Tramiten en un mes a Lleida 1.371 proteccions temporals a refugiats ucraïnesos
ACN Lleida - La policia espanyola ha tramitat a Lleida 1.371 proteccions temporals a refugiats ucraïnesos que han arribat a la demarcació per fugir de la guerra des que el 22 de març la Subdelegació del govern de l'Estat va posar en marxa la dependència policial destinada a aquest procediment documental al vestíbul de l'Oficina d'Estrangeria de Lleida. El 69,4%de les proteccions temporals ja expedides corresponen a dones i un 42,5% del total s'han fet a menors d'edat. El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, i el comissari José Manuel García Catalán han destacat la col·laboració dels ajuntaments i dels col·lectius d'ucraïnesos a les comarques lleidatanes en l'organització del sistema de cites per al procediment documental.
Les proteccions temporals a ciutadans ucraïnesos inclouen el permís de residència i, per als majors d'edat, també el permís per poder treballar. Es tracta d'un mecanisme posat en marxa per la Unió Europea i ratificat a l'estat espanyol pel Consell de Ministres per tal de garantir la protecció immediata i amb caràcter temporal als ciutadans ucraïnesos desplaçats com a conseqüència de la guerra.
La gran majoria de les 1.371 prestacions temporals tramitades a Lleida les han sol·licitat ucraïnesos que han escollit la demarcació de Lleida per refugiar-se de la guerra, així com ucraïnesos procedents d'altres punts de Catalunya que han demanat cita a les dependències policials de Lleida.
Col·laboració dels ajuntaments i de col·lectius d'ucraïnesos
Des de la posada en marxa de la dependència policial ara fa un mes, els contactes previs efectuats per la subdelegació del govern espanyol a Lleida amb els ajuntaments on es concentra el major volum de veïns de procedència ucraïnesa (Guissona, Tàrrega, la Portella i Lleida), així com amb la resta de consistoris de la demarcació, ha permès organitzar el ritme de tramitació amb l'objectiu de "facilitar al màxim aquesta tramitació", ha indicat Crespín.
Així mateix, ha ressaltat "l'estreta col·laboració que hi ha hagut i hi ha amb els ajuntaments lleidatans i amb els col·lectius de ciutadans ucraïnesos establerts a la província per organitzar aquest procediment excepcional de tramitació, una col·laboració fluïda que ha permès oferir un bon servei i una bona atenció".
Alguns dels ajuntaments amb els quals s'ha organitzat la tramitació de les proteccions temporals són els de Guissona, Tàrrega, Lleida, la Portella, Agramunt, Cervera, Tremp, la Seu d'Urgell i Sant Llorenç de Morunys, així com amb entitats com ara Creu Roja Lleida.