Tramvalira, el projecte d'unir la Seu d'Urgell i Andorra amb tramvia
Els governs català i andorrà estudien la viabilitat d'un tramvia que uneixi la Seu d'Urgell i Andorra per descongestionar l'N-145, per on arriben a passar 20.000 vehicles diaris
Rosa Talamàs Tapiolas
Corresponsal de TV3 als Pirineus
És més que habitual trobar veïns de l'Alt Urgell passejant i comprant per Andorra o andorrans baixant a omplir carros als supermercats de la Seu. Cal recordar que els andorrans, com que no són ciutadans comunitaris, no paguen l'IVA i se'ls retorna de les compres que fan a l'estat espanyol.
Són, doncs, dos territoris separats per una frontera, però amb importants relacions econòmiques, laborals i històriques. Sense anar més lluny, un dels dos caps d'estat d'Andorra és el bisbe de la Seu i viu a la capital de l'Alt Urgell.
1.600 persones passen la frontera diàriament per anar a treballar
L'estació d'autobusos de la Seu cada matí és plena d'urgellencs que pugen a treballar o a estudiar a Andorra. Les estadístiques diuen que més de 1.600 persones pugen a treballar a Andorra i, tot i que la majoria ho fan en transport privat, cada cop són més els que opten pel transport públic.

I és que els 15 quilòmetres que separen la Seu de Sant Julià de Lòria per la nacional 145 sovint es converteixen en un trajecte més llarg del previst. Cal travessar una frontera cap a un país que no forma part de la Unió Europea i els controls policials i duaners no són cap excepció. Els dies de més afluència, per aquesta via hi circulen 20.000 vehicles diaris.
Andorra, a punt del col·lapse viari
En aquest petit país pirinenc, de menys de 500 quilòmetres quadrats, ja hi viuen més de 80.000 persones i, tenint en compte que la majoria es concentren al sud del país, la mobilitat està a prop del col·lapse.
És per això que el govern d'Andorra ha projectat un tramvia intern entre Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria que aconsegueixi treure cotxes de les seves vies. Ara mateix, l'executiu andorrà està negociant amb les tres parròquies afectades (Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria) per fer una reserva dels terrenys per on haurà de passar aquesta nova infraestructura.
Però ara aquest projecte ha fet un pas més i després de negociar amb la Generalitat, els dos executius han acordat allargar el projecte de tramvia fins a la Seu d'Urgell. Per fer-ho viable, Catalunya i Andorra han presentat conjuntament la documentació per accedir a fons europeus de cooperació transfronterera (POCTEFA). Si bé Andorra no pot rebre finançament de manera directa d'aquesta mena de programes, la situació podria canviar si finalment s'arriba a un acord d'associació amb la UE.
El traçat seria paral·lel al riu Valira, i per això han batejat la futura infraestructura com a Tramvalira. Fins a la tardor no se sabrà si es reben els fons europeus per a aquest estudi i, de moment, es tracta només de tenir un projecte constructiu. Caldrà veure si després es troba el finançament per fer del Tramvalira una realitat.
- ARXIVAT A:
- InfraestructuresMobilitatTramviaAndorra