Retrets de Trapero a Forn per les seves declaracions: "Hi havia un punt d'irresponsabilitat"

El major dels Mossos diu que la instrucció de la jutgessa deixava sense efecte les ordres de la Fiscalia i equiparava els tres cossos policials

Marta CarnicéActualitzat

A banda de la jornada del 20 de setembre de 2017, el referèndum de l'1 d'octubre i els seus preparatius han centrat la declaració d'un dels testimonis clau en aquest judici, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que té una causa oberta contra ell, a l'Audiència Nacional, també per rebel·lió.

L'excap dels Mossos ha retret que el conseller d'Interior Joaquim Forn digués que els Mossos garantirien les votacions de l'1-O, unes paraules que, segons ell, tenen "un punt d'irresponsabilitat".

"-Fiscal Javier Zaragoza: El senyor Forn va dir, si ho recorda, alguna cosa així com que els Mossos d'Esquadra garantiran que els ciutadans puguin votar amb normalitat".

-Josep Lluís Trapero: Totes aquestes explicacions encaixaven molt malament. També li dic que especialment malament a mesura que vam anar avançant i que ja teníem ordres judicials concretes. Què es feia? En un moment en què hi havia un comunicat una mica més ..., que no havíem fet mai, un comunicat del nostre compte per dir: 'no estem d'acord amb el que diu el senyor Forn'. Al final un polític fa el que ocasioni, jo crec que hi havia un punt, i ho he de dir així perquè ho entenc així, d'irresponsabilitat, però el cos té la força que té. No li puc dir una altra cosa."

Trapero ha explicat que va informar el conseller de les ordres que rebien de la Fiscalia perquè era qui tenia la direcció política i confiava en la seva discreció, però ha lamentat que les ordres es publicaven després a la premsa. En qualsevol cas, diu, Forn sabia que la seva acció política anava per un camí, i l'actuació dels Mossos d'Esquadra sempre seria "complir amb la llei":


La instrucció de la jutge deixava sense efecte la de la Fiscalia

Trapero, que ha assegurat que es podia evitar l'1 d'octubre "de moltes maneres", ha admès que la instrucció primera de la Fiscalia era diferent de la de la magistrada. És més, ha assegurat que la instrucció de la jutgessa deixava sense efecte les ordres de la Fiscalia i equiparava els tres cossos policials."

"El plantejament inicial de la Fiscalia era que els Mossos podien requerir la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Arran del manament de la magistrada del TSJC això canvia. Ja no és aquest plantejament. La jutge, el que fa, és una ordre que vincula als 3 cossos per igual"

La jutge diu, 'el llegeixen, i tret que vegin alguna cosa amb la qual no estiguin d'acord, aquest és el definitiu'. No hi haurà canvis. Ella havia fet una sèrie de manifestacions a l'inici, comentant les ordres i el manament, i en una d'elles deixa clar que cessen les ordres que havia emès la Fiscalia, i que, l'únic que estava vigent era el seu acte. Que el que s'havia instruït fins al moment per part de la Fiscalia quedava com incorporat a la causa, però que la resta d'ordres quedaven cessades; en concret els comentaris que fa la jutge són: 'Les ordres, a partir d'aquest moment, són les que venen en aquest escrit.."

En la seva declaració, ha dit, per exemple, que per complir la instrucció de la jutge calia establir un perímetre de 100 metres al voltant de les escoles l'1-O calien 40.000 efectius i "no els teníem.

"-Trapero: És que els 40.000 agents eren per a un escenari que plantejava aquesta instrucció de Fiscalia que no té res a veure amb el que plantejava el de l'ordre de la magistrada.

-Javier Ortega-Smith: En què es diferenciava, no acabo de veure-hi la diferència. No era i evitar l'1 d'octubre?

-Trapero: Bé, però és que evitar l'1 d'octubre és moltes coses i es pot fer de moltes maneres. La instrucció i l'ordre apuntaven coses diferents. En què? Doncs, per exemple, la instrucció de Fiscalia deia que s'havia de fer un perímetre al voltant dels col·legis electorals de 100 metres amb policies. És a dir, un perímetre de 100 metres al voltant dels col·legis electorals, dels 2.300, i fer-ho, a més, des del cap de setmana, des de divendres, no, diguem, el diumenge, el dia del referèndum il·legal, sinó des del mateix divendres.  Evidentment, precintar els centres... Una sèrie de coses que l'escenari després de l'ordre del TSJC no preveia el mateix. A més, la instrucció de Fiscalia anava també als centres privats."

A més, la jutgessa també va concloure que el coordinador de l'operatiu policial de l'1 d'octubre, el llavors coronel Pérez de los Cobos, tenia la funció de supervisió dels tres cossos policials, cosa que en el primer redactat, ha admès, "no quedava clar."


Els Mossos anaven a complir el mandat judicial

I ha insistit que la finalitat dels Mossos era complir amb el mandat judicial:

"El dispositiu que el cos de Mossos va plantejar, jo no, el cos de Mossos, dissenyat pels seus comandaments en el marc d'una dispositiu conjunt amb els altres cossos, no tenia altra finalitat que la de complir els manaments judicials i de la Fiscalia. Cap altra. Ens hauria encantat que hi hagués hagut més resultats? Sí. Però hi va haver els que vam poder fer entre tots".

 

En tot cas, el major dels Mossos ha lamentat que el coordinador de l'operatiu de l'1-O li va donar un seguit d'instruccions "sense que ningú em digués que era ell qui m'havia de donar ordres. I així l'hi vaig fer saber."


No comparteix la designació de Pérez de los Cobos

Trapero ha explicat que l'operativa del pla d'actuació de l'1 d'octubre es va decidir en les reunions de coordinació convocades per Pérez de los Cobos a finals de setembre, amb qui, segons ha manifestat, hi va haver "certa tensió" perquè "teníem diferències sobre l'ús de la força".

En la mateixa línia, ha admès que, després de la seva designació, va traslladar a la Fiscalia que no compartia el nomenament de Pérez de los Cobos, perquè el veia més com un òrgan de caire polític que no operatiu, però que acataria les ordres":

"El que sí que li demano a la Fiscalia, en el moment que apareix aquesta figura com a coordinador i que jo, no sé si equivocadament o no, però veia com que era un òrgan més de tipus polític. Ell deia tècnic, però no un comandament operatiu, sí que li demanava al fiscal que... A part, també, plantejar-li alguna altra fórmula possible de coordinació entre operatius, perquè havíem estat tota la vida funcionant d'aquesta manera, però sí que li vaig dir que considerava que això s'havia de comunicar a la conselleria".

Paral·lelament, va enviar un correu al cos de Mossos traslladant-los tranquil·litat perquè hi havia "certa inquietud" per la coordinació de Pérez de los Cobos, tot i recordar que "el comandament dels Mossos el tenia jo."

 

Segons Trapero, la Fiscalia mai els va demanar els informes que compartien amb altres forces de seguretat.

"La Fiscalia mai no ens va demanar els informes que compartíem els diferents cossos policials. No tenia cap sentit."

 

De cara a la jornada del 20S, el major dels Mossos ha assegurat que la secretària judicial del jutjat número 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, podia sortir de forma "segura" per la porta principal de la Conselleria d'Economia amb un doble cordó: un format per manifestants voluntaris i un id'interior format per una vintena d'agents de paisà i per agents de la BRIMO. Ho ha dit en una sessió en què també ha afirmat que durant el 20S va estar en permanent comunicació amb la Guàrdia Civil.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut