La migranya afecta principalment les dones, i tractar-la de forma precoç amb fàrmacs específics en redueix els símptomes a la meitat (iStock)
Catalunya Migdia

Tractar aviat la migranya amb fàrmacs específics en redueix els símptomes a la meitat

És el resultat d'un estudi del Vall d'Hebron Institut de Recerca, que alerta que actualment es triga fins a 10 anys a diagnosticar la malaltia, que es fa més resistent als medicaments

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Tractar la migranya de forma precoç i amb nous fàrmacs específics en redueix els símptomes a la meitat i incrementa fins a 13 vegades les possibilitats de tenir un millor control de la patologia al cap d'un any, comparat amb el tractament clàssic. És el que assegura un estudi del Vall d'Hebron Institut de Recerca publicat al Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry

Patrícia Pozo-Rosich, cap del servei de Neurologia de l'Hospital Vall d'Hebron, explica que aquests nous fàrmacs específics permeten reduir la intensitat del dolor i el nombre de dies de mal de cap en un 50% com a mínim. A més, un cop es comença amb la medicació, la millora és ràpida.

La mateixa recerca demostra que el tractament inicial amb aquests nous medicaments també millora els símptomes associats a la migranya, com la fotofòbia, els vertígens o els vòmits.

Equip d'investigadors del VHIR que ha liderat l'estudi (Hospital Vall d'Hebron)


Retard en el diagnòstic

Els investigadors alerten, però, que tots aquests avenços mèdics per lluitar contra la migranya poden quedar en paper mullat si es continua trigant tant a fer el diagnòstic al pacient. La doctora Pozo-Rosich explica que en alguns casos la malaltia es diagnostica i es comença a tractar amb 10 anys de retard:

"Cal fer una crida a l'atenció: diagnosticar migranya no és tan difícil!... I podem ajudar molta gent a tenir una millor qualitat de vida."

El risc de començar tard el tractament de la migranya és molt clar: pot contribuir a cronificar la malaltia. Això vol dir que els mals de cap poden ser més agressius i discapacitants, amb atacs més greus. I en aquestes circumstàncies, assegura Pozo-Rosich, els fàrmacs no funcionen tan bé com ho haurien fet en una fase inicial de la malaltia:

"Si es triga a actuar, tot va a pitjor. Fins i tot estem començant a veure que això pot modificar l'estructura neurològica del cervell."

L'altre repte pendent per lluitar contra la migranya passa per poder personalitzar els tractaments.

La doctora Pozo-Rosich atenent una pacient (Institut d'Investigació Vall d'Hebron)

En aquest sentit, els professionals confien que en un període d'entre 5 i 10 anys hi haurà els primers marcadors per determinar les característiques específiques de la malaltia en cada pacient, com ja es fa amb alguns càncers.

 

ARXIVAT A:
SalutInvestigadors catalans
Anar al contingut