Trapero: "Van intentar apartar-me de l'estructura del cos, a fer informes com un vividor"
El major dels Mossos afirma al Parlament que van intentar arraconar-lo, però va aconseguir reivindicar-se com a comandament
Quan no fa ni un mes de la tempesta a la cúpula dels Mossos per la destitució del comissari en cap, Josep Maria Estela, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha afirmat al Parlament que van intentar apartar-lo de l'estructura del comandament del cos.
En una compareixença a la comissió parlamentària sobre el model policial, Trapero s'ha esplaiat i ha explicat que, quan el van treure de cap del Mossos, el van voler arraconar i convertir-lo en una mena de "vividor", però se'n va sortir:
"Van intentar apartar-me de l'estructura del cos, però no ho han fet perquè tinc els meus drets i els faig valer. A mi se'm posava en un lloc, fora de l'estructura, a fer informes com un vividor, que en uns altres àmbits pot funcionar, però amb mi no funciona. Vaig reclamar i exigir que se m'havia de donar un lloc a l'estructura de comandament i és on actualment estic."
Trapero carrega contra els "plantejaments clientelars"
El major ha reclamat que polítics i policies treballin coordinadament, però sense confondre els papers:
"Una policia democràticament avançada allunya els seus membres del concepte d'obediència preventiva. Massa anys de gestió de les policies des de plantejaments poc democràtics, oportunistes i clientelars que no permeten créixer d'acord amb els interessos de la ciutadania."
Després de la destitució, Interior va oferir a Trapero un càrrec en anàlisi de riscos, però el major va rebutjar-lo i va demanar mantenir-se a l'estructura de comandament, vinculat al dia a dia.
Des del febrer d'aquest any, Trapero és al capdavant de la Divisió d'Avaluació de Serveis (DAS), on té un equip d'uns 30 agents i depèn jeràrquicament del director dels Mossos, Pere Ferrer.
"Perplexitat" de la Fiscalia pels canvis als Mossos
També la Fiscalia ha criticat els canvis en els comandaments del cos, que --diuen-- no ajuden. Pedro Javier Ariche, tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, ha admès "perplexitat pel canvi continu dels màxims responsables de la direcció de la policia" i ha remacat que "implica un canvi continu d'interlocutors".
Ariche, al final de la intervenció a la comissió parlamentària, ha demanat que hi hagi una "certa estabilitat".
A més, ha rebutjat i qualificat d'"inadmissibles" les "ingerències de cap tipus" en els responsables de les investigacions de la policia judicial:
"El funcionari policial a qui s'ha encarregat la recerca (com a policia judicial) respon únicament i exclusivament al fiscal o jutge que la dirigeix i atén exclusivament i únicament les seves ordres i indicacions, sense cap tipus d'ingerència."
Ha recordat que aquests agents depenen orgànicament de jutges i fiscals, i que ni els seus superiors jeràrquics, ni càrrecs del Departament d'Interior o altres polítics, "com ha estat el cas", poden interferir en els seus casos o demanar-los informació.
El substitut de Trapero no ha durat ni un any
Els últims canvis en l'estructura policial han provocat que l'oposició acusés el titular d'Interior, Joan Ignasi Elena, d'ingerències polítiques, acusacions que el conseller ha rebatut amb l'argument que el criteri d'Estela topava amb el "ritme de feminització" de la policia catalana.
Aquesta ha estat la primera intervenció pública de Trapero des que va ser destituït com a cap dels Mossos el 20 de desembre de l'any passat i rellevat per una cúpula coral encapçalada pel comissari Estela, que va ser substituït al seu torn per Eduard Sallent el 17 d'octubre.
Trapero ha afirmat que no ha deixat de ser comandament dels Mossos i que no hi ha cap agent "i molt menys un comandament" que no hagi viscut amb "dolor" algunes "determinades qüestions" que s'han produït en els últims dies, en què Interior ha rellevat el comissari que el va substituir quan feia només deu mesos del nomenament.
- ARXIVAT A:
- Josep Lluís Trapero Mossos d'Esquadra