Concentració de tractors davant la seu de la CHE, al centre de Saragossa (CCMA)

Tractorada contra "l'opacitat i mala gestió" de l'aigua a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre

Acusen la CHE d'opacitat i mala gestió de l'aigua i reclamen mesures urgents per pal·liar els danys de la sequera

Redacció/ACNActualitzat

Concentració de tractors davant la seu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) aquest matí. Són més d'una trentena. Hi han arribat cap a dos quarts de 12, procedents d'Alfajarín i la Puebla de Alfindén, a una quinzena de quilòmetres del centre de Saragossa, on han fet nit i s'havien posat en marxa a les 10.


Convocats pel sindicat Unió de Pagesos (UP), i procedents de diversos punts de les Terres de Lleida i de l'Ebre, d'on van sortir dilluns, volen reunir-se amb la presidenta de la CHE, María Dolores Pascual Vallés. Una reunió que no està clar que es faci aquest dimarts, i que podria tenir lloc dimecres.

Els pagesos denuncien mala gestió de l'aigua per part de la CHE (CCMA)

Els pagesos volen demanar explicacions de per què s'han aplicat tard i malament -consideren- les restriccions de reg a la conca del Segre i a la part baixa de l'Ebre, que els han causat incertesa sobre el futur de les collites actuals. També exigir compensacions per les pèrdues que això comportarà als seus conreus, perquè a l'hora d'iniciar la campanya ningú no va advertir-los que potser no hi hauria prou aigua per dur-la a terme.


"Opacitat i mala gestió"

En declaracions a TV3, Albert Pons, responsable del sector de l'arròs d'UP, ha explicat que s'han desplaçat fins a Saragossa per denunciar "l'opacitat de la CHE i la mala gestió dels recursos de l'Ebre" que ha fet. 

En aquest sentit, ha argumentat que "febrer i març teníem [l'embassament de] Mequinensa al 85%", però que des de la CHE "no han sabut gestionar una situació de presequera i ara està al 50%, i amb les concessions del Delta retallades al 50%", també.

Albert Pons, responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos (CCMA)

"Estem amb la incertesa que al juliol ens diguin que s'ha acabat l'aigua, i això portaria a la ruïna a centenars de famílies pageses", ha afegit Pons.

Per tot plegat, els pagesos del Delta i també els de les terres de Lleida reclamen mesures urgents i suficients per pal·liar els danys que provocarà la sequera i la falta de reg. Unió de Pagesos considera insuficients els 277 milions d'euros en ajuts directes que el govern espanyol ha posat sobre la taula per compensar les pèrdues dels agricultors de tot l'Estat.


Demanen "missatges clars" de les administracions

Els pagesos alerten que el model productiu local està en risc amb la gestió de l'aigua que fa la CHE i reivindiquen que cal salvar "el potencial productiu" del sector.

Alguns joves agricultors asseguren que ho estan perdent tot i es veuen al límit. Unió de Pagesos demana "missatges clars" de suport i ajut a les administracions.

Els tractors, aquest matí, a la Puebla de Alfindén, abans de sortir cap a Saragossa (CCMA)

La principal denúncia és que la gestió de l'aigua en punts com la conca de l'Ebre ha estat "irresponsable". Carles Vicente, responsable d'organització del sindicat UP, declara:

"És inadmissible trobar-nos en la situació en què ens trobem, amb un risc de perdre el potencial productiu dels arbres fruiters o la campanya de l'arròs, sense haver dit res quatre dies abans de donar l'aigua."


El sindicat agrari considera que la Confederació i el Ministeri "enganyen" la pagesia, anunciant ajuts que no serviran per a res i que són "un gest insuficient" per a un sector que pot perdre present i futur.

"No es pot gestionar una conca com la de l'Ebre i dir que el que esperes és que plogui", ha criticat Vicente sobre la resposta a la tardor que van rebre de la CHE.
 

El model alimentari, en joc

Com ha afegit el responsable de sectors vegetals del sindicat i coordinador territori d'UP a les Terres de l'Ebre, Miquel Piñol, tots els conreus, d'hivernacle, de secà i de reg, "estan en perill amb aquesta sequera", però el més "greu" és que acabi amb els productes locals del territori i del país.

"No és el que guanyarem o perdrem, és que els sectors que produeixen aliments estan patint i podem perdre l'alimentació com la tenim concebuda fins ara", ha insistit.

De moment, el cereal d'hivern de secà s'ha perdut tot. És el cas d'Egoitz Azkue, ramader i agricultor de Marçà, al Priorat. El farratge que ell cultiva li servia per alimentar els animals de la seva explotació i ara ho ha de comprar tot. "Amb el preu que s'està posant, no es pot", reconeix.

Veu un futur molt negre. "Ja he comprat el taüt i la mare l'altre dia em deia que deixem les granges, que ho abandonéssim tot", lamenta Azkue. Als més joves que es plantegin ser ramaders o pagesos els recomana "que no entrin" al sector.


Reunió sobre el reg del pantà de Rialb

Aquest matí, d'altra banda, s'ha fet una reunió telemàtica dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues amb la CHE per decidir com es reparteix l'aigua disponible al pantà de Rialb per garantir la supervivència dels arbres.

La Confederació ha demanat a les dues comunitats de regants que pactin com s'han de distribuir els 17 hectòmetres cúbics que hi ha actualment a l'embassament destinats al reg. Els dos canals, doncs, han de posar-se d'acord i presentar una proposta la setmana que ve. Mentrestant, l'IRTA avaluarà quina és la quantitat d'aigua que necessita cada cultiu. 


Tractorades des de Catalunya

Els pagesos que avui són a Saragossa van sortir de Catalunya dilluns. Una vintena van fer-ho des de Lleida i una quinzena més des de Batea. Han passat la nit a pocs quilòmetres de la capital aragonesa. 

 

ARXIVAT A:
SequeraAgricultura
Anar al contingut