixença de la primera ministra:

 

 

Es tracta d'un document de 585 pàgines, 185 articles, tres protocols (sobre Irlanda, Gibraltar i Xipre) i diversos annexos.

Segons les primeres informacions, el document inclou una salvaguarda per evitar el restabliment d'una frontera a Irlanda després que el Regne Unit abandoni la Unió. Aquesta clàusula preveu que tot el Regne Unit continuarà temporalment en una unió duanera amb la UE i s'afegiran provisions específiques per reforçar l'alineament d'Irlanda del Nord amb aquesta àrea econòmica i amb les regles del mercat únic comunitari.

A més, també protegeix els drets dels més de tres milions de ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit i del més d'un milió de britànics que resideixen en estats de la UE. A més, estableix que Londres haurà de respectar els compromisos financers adoptats com a estat membre.

Després de la retirada del Regne Unit de la UE, començarà un període de transició que s'acabarà a finals del 2020.

 

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en una roda de premsa el mes passat a Brussel·les (Reuters)

 

Juncker considera que hi ha un "progrés decisiu"

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha dit que s'ha aconseguit un "progrés decisiu" en les negociacions del Brexit. En una carta dirigida al president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha assenyalat que, ara, l'acord de retirada del Regne Unit es pot "tancar" i passar a una nova fase:

"La Comissió recomana al Consell Europeu que consideri que s'ha aconseguit un progrés decisiu en les negociacions sobre la retirada ordenada del Regne Unit de la UE, fet que permet concloure les negociacions sobre l'acord de retirada i emprendre el pas següent del projecte"

Reunió Barnier-Tusk a Brussel·les

El negociador comunitari per al Brexit, Michel Barnier, es reunirà aquest dijous a Brussel·les amb Tusk per analitzar l'acord.

Precisament Barnier ha comparegut a la capital comunitària per anunciar l'acord:

"Hem aconseguit ara una solució juntament amb el Regne Unit per evitar una frontera dura a l'illa d'Irlanda"

En aquest sentit, ha explicat que s'utilitzaran "els millors esforços" per resoldre aquesta qüestió amb un "futur acord". Ha afegit que, si no s'ha tancat aquest pacte futur el juliol del 2020, Londres i Brussel·les podrien considerar conjuntament estendre el període de transició:

"Només si al final de la transició, estesa o no, no hem aconseguit encara un futur acord, la salvaguarda acordada avui entraria en vigor"

 

El negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier (Reuters)

ARXIVAT A:
Brexit
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut