El DVA es podrà tramitar en un centre sanitari amb la firma d'un metge o infermera i sense la necessitat de 3 testimonis (3Cat)

Tramitar el document de voluntats anticipades, més àgil: què és i com fer-ho?

Una nova llei en simplifica el tràmit, pel qual es necessitarà la firma d'un professional sanitari i ja no caldran els tres testimonis o un notari, com fins ara

RedaccióActualitzat

Ja no caldrà ni un notari, ni tres testimonis per formalitzar un document de voluntats anticipades (DVA). Ara es podrà fer directament davant d'un metge o infermera, tal com va aprovar al gener el Parlament.

Es tracta d'una modificació de la llei sobre els drets d'informació concernent a la salut i l'autonomia del pacient, i la informació clínica. I és que el document de voluntats anticipades és on es recullen les instruccions sobre quin tipus d'atenció mèdica es vol rebre o no al final de la vida, en el cas de no tenir capacitats per decidir o comunicar-se.

Aquest canvi, impulsat per l'Associació Dret a Morir Dignament, facilitarà el tràmit i l'accés a aquest dret a més gent. Segons l'entitat, fins ara hi havia persones que no podien fer-lo perquè no tenien una xarxa social que els permetés trobar els tres testimonis o no podien pagar-se un notari..

L'associació celebra l'avenç, però creu que també s'hauria de poder fer amb treballadors socials. I reclamen més campanyes per donar a conèixer el document, i un protocol clar sobre qui i com n'ha d'informar.
 

Quin és l'objectiu d'un DVA?

El DVA promou el principi ètic i legal de l'autonomia del pacient a l'hora de prendre decisions relatives a la salut, fins i tot quan ja no pot decidir per si mateix.

Així doncs, és la manera d'assegurar que una persona rebrà les cures que realment vol en cas de tenir una malaltia incurable o discapacitat, per exemple. El document també serveix per designar un representant que actuï com a interlocutor vàlid amb el metge o l'equip sanitari, en el cas que no pugui expressar la seva voluntat per si mateixa.

Amb els canvis a la llei es permetrà que els ciutadans expressin les instruccions davant dels professionals sanitaris. A més, s'ha recollit que els metges i infermeres siguin de l'àmbit de l'atenció primària, hospitalària o sociosanitària i "preferentment" dels centres de referència per al pacient.

Menys d'un 2% de la població catalana ha fet un document de voluntats anticipades (iStock/Muratdeniz)

Hi ha un DVA que sigui l'oficial?

El contingut del DVA és lliure i no està estandarditzat perquè depèn de la singularitat de la persona que l'escriu, per tant, no hi ha cap DVA que sigui l'oficial. Així i tot, hi ha diverses recomanacions de contingut que poden ser d'ajuda:

  • Hauria d'incloure els criteris fonamentals que s'han de tenir en compte: la jerarquia de valors, les creences i les expectatives personals de l'autor del DVA.
     
  • Les situacions sanitàries concretes en les quals s'han de tenir en compte aquests criteris fonamentals.
     
  • Les instruccions i límits concrets en relació amb l'actuació mèdica davant de decisions previstes en funció de les possibilitats evolutives.
     

De tota manera, hi ha diferents models que poden servir de guia. De fet, el Departament de Salut en va fer un d'orientatiu que es pot descarregar i l'Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya també n'ofereix un, tot i que encara no incorporen la nova actualització de la norma, on no caldrien els tres testimonis.
 

Un cop formalitzat cal registrar-lo?

El DVA es pot inscriure al Registre de voluntats anticipades del Departament de Salut per tal de facilitar-ne l'accés als metges que l'han de tenir en compte. D'aquesta manera, el document queda incorporat a la història clínica compartida dels pacients i també pot ser visualitzat a la resta de l'estat espanyol.

Tot i això, la inscripció al registre és totalment voluntària. Encara que no es faci, i sempre que es compleixin els requisits establerts per la llei, el DVA serà vàlid. En qualsevol cas, és aconsellable per garantir-ne al màxim la difusió.

Model de DVA que facilita el Departament de Salut (3Cat)

Quina documentació cal i on s'ha de registrar?

Segons la informació que facilita la Generalitat a través de la pàgina web, per registrar el DVA cal la següent documentació:

I aquesta documentació es pot lliurar:

Un cop registrat el document de voluntats anticipades, se'n podrà consultar i obtenir una còpia a l'apartat Voluntats i donacions de La Meva Salut, que és l'espai de consulta, personal i intransferible on hi ha disponible la informació de salut de les persones.

Qui el pot formalitzar?

Qualsevol persona major d'edat i en plenes capacitats pot expressar de manera lliure i anticipada les instruccions a tenir en compte quan les circumstàncies no li permetin comunicar personalment la seva voluntat.

El Parlament espera que amb aquesta nova modalitat més gent es faci el document, ja que, actualment, la població catalana que el té no arriba al 2%.
 

Té caducitat?

Un cop efectuat el DVA no té caducitat i, per tant, té efectivitat fins a la mort de la persona atorgant, però es pot revisar i renovar si cal, sobretot si han esdevingut fets no previstos en el document anterior.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut