Trapero, principal testimoni d'una sessió amb quatre investigats pel jutjat 13
- TEMA:
- Judici procés
El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, és el testimoni més destacat dels previstos en la dissetena sessió del judici del procés. Sobretot, després que els exresponsables del govern espanyol que han testificat han acusat els Mossos de passivitat i, fins i tot, d'haver facilitat el referèndum. De fet, s'han llançat diverses acusacions contra ell.
Fins a l'últim moment no se sabrà si declara, un dret que té perquè ja hi ha una causa oberta contra ell, a l'Audiència Nacional, on serà jutjat per rebel·lió.
La declaració de Trapero s'ha avançat al matí, en una sessió en què quatre dels citats estan investigats pel jutjat número 13 de Barcelona i, per tant, es podrien acollir al dret a no declarar. Entre aquests hi ha Josep Maria Jové, l'ex-alt càrrec de la Generalitat propietari de la Moleskine que ha servit de base per a les acusacions.
Antoni Molons, amb barba, sortint de la Ciutat de la Justícia, el juny passat (ACN)
El primer de passar pel Suprem serà Antoni Molons, exsecretari de Difusió de la Generalitat i actual secretari de Comunicació. El seu nom ha aparegut en els interrogatoris per la sospita que sigui el "tal Toni", la persona que hauria fet encàrrecs relacionats amb la propaganda del referèndum a l'empresa Unipost i al dissenyador Enric Vidal. Està investigat en la causa del 13 i, per tant, podria no declarar.
Després serà el torn de Teresa Prohias, directora de serveis de Presidència, on s'encarrega, entre altres coses, de la direcció de comptabilitat i la gestió pressupostària. Prohias ja va ser condemnada pel Tribunal de Comptes per la seva responsabilitat comptable en la gestió del 9N.
Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d'Esquadra
El següent en l'ordre del dia és el major Trapero. Havia de declarar a les 4, però el testimoni s'ha avançat a les 11 del matí. En les últimes hores ha agafat força la idea que accepti respondre les preguntes. Aquesta setmana ja han passat pel Suprem dos comissaris dels Mossos, Manel Castellví i Emili Quevedo, que han explicat que van demanar a la Generalitat que desconvoqués el referèndum i que els van retreure que parlessin de l'1-O com si fossin unes eleccions ordinàries.
Si no hi ha cap sorpresa, el seguiran Felipe Martínez, que va ser secretari d'Hisenda i Funció Pública quan Cristóbal Montoro era al capdavant del ministeri. Montoro va ser dels primers a declarar en el judici. Després d'haver afirmat en una entrevista que la Generalitat no havia destinat "diner públic" al referèndum, Montoro va matisar en el judici que veia malversació en el fet d'haver obert locals públics per l'1-O.
L'últim testimoni que estaria previst per al matí és David Badal, funcionari de la Direcció de Serveis del Departament de Treball de la Generalitat.
A la tarda, Jové, Vidal i Viver i Pi-Sunyer, investigats pel 13
Josep Maria Jové, ex-secretari general de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda
Si es compleix l'ordre del dia, el primer testimoni de la tarda serà Josep Maria Jové, ex-secretari general de Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat. La Guàrdia Civil va trobar a casa seva el document #EnfoCATs, que la Fiscalia ha presentat com el full de ruta de l'independentisme i ha servit de base per a l'acusació de rebel·lió.
També és el propietari de l'agenda Moleskine amb anotacions de les reunions dels dirigents independentistes, que ha servit igualment per als atestats de la Guàrdia Civil. Jové està investigat en la causa del 13 i pot optar per no declarar per no perjudicar-se.
Santi Vidal, jutge i exsenador d'ERC (ACN)
El següent testimoni és el jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal, que, en declaracions als mitjans, ha fet saber que no declararà. Serà tenint en compte la condició d'investigat en la causa del 13, que es va obrir, justament, a partir d'unes declaracions seves sobre les dades fiscals que la Generalitat hauria obtingut il·legalment per fer-les servir en un cens electoral.
També ha anunciat que demanarà que Vox, que és qui l'ha demanat com a testimoni, pagui les despeses del desplaçament a Madrid.
Aquesta mateixa setmana, el Suprem va readmetre Vidal a la carrera judicial, després de la inhabilitació de tres anys per haver participat en la redacció d'un esborrany de constitució de Catalunya, una suspensió que es va allargar un any més per decisió del poder judicial.
Carles Viver Pi-Sunyer, el febrer del 2017, després de declarar com a testimoni al TSJC al judici del 9N
Tanca l'ordre del dia Carles Viver i Pi-Sunyer, jurista que va ser director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional i comissionat per a la Transició Nacional.
El també exvicepresident del Tribunal Constitucional va presentar el Llibre Blanc de la Transició Nacional, que recollia diversos informes sobre el procés d'independència i que es va presentar el 2014, amb Artur Mas a la Generalitat. També l'investiga el jutjat número 13.
Antoni Molons, exsecretari de Difusió de la Generalitat. Investigat pel 13 (10.00)
Teresa Prohias, directora de serveis de Presidència (10.30)
Josep Lluís Trapero, major dels Mossos. Processat per rebel·lió a l'Audiència Nacional (11.00)
Felipe Martínez, exsotssecretari d'Hisenda i Funció Pública del govern espanyol
David Badal, funcionari de la Direcció de Serveis del Departament de Treball
Josep Maria Jové, ex-secretari general de Vicepresidència i Hisenda de la Generalitat. Investigat pel 13 (16.00)
Santi Vidal, jutge i exsenador d'ERC. Investigat pel 13
Carles Viver i Pi-Sunyer, jurista i expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Investigat pel 13
- ARXIVAT A:
- Judici procés