Un camió arriba al port de Dover, on aquest 1 de gener hi ha regnat la tranquil·litat (EFE / Neil Hall)

Tranquil·litat a la frontera britànica en el primer dia de Brexit

Després de gairebé mig segle de matrimoni, amb el Brexit tornen els controls a les fronteres i s'acaba la lliure circulació de persones
Actualitzat
TEMA:
Brexit

Primer dia del Regne Unit fora de la Unió Europea. Després de gairebé mig segle de matrimoni, amb el Brexit tornen els controls a les fronteres i s'acaba la lliure circulació de persones.

La tranquil·litat ha estat la nota dominant, aquest 1 de gener, al port de Dover i a l'entrada de l'Eurotunnel, els dos principals punts de la frontera britànica amb la UE. Els transportistes procedents de Calais han entrat amb normalitat al Regne Unit i els ferris provinents del Regne Unit també han arribat sense problemes a Irlanda.

 

Vista general del port de Dover, aquest 1 de gener, primer dia amb el Regne Unit desvinculat de la UE (EFE / Neil Hall)

 

La sortida del Regne Unit havia creat inquietud entre les empreses de transports sobre la situació que hi podia haver a Dover, des d'on surten els transbordadors que creuen el canal de la Mànega, incrementada arran de les escenes de fa una setmana, amb milers de camioners bloquejats després que França tanqués la frontera per la crisi de la Covid-19.

Amb la sortida dels britànics, ara calen tràmits burocràtics nous que podrien provocar retards als punts fronterers durant les pròximes setmanes.

 

 

Malgrat la normalitat en el primer dia de Brexit, el ministre irlandès d'Afers Exteriors, Simon Coveney, ha alertat que la nova situació implicarà canvis "fonamentals" per a les empreses que mantenen tractes comercials amb el Regne Unit:

"No s'equivoquin. A partir d'avui, qualsevol empresa que faci negocis amb o a través del Regne Unit afrontarà una nova realitat: controls duaners, controls sanitaris i fitosanitoris en cas que hi hagi implicats productes alimentaris, declaracions d'exportacions, certificats sanitaris, controls regulatoris i tots els papers i costos que comporten."

També hi ha hagut normalitat en l'Eurostar, el tren d'alta velocitat que connecta Londres i París.

 

Els passatgers del primer Eurostar que ha arribat a París, procedent de Londres (EFE / Christophe Petit Tesson)

 

El Regne Unit ja havia abandonat oficialment la Unió Europea el 31 de gener de l'any passat, però amb el començament del 2021 ha quedat desvinculada del club comunitari en acabar el període de transició. L'acord de lliure comerç segellat el 24 de desembre, després de nou mesos de negociacions, assegura que Londres pot "comerciar i cooperar" amb els 27 socis de la UE "en termes d'amistat i bona voluntat".

Amb l'entrada en vigor del Brexit, es posa el punt final a anys de negociacions, però no s'acaba tot. Brussel·les haurà de vetllar perquè tot rutlli i, de moment, França ja ha avisat que caldrà que es respectin els compromisos signats.

 

A efectes pràctics, el divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea és un maldecap pels prop de quatre milions d'europeus que resideixen al Regne Unit i que ara hauran de regularitzar la seva situació. Però també ho és pels ciutadans de la Unió que s'havien acostumat a viatjar-hi fàcilment i, a partir d'ara, ho tindran una mica més complicat.

 

 

 

Qui no està gens contenta amb el Brexit és la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, que ha instat la Unió Europea a "mantenir un llum encès" perquè assegura que Escòcia "tornarà aviat" a la Unió:

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Brexit Regne Unit Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut